onsdag den 15. juli 2015

Unødvendig knæoperation?

Unødvendig knækirurgi


Hvis du har slemme smerter, eller en brændende fornemmelse i dine knæ eller andre led, så kan du lidt af leddegigt.(osteoartritis) eller OA. OA er ifølge PubMed den “mest almindelige skade på leddene” og indtræffer “på grund af alder og slid af leddet.” Som Mayo Klinikken bemærker, berører lidelsen millioner verden over og der er ingen kur. Men der er nogle behandlingsmuligheder. For cirka ti år siden blev 180 personer underlagt kirurgi for at lindre dem for deres smerte. Eutimo Perez Jr., var en af dem, som det fortælles på ABC News. Før indgrebet beskrev Perez sine smerte som uudholdelig. To år herefter? Han hævder han er smertefri.

Det er sådan set ret så utroligt - især fordi indgrebet på Perez var fup. Perez og de 179 andre var del af en forskningsundersøgelse udført sammen med Department of Veteran Affairs og Baylor College of Medicin. Ifølge ScienceDaily blev de 180 patieneter opdelt i tre grupper, helt tilfældigt, hvor hver gruppe fik hver deres anderledes “behandling,” så at sige:

Den ene gruppe modtog en behandling hvor slidt, ødelagt eller løstsiddende sener blev skåret bort og fjernet gennem en blyanttynd indretning der hedder et arthroskop. Den anden gruppe modtog artritisk udrensning, hvorved den beskadigede brusk blev ‘skyllet’ bort. Den tredje gruppe modtog simuleret kirurgi; små snit blev lagt, men der blev ikke fjernet noget og ingen instrumenter blev ført ind.  

Perez var i den tredje gruppe. Og som de fleste andre i sin gruppe - var udfaldet “positivt.” Forskningen blev offentliggjort i udgaven af 11. juli 2002 i New England Journal of Medicin, og dr. Bruce Mosley, tidsskriftets redaktør fortalte ABC News (følge linket foroven) at “grupperne alle rapporterede om forbedring; blot var der ingen større bedring i nogen af grupperne sammenlignet med placebogruppen..... Jeg mener at konkludere, at hvis man tror på noget så kan man få det godt.” Sindet vinder over virkeligheden.

Den kan også vise, at patienter - selv de som er med i lægelige undersøgelser - også er optimister og håbefulde (eller måske fik de ikke læst det med småt). Undersøgelsen påpegede nemlig specifikt at deltagerne “kan modtage placebo kirurgi” som “ikke vil have nogen virkning på deres slidgigt i knæet.”

Observationsperioden efter ‘behandlingen’ strakte sig over to år og patienterne fik ikke at vide, hvilken gruppe de var med i. Derfor må de have ment at det kirurgiske indgreb var gavnligt, men de måtte også tro at der faktisk var foretaget kirurgi.

Selvom nogle læger stadig udfører kirurgi mod leddegigt, i den hensigt at lindre smerten så er det ikke let at retfærddiggøre det på grund af undersøgelsen fra 2002. Dette gælder især fordi i 2008, gentog andre læger 2002 undersøgelsen og kom til samme konklusion.


Bonus fakta: En af de andre myter om knæ er at babyer er født uden knæskal. Det er ikke helt rigtigt. Emory University doktor Matthew Hoffman forklarer på WebMD, så har babyer knæskaller - de består blot af brusk, ikke knogle. Knogleforandringen begynder at indtræffe ved 3-5 års alderen, og som voksen er “næsten al brusken” erstattet af knogle.

http://nowiknow.com/kneedless-surgery/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails