tirsdag den 1. september 2015

Dyr i rummet - hvordan gik det dem?

På hvor mange måder kan man slå en abe ihjel i Rummet?NASA udgav sin første “Global Selfie,” eller som Noelle Swan, skribent for Christian Science Monitor, kaldte det -  “billedet taget rundt om jorden.”


Det 3.2 gigapixel interaktive billede består af 36422 individuelle selfies taget af NASA fans rundt om i verden den 22 april i et fælles NOAA-NASA projekt.

NASA's Earth Day Global Selfie 2014
The Monitor’s Mark Trumbull ytrede: “Det er et lille klik for en hel masse mænd og kvinder, men en gigantisk computeriseret collage for NASA.”


“Global Selfie” kampagnen er del af NASAs forsøg på at tiltrække sig opmærksomhed om organisationens budgetkrav, og få liv i rumforskningen. I den tråd har NASA iværksat en helhjertet kampagne på de sociale medier.


Hermed en simpel løsning fra min side på NASA - PR-problem: Send katte ud i rummet.


Katte er den evige forsyning af opmærksomheds puslende ‘kærhed’ igennem masser af generationer. Forestil dig Mijauhh-maskiner under G påvirkning.


Den løsning er så åbenbar at jeg regnede med at der måtte da have været et forsøg. Takket været den menneskelige opfindsomhed så er det også tilfældet: Irans førende embedsmand for deres rumprogram Mohammad Ebrahimi meddelte, at deres næste kapsel ville medføre en perserkat.


På Internettet har man forsøgt at få Iran bort fra den ide ved at skrive en anmodning om ikke at sende en perserkat i omløb - eller noget andet dyr ud i rummet. Indtil nu er ingen kat blevet ‘affyret’; imidlertid hævder Iran man har sendt en abe ud i rummet. Dette vigtige skridt blev diskuteret efter det blev klart, at ‘før og efter billeder’ af rumturen viste to forskellige aber.


NASA begyndte at eksperimentere med aber i rummet i 1948. Albert I døde af kvælning. Albert II døde da en faldskærm svigtede. Albert III døde ved en eksplosion i luften. Abert IV og V døde også ved faldskærmsuheld.
V2 raketten der havde Albert II med sig. 1949.


På det tidspunkt må NASA abe’dræbere’ være blevet ramt af et angerens øjeblik, for nu begyndte de at give aberne deres egne navne. Yorick døde to timer efter landingen på jorden på grund af stress ved overophedning. Gordo - Old Reliable - blev dræbt grundet en mekanisk fejl ved faldskærmssystemet i rakettens næsemodul. Goliath døde da hans Atlas raket eksploderede. Scatback forsvandt i havet ved hjemkomsten. Bonny døde i løbet af en dag efter landingen. Men Able, en rhesus abe, og Miss Baker en egernabe overlevede!
Miss Baker og model af raketten.


Denne stædige ‘bliven ved’ holdning hos NASA videnskabsforskerne minder mig om vedholdenheden i scenen fra Monty Python filmen “Den Hellige Gral” og King of Swamp Castle.


Da jeg kom der første gang var det hele en sump. Alle sagde jeg var spadedum ved at bygge et slot i en sump, men jeg gjorde det, for at vise dem. Det forsvandt i sumpen. Så byggede jeg endnu et. Det forsvandt også i sumpen. Så byggede jeg et tredje. Det brændte, faldt og forsvandt derpå i sumpen. Men det fjerde blev stående!  
80-90’erne var langt mere venlig over for rumaberne. Et fælles U.S.- Rusland rumprogram omfattede 12 yderligere aber i rummet. Bion programmet havde kun et dødsfald - Multik, døde af at sluge sit eget opkast under en blodprøvetagning. Programmet sluttede i 1997 efter det uheld.


Det er muligt at grundet loven om øjeblikkets konservering, at der stadig er en iransk abe der flyder rundt i rummet et eller andet sted - et makabert minde til intelligent liv uden for vor galakse.
Lidt ekstra info:

#1) Jovist man har sendt katte ud i rummet. Fra wikipedia:


Den 18. oktober 1963 sendte Frankrig katten Felicette afsted ombord på Veronique AGI raket No. 47. Opsendelsen var under ledelse af Frankrigs Centre d'Enseignement et de Recherches de Médecine Aéronautique (CERMA). Félicette overlevede flyveturen på 15 minutter og turen ned i faldskærm. Félicette havde elektroder sat til hjernen og de neurale impulser blev sendt tilbage til Jorden. Oprindeligt var det katten Felix der var blevet udvalgt til missionen, men han stak af før opsendelsen (ingen overraskelse når man kender katte). Endnu en kat blev sendt ud i rummet af CERMA den 24. oktober 1963. Man kom ikke frem til kapslen i tide og katten var død da man endelig fandt den.
Veronique raket


Felicette -   og       Felix der stak afIngen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails