tirsdag den 7. juli 2015

Jordens centrum, hvor er det?

Jordens centrum hvor er det?


Billedet er af Pichincha, Ecuador, ved et sted der kaldes Ciudad Mitad del Mundo -- bogstaveligt Byen i Verdens Midte. Hvis du ser omhyggeligt efter kan du se en gullig streg på gangstien i bunden af billedet. Den streg repræsenterer Ækvator, og dermed gøres Ciudad Mitad del Mundo til en rar lille turistfælde, hvor besøgende så kan gå fra den nordlige til den sydlige del af kloden med et lille hop, næsten ligesom Homer Simpson ved Amerikas Ambassade i Australien. Det giver rigtig god mening. at der er et sådant sted idet Ecuador jo betyder "Republic of the Equator." Og Ciudad Mitad del Mundo er da en ganske hyggelig hyldest til den enestående geografiske beliggenhed. Der er velplejede græsplæner, nydelige gangstier og en håndfuld statuer og monumenter. Det er på det nærmeste perfekt.

Der er bare lige det ved at byen ikke ligge helt præcist på Ækvator.
Fejlen stammer helt tilbage fra sent i 1730’erne da den franske konge Louis XV sendte en ekspedition til Ecuador for at afgøre om Jordens omkreds var større ved planetens centrum end ved polerne. Missionen konkluderede så, i 1739, at Jorden er formet på den måde vi nu ved den er, ved at benytte en serie astronomiske data for at afslutte denne konklusion. Dog var målemetoderne ikke så præcise som moderne teknologi giver mulighed for. Uheldigvis benyttede Ecuador, da man byggede monumentet og parken i 1936 (til ære for 200 årsdagen for ekspeditionen, selvom denne højst sandsynlig aldrig kom igennem det som nu er Pichincha) de data man have - altså 200 år gamle, der desværre ikke er helt korrekte.

Der i 1936 var man ikke klar over det. Som Google Maps og lignende der er kommet til har afsløret så var målinginstrumenterne i 1739 var ganske gode men ikke fejlfri. Den gule streg befinder sig sådan cirka 225 meter fra det virkelige Ækvator, hvilket igen betyder at en masse feriebilleder geografisk set er forkerte, og det store monument står det forkerte sted.

At lave om på det er sådan set ikke rigtig muligt - i det mindste ikke indenfor et rimeligt budget - så i stedet har det nærliggende Intiñan Museum, kapitaliseret på muligheden og skabt gangarealet som ses på dette billede.

Den røde linje er det ægte Ækvator, som går over en trappe (trappen har været der før man indså fejlen, og hvorfor dog smadre en god trappe på grund af en usynlig linje?)

Som en besøgende bemærker, ser man stadig skiltene der fortæller at du befinder dig på 0°00′00″, en påstand der også ses på museets website skønt vi alle ved at det ikke er sandt.

Mere vigtigt er det at turistbureauerne mv. stadig sender besøgende til Ciudad Mitad del Mundo, og kalder den Ækvator ægte hjemsted. En af grundene til dette kan være den relative afslappethed ved aktiviteterne ved den røde linje. Samme rapport hævder at Intiñan Museum giver mulighed for “alle mulige slags magiske Ækvator relaterede ting, såsom at balancere en æg på en negl, og falde på stien mens du forsøger at gå på linjen med øjnene lukket,” uden den maleriske baggrund på den ikke korrekte nabo kort derfra. Men det er dog det rigtige sted.

Bonus Fakta: Som der vises her lever flere end 85% af Jordens befolkning på den nordlige halvkugle.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails