lørdag den 1. april 2017

Staten Rosa Island ved Rimini

Hver rose har sine ni torne

Den italiensek by Rimini befinder sig i den nordøstlige del af landet ved Adriaterhavets kyst. Sent 1960’erne boede der cirka 10000 mennesker i byen. En af dem, ønskede faktisk ikke at bo der. Hans navn var Giorgio Rosa, ingeniør. Rosa ville heller ikke flytte ud af Rimini - han ønskede at forlade Italien. Det var endog ikke nok for ham.

Derfor byggede han sig et nyt hjem. som det ses af billedet.

Det er - eller var - Rose Island. Rosa hvis efternavn - rose - begyndte konstruktionen af den kunstige platform i vandet i 1967. Da Rose Island var færdig, havde den en restaurant, en bar, en gavebutik (naturligvis) og vigtigst et postkontor. Den blev en populær turistattraktion med besøgende fra Italien der med skib blev sejlet ud til den mærkelige stålkonstruktion ude i havet.

Man ved sådan set ikke hvorfor, men blot at være en lokal attraktion synes ikke at være nok for Rosa. På et eller andet tidspunkt - måske før han påbegyndte byggeriet - indså han at Rosa Island kunne være mere end blot for turister. Det viste sig at Rose Island befandt sig cirka 11 kilometer uden for Italiens kyst, altså lige udenfor territorialfarvandet. Den 11. maj 1968 erklærede Rosa sin platform bygget på pyloner for "Respubliko de la Insulo de la Rozo" (Esperanto for “Republikken Rose Island"), og Esperanto skulle være det sprog der taltes der, og han meddelte at postkontoret ville udgive frimærker der kunne benyttes som valuta. Og så erklærede han sig lige som præsident for den nye nation.

Italien var ikke synderlig begejstrte for hans påfund, selvom man benyttede det til at markedsføre Rimini. Måske var det fordi Rosa (i teorien) kunne undgå at betale skatter, eller måske frygtede Italien at Rose Island kunne benyttes som springbræt for kommunister - derfor besluttede Italien at drage i krig - det mente Rosa i hvert fald. Italien sendte fire medlemmer at militærpolitiet for at få kontrol over den 400 kvadratmeter store platform, og det lykkedes relativt let.

Giorgio Rosa vendte ‘hjem’ til Italien i protest og han hævdede fortsat suverænitet over Rose Island som den selvbestaltede leder af en regering i eksil. Han vendte aldrig tilbage til sin stålnation. Som Wikipedia bemærker,  placerede Italien den 13. februar 1969 sprængstoffer på platformen og sprængte den i luften. Rosas reaktion? Han udgav et mindefrimærke om hændelsen.

Bonus Fact: Esperanto blev fundet på i 1887 af en polsk fysiker ved navn L. L. Zamenhof. Ifølge Wikipedia, skabte Zamenhof sproget med det håb at udvikle “et lettilegnet, politisk neutralt sprog der kunne se bort fra nationalitet og skabe fred og international forståelse mellem folk fra forskellige sproggrupper.”
Et halvt århundrede senere mente Adolf Hitler at Zamenhof der var jøde, at Esperanto var beregnet på at være et redskab for en global jødiske konspiration, for at jøder over hele verden kunne kommunikere på et fælles sprog. Nazisterne forfulgte derefter de som underviste i sproget.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails