tirsdag den 22. september 2015

Pretenders Chrissie Hynde blev voldtaget - var min egen skyld

Pretenders Chrissie Hynde siger kvinder selv kan have skyld, hvis de bliver voldtaget

Chrissie Hynde, frontsangeren i the Pretenders, blev voldtaget for mere end 40 år siden.
Hun mener stadig det var hendes egen fejl.
Hynde, 63, blev voldtaget som 21 årig af et medlem af en motorcykelbande i Ohio, som havde tilbudt hende en køretur til en fest, men i stedet bragte hende til et øde hus og der udøvede han et seksuelt overgreb. I en samtale med the Sunday Times Magazine, nægtede Hynde at fordømme sin overfaldsmand.
Teknisk set, uanset, hvordan man betragter sagen, så var det min egen fejlbedømmelse og jeg påtager mig det fulde ansvar,” sagde Hynde. “Man kan altså ikke f- med mennesker især ikke de som er iført  ‘I Heart Rape’ og ‘On Your Knees’ badges … de der motorcykelbander - det er jo det de gør.”
“Man kan ikke male sig selv op i et hjørne og derpå sige - hvis pensel er dette, kan man? Man er nødt til at påtage sig sit ansvar.” fortsatte Hynde. “Jeg var så gennemført naiv.”
FILE - In a Jan. 22, 2009 file photo, singer Chrissie Hynde, lead singer of the Pretenders, pauses during rehearsals at John Henry's Studio in north London. The biggest clash of fans might just happen the night before the Super Bowl when The Pretenders and Faith Hill perform together live from Grand Prairie, Texas. (AP Photo/Joel Ryan, File)
Pretenders lead singer Chrissie Hynde. (Joel Ryan/Associated Press)
Hun opsummerede sin erfaring ved at sige, “Hvis man leger med ilden, bliver man forbrændt. Det er vist ingen hemmelighed, er det?”
Hynde er ved at udgive sin nye selvbigrafi, “Reckless,” og hun talte længe om hendes tanker om kvinder der er iført afslørende og provokerende klæder, og om at de på sæt og vis selv har et ansvar for hvis de overfaldes.
“Hvis jeg går rundt i undertøj og er godt lakket til, hvis skyld er det så?” sagde Hynde. “Hvis jeg går rundt i anstændig klædedragt, holder mig for mig selv og en angriber mig, så vil jeg hævde det er hans fejl. Men hvis jeg er meget udfordrende, og viser det tydeligt og er provokerende så lægger du altså op til nogen der allerede er  langt ude i tovene - gør det ikke. Tag Jer sammen! Det er blot sund fornuft. Hvis du ikke vil opmuntre en voldtægsmand, så lad være med at være iført stiletter, så du ikke kan løbe væk fra ham.” [SlutWalks and the future of feminism]
Demonstrerende i en Slutwlak i Glasgow 2011. (Jeff J. Mitchell/Getty Images)
Hynde’s holdninger til voldtægt er lige præcis det som kvinder som Samantha Wright, grundlægger af SlutWalkDC, vil gøre op med.
Den globale SlutWalk bevægelse begyndte i Toronto i 2011 efter en politibetjent der offentligt ytrede at “kvinder bør ikke være iført tøj så de ligner billige tøser” hvis de vil undgå at blive voldtaget. Der er flere end 200 SlutWalk afdelinger spredt rundt om i verden og de fleste har afholdt årlige demonstrationer siden bevægelsen blev grundlagt i 2011.
“De holdninger som Chrissie giver udtryk for et lige præcis de barrierer der hindrer at voldtægter anmeldes, altså de ofrene på en eller anden vis er medskyldige,” fortalte Wright told The Washington Post, som forklaringe på de få anmeldelser om seksuelle overgreb i relation til andre forbrydelser.. “For mig er det besynderligt at i andre forbrydelser, er erkendelsen af at ofret bare var for fristende samtidig en erkendelse af skyld i stedet for en undskyldning for at udføre forbrydelsen.”
Målet for SlutWalk’s var at gøre en ende på den forestilling at kvinder fortjener at blive overfaldet, hvis de er klædt på en særlig måde, og så helt få fjernet denne forestilling om at ofret også bærer skyld.
“Uanset hvilken undskyldning man kan finde på, uanset om det drejer sig om at ofret var klædt udfordrende, hvad hun foretog sig, om hun havde haft seksuelle forbindelser med udøveren før eller ej, så er der ingen som helst grund til at pålægge hende skyld for den krænkelse der er blevet begået imod hende,” sagde Wright, 27, der føjede til at “der er absolut ingen grund til at lægge skylden på ofret for det seksuelle overgreb.”
Samantha Wright, fourth from right, holds a banner with other protesters participating in the first D.C. SlutWalk in 2011. (Bill O’Leary/The Washington Post)
Det som gjorde at Hynde’s udtalelse vakte særlig meget opstandelse er at hun har været udsat for voldtægt.
“Hvis man er iført noget der nærmest siger ‘Kom og knep mig’ så skal du altså være hurtig til at løbe bort,” sagde Hynde, og føjede til “Siger jeg noget kontroversielt her, det mener jeg ikke?”
Wright der også har oplevet seksuelt overgreb sagde: “Det er ganske almindeligt hos ofre for seksuelle overgreb at give sig selv skylden eller finde en eller anden undskyldning for, hvorfor det fandt sted. Det er vor kultur. Det er voldtægtskulturen. Vi er blevet sådan sovset ind i disse forestillinger om, at hvis man opfører sig på en bestemt måde så er du i stand til at reducere risikoen for at ende som offer og det er så gennemført usandt. Mennesker bliver overfaldet selvom de er iført fuld hijabs. De bliver overfaldet iført pyjamas. De bliver overfaldet mens de sover. De bliver overfaldet af familiemedlemmer. De bliver overfaldet som børn. Voldtægt og seksuelle overgreb er en magtforbrydelse, ikke en forbrydelse der drejer sig om seksuel tiltrækning eller seksuelt begær.”
Soraya Nadia McDonald covers arts, entertainment and culture for the Washington Post with a focus on issues surrounding race, gender and sexuality.
https://www.washingtonpost.com/news/style-blog/wp/2015/08/30/pretenders-frontwoman-chrissie-hynde-says-women-can-be-at-fault-if-they-are-raped/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails