onsdag den 1. juli 2015

Lenin for evigt!

Lenin for evigt!?

Da Vladimir Ilyich Ulyanov, bedre kendt som Vladimir Lenin, døde i 1924, opsummerede Winston Churchill hans liv så præcist:

“Den værste ulykke (for det russiske folk) var hans fødsel, den næstværste hans død.”

Lenins død udgjorde et farligt øjeblik i historien observerede Churchill så korrekt. Lenin var en marxistisk revolutionær som kun havde meget få betænkeligheder ved at benytte vold for at knuse afvigere,dog var han som solskin og kage sammenlignet med de som skulle efterfølge ham. Derfor bliver Lenins plads i historien ofte noget blandet.

Men hans eftermæle er ikke det eneste der har stået op imod tidens tand. Det har hans lig også. Faktisk ser Lenin bedre og bedre ud end for år tilbage.

Da Lenin døde januar 1924 lå han på lit de parade i tre dage i Moskva således at næsten en million sørgende kunne gå forbi og udtrykke deres sidste respekt. En utilsigtet sideeffekt er at Lenins lig blev godt bevaret - det er nemlig utrolig koldt i Moskva i januar måned. Før ugen var forbi blev Lenin placeret i et mausoleum og Josef Stalin opdagede det potentiale der lå heri - han kunne guddommeliggøre Lenin og samtidig udforske de videnskabelige metoder til at bevare menneskelig..

Ifølge the New York Times oprettede Stalin en “Komite til udødeliggørelse af Lenins Minde” -- i bund og grund et hold balsameringseksperter der skulle hindre at Lenins lig blev til aske og støv. Holdet nu kendt som “Lenin Laboratorium” har virkelig haft succes. Man kan stadig se Lenins lig, og det ser ‘godt’ ud når man tager i betragtning han har været død i 90 år. På Lenins 145 års fødselsdag gennemgik Scientific American processen bag bevaringen.
De metoder russerne benytter har fokus på at præservere ligets fysiske udseende - form, vægt, farve, lemmernes fleksibilitet - men ikke nødvendigvis dets originale biologiske materiale.. I den proces har de skabt en "quasibiologisk" videnskab der ikke ligner andre balsameringsmetoder.

“De må erstatte dele af huden og vævet med plastic og andre materialer, så derfor er der mindre og mindre tilbage af ligets biologiske materiale,” siger professor i social antropologi Alexei Yurchak, ved University of California, Berkeley. "Derved adskiller det sig på ganske dramatisk vis fra alt andet tilbage i tiden, såsom mumificering, hvor fokus var på at bevare det oprindelige materiale mens ligets form ændres,” tilføjer han.

Som bonus bliver Lenins lig altså ‘bedre og bedre’ som årene går. I årenes løb er en del af diktatorens kropsdele blevet skiftet ud med noget der bare ikke er Lenin, igen ifølge Scientific American. Han har nu kunstige øjenvipper, en ny næse, og kunstig hud og materiale under denne for at holde ligets form og så han ligner sig selv Her er to fotos - det ene lige efter hans død og det andet her fra for nylig  (via the New York Daily News). Du vil bemærke at på det nyeste foto - ja da ser Lenin yngre og sundere og mere plasticagtig ud.  

Processen er hele tiden i gang - Lenins lig er stadig i et mausoleum der er åbent for besøgende. Hvis du skulle ønske at se det må du planlægge det. For at holde liget i god form’ genbalsamerer Lenin Lab liget hvert andet år, og derfor bliver liget flyttet i næsten seks uger mens processen foregår.

Bonus Fakta:  Fangerne i Sovjetunionen og andre Sovjet kontrollerede nationer fik ofte lavet tatoveringer med billede af Lenin eller Stalin. Det var dog ikke for at indynde sig hos deres fangevogtere. Som the BBC bemærker, "nogle fanger havde portrætter af Lenin og Stalin tatoveret på deres bryst som ‘beskyttelse’ da man mente at fangevogterne havde forbud mod at skyde på et billede af deres store ledere.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails