torsdag den 13. april 2017

Krig, terror og fodbold

Krig, terror og fodbold


1970 FIFA World Cup var ret så speciel. Det var første og eneste gang Israel kvalificerede sig. Det var også den eneste gang Argentina ikke kvalificerede sig. Og det, til dato, den eneste gang af kvalifikationsrunden udløste en krig.

Begyndende i 1968 oprettede 12 nationer fra the Confederation of North, Central America, and Caribbean Association Football (kendt som CONCACAF) en liga med 32 kampe for at afgøre, hvem der var kvalificeret til at deltage i World Cup. Organisatorerne inddelte landene i 4 grupper med 3 hold i hver gruppe, og med en hjemmekamp og udekamp mod de øvrige i gruppen. De 4 nationer der vandt deres række gik så videre. Honduras vinderen af gruppe 3 skulle så spille mod vinderen af Gruppe 4, El Salvador i semifinalen.

Dengang var Honduras og El Salvador slet ikke så ringe. I løbet af de sidste 50 år var mange salvadorianere flyttet til Honduras - måske så mange som 300000 - for at arbejde som lavtlønsarbejdere på landbrug i Honduras. Honduranerne var ikke tilfredse med dette, idet de mente folk fra El Salvador tog deres arbejde. El Salvadors regering beskyldte Honduras for at begå folkedrab idet man hævdede at honduranerne diskriminerede salvadorianerne ved at tage deres land og udvise dem af Honduras. Spændingerne mellem de to nationer var intens, og fodbold blev så gnisten der antændte branden.

Kampene mellem Honduras/El Salvador var plaget af vold. Den 8. juni 1969 var det på Honduras’ hemmebane og man vandt den første kamp 1-0, men fans fra de to nationer sloges på rækkerne. En uge senere mødtes de to igen, nu i El Salvador og værtslandet vandt 3-0, -- men igen var der masser af vold. Og fordi der sådan set ingen afgørelse var fundet skulle der spilles en afgørende kamp. Den 26. juni 1969 mødtes de to kamphaner så i Mexico City - og det vindende land skulle så gå videre til CONCACA finalen mod Haiti og det tabende hold måtte sidde over til World Cup i 1974. På selve kampdagen sløjfede El Salvador de diplomatiske forbindelser med Honduras. El Salvadors triumf var total da man efter ekstratid slog Honduras med 3-2.

Honduras var ikke tilfreds. De to nationer lukkede deres grænse, og ifølge About.com, "var der regelmæssigt kampe ved grænsen.” Dette fortsatte i ugevis indtil endelig den 14. juli det kogte helt over.

El Salvador's luftvåben indledte luftangreb mod Honduras som forberedelse på en invasion. Honduras svarede igen. I løbet af de næste få dage arbejdede Organization of American States på at genskabe fred og man fik udarbejdet en våbenhvile den 20. juli, dog først efter USA truede El Salvador med sanktioner, fordi man havde besat dele af Honduras. Men som the Telegraph fortalte, var dødstallet i det som senere blev kaldt “Fodboldkrigen” ret så stort “mellem 1000-2000 mennesker mistede livet og flere end 100000 blev flygtninge.”

El Salvador slog så i sidste ende Haiti in CONCACAF finalen, og kom dermed med til World Cup. De præsterede dårligst af alle deltagerne, tabte deres tre kampe, lod 9 mål gå ind og scorede ingen selv.  


Bonus Fact: I 2012 havde Honduras verdens højeste mordrate - 90.4 per 100,000 personer.. (Venezuela, lå lige bagefter med 53.7 per 100,000.) Trods den kendsgerning af Honduras blot har 8 millioner indbyggere anslår BBC at der myrdes et menneske hvert 74. minut

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails