søndag den 16. juli 2017

Spækhuggerens smarte metode til at få fugl på menuen

Frisk fugl - Mums...

Spækhuggere holder meget af fisk. Det er ingen overraskelse - spækhuggere og fisk svømmer jo i de samme vande - så for spækhuggeren er fisk et nemt og belejligt måltid.

Men spækhuggere kan også godt lide fugle - pelikaner, skarver og især måger. Det er jo noget sværere at få has på af naturlige årsager. Undertiden kan en Orca (spækhugger) være heldig og en fugl lander på et opportunt sted. Se her:


Og  af og til er Orca særdeles opfindsom.

I 2005, befandt Michael Noonan, professor i dyreadfærd fra ved Canisius College i Buffalo, New York, i et Marineland i Ontario, Canada. (Marineland, er sådan set et skrækkeligt sted dersom man er et af deres dyr, ifølge The Star.) Noonan var der for at studere, hvordan Orcas kommunikerer - tænk Star Trek, og lagde så mærke til noget helt uventet. En af Orcas blev ved med at kaste sin mad op og dykkede så ned til bassinets bund.  
Men hvalen var ikke syg. Der var heller ikke noget galt med maden den kastede op. Faktisk overhovedet ikke. Fisken var blot udspekuleret - hvilket bevistes ved at fugle dykkede ned for at æde opkastet. Det var lige præcis hensigten med manøvren. Hvalen havde lavet en fælde. Når fuglen landede på overfladen skød hvalen op fra bunden og nappede fuglen. Det var ikke kun et tilfælde da Noonan diskuterede hvad han havde oplevede med avisen USA. Her bemærkedes, at “den samme hval benyttede fælden igen og igen.” Orca havde lært hvordan man ‘fisker’ fugle.  
Noonan gik videre med sit studium og med tiden bemærkede han noget endnu mere interessant. “I løbet af få måneder havde hvalens ‘lillebror’ adopteret denne praksis,” rapporterede the Associated Press. "Med tiden spredtes denne opførsel og og de fem hvaler i Marinesland supplerer nu deres fiksediæt med frisk fugl.”

"Mågemaddingen" (for at benytte Noonan's betegnelse) strategi er ikke unik for disse Orcas. Nogle få år efter Noonans opdagelse så en turist ved Sea World den samme ‘leg’og han filmede det. video. Desværre for hvalen bed fuglene ikke på maddingen - først når de følte sig helt  sikre.

Bonus Fakta:: I 2002, blev Keiko -- dræberhvalen fra filmene  "Free Willy" løsladt fra fangenskab efter man havde investeret cirka 20 millioner dollars for at sikre hans evne til at overleve. Seks uger senere dukkede han op i en norsk fjord ´åbenbart for at finde menneskeligt selskab (men hvem ved hvad en hval tænker). Ifølge KOMO News, var hvalen så fredelig at mange i området kunne kæle med ham og endog svømme med ham. Tilsyneladende smagte ingen af dem af måge.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails