onsdag den 18. januar 2017

Skattefradrag for lort

Skattefradrag for kyllingelort

Når det drejer sig om skattelovgivning kan virksomhedsejere finde masser af metoder forl at spare en smule på skatteregningen. Skattelovgivningen er omfattende med en masse besynderlige klausuler man ikke forventede. Se f.eks. på 26 U.S. Code § 45, en sektion med titlen “Elektricitet produceret af visse bæredygtige ressourcer,mv.” (jovist mv. er med i titlen) Rul så ned til undersektionen (c)(3)(B) og du vil finde det som omfatter “affalds næringstoffer fra dyr i landbruget.” Så tydeliggøres det at det drejer sig om gødning, og især fra “fjerkræ.”
Med andre ord er der skattefradrag for at lave kyllinglort om til elektricitet.
Og det er slet ikke så latterligt.
Skattefradraget går tilbage til 1999 da,  ifølge  the New York Times, "Sen. William Roth, R-Del., formand for Finance Committee [indsatte en undtagelse i reglen) der kunne give skattefradrag for virksomheder der konverterede affald fra gulvet i kyllingehaller til elektricitet.”  Begrundelsen var ligetil. Områder i Delaware, Virginia og Maryland (kollektivt kendt som “Delmarva”) er hjemsted for mange kyllingefarme som producerer en masse kyllingelort. Noget af lortet kan genbruges som gødning, men der er stor mængde tilovers. The Times fortsætter:


[Gødning] er blevet en stor kilde til forurening og alle tre stater har nye love der med tiden vil forbyde denne form for gødning. Derfor er spørgsmålet, sagde Bill Satterfield, direktør for Delmarva Poultry Industry Inc., en handelsforening, at komme af med de 800 tons kyllingelort der produceres på halvøen hvert år.


Teknologien har længe været der så man kan lave elektricitet ved at afbrænde kyllingelortet. Problemet er at det aldrig har været profitabelt. Derfor har man heller ikke forsøgt sig med det i USA.


Skattefradraget har så givet incitament til at lade de amerikanske kyllingeproducenter forsøge sig. Landmændene har sagt at fradraget var “en medvirkende årsag til at man ikke lader kyllingelortet flyde ud i Chesapeake Bay." Et tidsskrift har også talt med Wayne Gilchrist, en af Husets medlemmer der skubbede på for fradraget, og ifølge Gilchrist “arbejde kyllingelobbyen endog slet ikke for det.”
Så hvis din bedrift altså laver kyllingelort om til elektricitet får du et fradrag. Det lyder godt, men også en anelse Kykkeliky. Som man kan forvente har denne kyllingelortlov været under angreb igen og igen og igen. Men den gælder stadig.
Bonus fakta: Hvert år er Delmarva området vært for Delmarva Chicken Festival (dog er hjemmesiden ikke opdateret). Fjerkræfestivalen skifter mellem de tre stater der er med i Delmarva, og der steges en masse kyllinger under festlighederne. I årevis har festivalen hævdet at være hjemsted for verdens største ‘stegepande.’ Panden holder nu til på et museum i Wilmington, Delaware. Dog hævder North Carolina, Iowa, Washington, Maine, og Kentucky at være hjemsted for verdens største stegepande. “Man skulle tro at det ville være ret så enkelt at afgøre størrelsen af verdens største stegepande,”  bemærker the Village Voice, men alene i USA er der seks der påstår dette.” (Alle seks megapander kan ses gennem det link).

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails