mandag den 10. august 2015

Krig over en vandmelon

Vandmelon krigen


Den 15. april 1856 ankom en hjuldamper til en lille ø ved Panamas kyst. En sælger på kajen havde noget vandmelon med og solgte dem for 5 cents per skive. En af passagererne, højst sandsynlig beruset, kom i diskussion med sælgeren. Inden den var løst, var 17 personer døde og 29 sårede.

Hele balladen drejede sig om en skive vandmelon til 5 cents.

I 1846, havde United States indgået en traktat med et land, dengang kendt som New Grenada, som i det sotre og hele bestod af det som nu er kendt som Panama og Colombia. Ifølge aftalen oprettede USA en militær tilstedeværelse i moderne tiders Panama, som afstedkom nogen utilfredshed med U.S. soldaterne hos panamanerne. Da derfor dampskibet fuld af amerikanere ankom til Taboga Island lige uden for Panama City (hvilket på den tid, ikke havde kajanlæg, hvor skibe kunne lægge til) kunne selv det mindste problem - og således skete det - føre til tragiske resultater.

Den 15. april 18656 ankom hjuldamperen John L. Stephens til Taboga Island for at tage cirka 1000 passagerer med, som det fortælles. Færgerne mellem hovedlandet Panama til øen kunne kun sejle ved højvande, hvilket førte til mange timers venten. Passagererne der ventede i Panama City havde drukket og var ikke særlig velset af de lokale. Ifølge de fleste vidneudsagn (se Wikipedia), fik en af passagererne en mand ved navn Jack Oliver øje på en vandmelonsælger, Jose Manuel Luna, til 5 cents per skive. Oliver nappede en skive, men ville ikke betale. Luna råbte ad ham og trak en kniv. Oliver svarede ved at trække en pistol, og en af Olivers venner kastet en mønt til Luna. Luna der løb væk fra den våbensvingende Oliver modtog aldrig sin betaling, selvom en anden panamaner kom til hans forsvar og væltede Oliver. I den kamp gik våbnet af - og ramte nogen.

Nu gik det hurtigt, og Marinere måtte bringes ind med tog for at kvæle optøjerne. Ved afslutningen af al postyret der nu omtales som “Vandmelon Krigen” var 15 amerikanere og 2 panamanere døde.

Resultatet blev at United States krævede (og fik) en antal militære koncessioner fra New Grenada, herunder retten til at oprette militærbaser på øerne i Panamabugten og få kontrol over den panamanske jernbane.

Den amerikanske tilstedeværelse i området som førte til årtier med U.S. tropper og forretninger i området førte i sidste ende til at Panama Kanalen blev bygget. Kanalen og de sidste U.S. militærbaser i området blev først overdraget Panama den 21. december 1999.

Bonus fakta: Ifølge den officielle hjemmeside for Panama Canal Authority, døde cirka 250000 mennesker under konstruktionen af Kanalen.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails