fredag den 29. april 2016

Tjernobyl, kommunismen og undertrykkelse

Tjernobyl, kommunismen og undertrykkelse

Tjernobyl har været meget i nyhederne i de seneste dage og med god grund. For 30 år siden, den 26. april 1986 eksploderede en af de fire reaktorer i Tjernobyl værket i det nordlige Ukraine, som Lydia Smith beskrev i the International Business Times,
Det var den alvorligste og mest katastrofale kernekraftulykke verden havde set, og den sendte enorme mængder af radioaktivt materiale ud i atmosfæren, og tvang myndighederne til en masseevakuering af hundredtusinder af mennesker i Ukraine og Hviderusland.
Andre kilder bekræfter at skaden fortsætter så det er altså ikke kun historie. Det samme kan siges om en anden mindedag i april i Polen. Der samledes præsident Andrzej Duda og regeringsmyndigheder i Warszawa for at overvære begravelsen af  Zygmunt Szendzielarz. Som Monika Scislowska fra the Associated Press forklarede, var ceremonien beregnet på at minde polakkerne om “kendsgerninger og tal fra fortiden der var tabu under årtierne med kommunismen - for eksempel modstand mod regimet og den forfølgelse denne modstand blev mødt med.” Den forfølgelse har en skyggeside.
I august 1939 underskrev Hitler og Staline en pagt der gav de Baltiske Stater til USSR og delte Polen mellem USSR og det nationalsocialistiske Tyskland. I september 1939 da begge regimer invaderede Polen  var Szendzielarz knyttet til Wilno Kavaleri Brigaden. Som Scislowska minder om, ledte officeren “en kamp mod Nazi Tyskland og Sovjet invasionen i september 1939, og senere en undergrunds modstandsbevægelse.” Oberst Szendzielarzs kodenavn som var Lupaszka, “fortsatte sin kamp for Polens suverænitet efter kommunismen blev påtvunget Polen i 1945.”
De besættende sovjettropper anholdt Szendzielarz i 1948 og han måtte gennemgå mere end to år med afhøringer og tortur i Warszawas Mokotow fængsel. Han blev dømt til døden den 2. november 1952, og den 8. februar 1951 henrettede Sovjet ham sammen med adskillige andre Hjemmeværnssoldater og smed deres lig i en massegrav sammen med 250 andre ofre. Hans rester blev identificeret gennem DNA prøver i 2013, og i april 2016, 65 år efter hans henrettelse gav Polens ledere ham hyldest for hans anti-nazi og anti-kommunist kamp.
Ved højtideligheden talte præsident Duda om at Polen skulle have sin værdighed tilbage at den var der “blevet trampet på af de som toturerede og myrdede.” Polen har nu ledere der “husker, ærer og værdsætter” modstandsfolk som Zygmunt Szendzielarz. I løbet af 1940-50’erne som Scislowska bemærker, fængslede kommunistregimet, henrettede uafhængige modstandere og smed dem i ukendte grave. Da blot nogle få at disse grave er blevet fundet, fortsætter historien, og der er også en anden side af Tjernobyl.
“Sovjet magt plus elektricitet giver kommunismen,” var en af Lenins favorit maksimer. Sovjet bosserne søgte elektricitet uanset metoden, herunder kernekraft uden at skulle frygte nogen protesterende. Som i Polen knuste kommunisterne enhver modstand mod regimet - og af hvilken som helst grund. Sådan var det ikke i Vesten, hvor kernekraftspørgsmålet medførte ihærdige protester og de protesterende opnåede heltestatus.
I USSR ville ethvert forsøg på en protest mod den enorme produktion af Sovjets kernevåben, de kraftigste der blev lavet, det ville være blevet imødegået med en knusende magt. Derfor protesterende ingen. På den anden side, i Vesten, søgte en Sovjet støttet “fredsbevægelse” et stop for kernevåben der ville have givet Sovjet massive fordele. Disse venstreorienterede protesterende opnåede også heltestatus.
Efter Tjernobyl ironiserede Jay Leno over at en aftale var blevet udarbejdet med den katolske kirke. Hvis den ville sende Moder Teresa for at hjælpe ofrene for Tjernobyl så ville USSR holde inde med at forsøge at slå Paven ihjel. Pave Johannes Paul II var polak og som Matthew Blitz bemærkede i september sidste år forbliver, drabsforsøget stadig en uløst sag.
Polakkerne ved, som Milan Kundera udtrykte det, “En mands kamp mod magten er en kamp om hukommelse mod glemsel.” Og som Orwell udtrykte det, de som kontrollerer nutiden kontrollerer fortiden, og de som kontrollerer fortiden kontrollerer fremtiden. Venstrefløjen er udmærket klar over denne dynamik og venstrefløjen har sat sig på uddannelse. Det er derfor studerende lærer så lidt, om noget, om Stalin-Hitler Pagten.
Venstrefløjen ønsker ikke at studerende skal lære, at nazisterne og kommunisterne engang var allierede, at de havde meget til fælles, og at deres invasion af Polen indledte 2. Verdenskrig.
Venstrefløjen ønsker ikke at studerende skal lære at ani-kernekraft aktivismen mod Vesten gav hjælp og støtte til et regime der henrettede modstandskæmpere og smed deres lig i massegrave for ukendte.
http://www.frontpagemag.com/fpm/262645/chernobyl-and-communism-lloyd-billingsley

1 kommentar:

Raul Gonzalés sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.
Related Posts with Thumbnails