søndag den 14. juli 2019

Når vildsvin bliver en plage

Vildsvineplagen i Texas

John Morthland

Cirka 80 kilometer øst for Taco, Texas kan findes en 70-acre mark der er gennempløjet med huller op til fem fod brede og tre fod dybe. Rødderne under en stor skyggegivende er gravet fri og ligger nu i sollyset. Græsset er blevet trampet ned i stier. Hvor græsset er afgnavet er der små nye buske og træer af pecantrææer der er føde for hjorte, opossums og andet vildt. En landmand der ville slå hø her kunne knap køre med traktoren. Denne mark er blevet ‘udsat’ for vildsvin.
Billedresultat for pecantree
Pecantræ

“Jeg har fanget 61 af dem i den sidste måned, siger Tom Quaca, hvis svigerforældre har ejet dette område i 100 år. “Men i det mindste fik vi noget hø her sidste år for første gang i seks år.” Quaca håber at kunne jævne jorden og knuse stiklingerne med en bulldozer. Så - måske - vil vildsvinene flytte til andre områder og han kan igen benytte familiens jord.
 Wild hogs running
Vildsvin er blandt de mest ødelæggende invasive arter i USA. Der er mellem to til seks millioner af dem, der forårsager ødelæggelser i mindst 39 stater og fire provinser i Canada. Halvdelen af dem er i Texas, hvor de gør skade for cirka 400 millioner dollars om året. De flænser rekreative områder, lejlighedsvis jagter de turister i stats- og nationalparker, og fortrænger andet dyreliv.

Texas tillader jagt på vildsvin hele året uden begrænsning eller at de fanges levende og føres til slagteriet for at blive solgt til restauranter som eksotisk kød. Fra helikoptere skydes mange tusinder. Målet er at få dem udryddet, som kun få tror er muligt, men så dog under kontrol.

De snedige vildsvin synes at trives under næsten alle forhold, klimaudfordringer eller økosystemer i staten - the Pineywoods i øst Texas, den sydlige og vestlige del med buskadser, den frodige bakkede centrale Hill Country. Det er overraskende intelligente dyr og undgår ofte af blive fanget i fælder (og de som er undsluppet har lært af det og blevet rigtig smarte). Der er ingen naturlige fjender af dem i dyreverdenen og der er ikke lovligt grundlag for at give dem gift. Søer kan blive drægtige allerede når de er 6-8 måneder gamle og får to kuld på mellem fire til otte grislinge - et dusin er ikke usædvanligt - cirka hver 12. til 15. måned, og hun lever mellem 4-8 år. Selv vildsvineflokke der er blevet reduceret med 70% opnår den samme størrelse i løbet af to til tre år.

Vildsvin er “opportunistiske altædere.” De bruger deres lange tryner, der har masser af muskler og kan dermed grave så dybt ned som tre fod. De fortærer eller ødelægger marker - med korn, ris, majs, kartofler, meloner og andre frugter, nødder, græs og hø. Landmænd der har sået majs opdager at svinene går metodisk ned gennem rækkerne i løbet af natten og plyndrer majsene en efter en.

Vildsvin eroderer jorden og giver mudrede vandløb og kilder, og forårsager muligvis fiskedød. De forstyrrer den oprindelige vegetation og dermed kan invasive arter bedre få lads. Svinene æder den foder der sættes ud til kvæget, og lejlighedsvis æder de også kvæget kalve, og små lam. De æder også små hjorte og vagtler og plyndrer ellers truede skildpadders reder for æg. 

På grund af deres evne til at videreføre parasitter og infektioner er vildsvin potentielle bærere af sygdomme. Svinepest og pseudorabies er de mest problematiske,  fordi de med lethed kan overføres til tamsvin på gårdene og de truer denne del af kødindustrien. 

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails