lørdag den 4. juli 2015

Fisk kan flyve ved hjælp af en kanon

Fiskekanonen

Laks har spændende, interessante reproduceringsmønstre. De udklækkes langt oppe i vandløb i vandløbenes sand- og grusbunde. Det meste af deres ‘unge år’ bruges i disse vandløb, men når de når voksenalderen svømmer de ned af vandløbet på vej mod havet. I havet æder og svømmer disse voksne laks indtil det er tid af gyde. På det tidspunkt drager fisken tilbage op af vandløbet (ofte det samme de blev udklækket i) og bliver ved med at svømme mod strømmen, indtil de når den sand- grusbund der var deres fødested, og så kan næste generation af laksen begynde, og de voksne dør.

Økologisk er denne venden tilbage til vandløbet vigtigt - de døde fisk har nemlig masser af næringsstoffer fra havet i sig og i det er nærmest usandsynligt at disse næringsstoffer af sig selv skulle kunne komme helt op til udklæknings stederne. Uheldigvis har vi mennesker den grumme vane at blande os. Vi bygger dæmninger, holder vandet tilbage og blokerer fiskenes adgang. Det har vi fundet løsninger på, den mest almindelig er fiskestiger, der er placeret langs med dæmninger, og tillader fiskene at svømme op mod strømmen. Wikipedias forklaring kan ses her med en masse billeder. Men disse foranstaltninger er dyre og ofte tager det rigtig lang tid at bygge. Derfor leder forskerne efter andre løsningsmodeller.

En sådan er at skyde fisken ud med en ‘kanon.’Naturligvis er det ikke en rigtig kanon - det er mere som et pneumatisk rør. Men “laksekanon” lyder noget bedre, ikke sandt?

Kanonen der fremstilles af  "Whooshh Innovations," en virksomhed med base i Washington anbefalede at benytte denne metode til ‘transport.’ Man byggede en række prototyper. Her er en video med ‘kanonen’ i aktion:
Hydrovision 2014
Watch the Video
no ratings yet
364,518 views
Som det fremgår af videoen er kanonen ikke kun beregnet til laks, fisk kan komme ind i røret og omgives af luft - men i løbet af få sekunder lander de igen i vandet. Fisken kan sættes i røret af en arbejder selvom det i mange tilfælde ikke er nødvendigt. Hvor det er, synes det at være helt OK. Bedre end den hidtidige arbejdskrævende metode, hvor man bar fisken op og ned af trapper til det nye sted.

Laksekanonen kan sende fiskene ud på en ‘rejse på 125 meter og med en fart på 33 kilometer og fisken er således i luften i cirka 8 sekunder.

Mental Floss fortæller at man kan affyre 40 fisk i minuttet, ganske flot. Man eksperimenterer stadig, men det ser ‘opløftende’ ud

Bonus Fakta: Whoosh eksperimenter også med forsøg for at transportere kartofler på samme måde. Men her er der en lille finesse som ikke kan benyttes ved transport af fisk. Røret har nemlig en lille indretning med knive placeret ved ugangshullet. Kartoflerne kommer hele ind og wupti ud som ikke kogte pommes frites.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails