onsdag den 11. september 2019

9/11 Squeegeen der reddede liv




9/11 Squeegeen der reddede liv




Angrebene den 11. september 2001 kostede næsten 3000 livet. Ved tragedien var der dog beretninger om heltedåd i større eller mindre grad. I løbet af de seneste 16 år har især museerne -- the Smithsonian og the National September 11 Memorial & Museum -- påtaget sig opgaven med at katalogisere og udstille nogle af disse øjeblikke. Det er derfor denne genstand udstilles, der hvor the Towers engang stod.





Om morgenen den 11. spetember 2001 befandt en vinduespudser ved navn Jan Demczur sig i the World Trade Center  ifærd med sit arbejde, som på en hvilken som helst anden dag. Men som vi alle ved var det ikke en hvilken som helst dag.

Kl.8:47 gik Demczur ind i en elevator sammen med fem andre. Han nåede til 44. etage i Nordtårnet, man skulle ellers til 67. etage. Det nåede man aldrig. Som Shivam Iyer, en af de andre i elevatoren fortalte the New York Times, "mærkede vi et dumbt slag. Bygningen rystede. Elevatoren svang fra side til side, som et pendul.” Og så begyndte elevatoren at gå nedad, helt uventet - og hurtigt. En af passagererne fik rørt Stopknappen og passagererne synes, for et øjeblik at være i sikkerhed - dog var de strandet i elevatortårnet - og dermed i alvorlig fare.

De erfarede så hvad faren gik ud på cirka et minut senere, da rør stak ind i elevatorvognen og en stemme over samtaleanlæget meddelte, at der havde været en eksplosion. Demczur og de andre begyndte at lede efter en udvej. De fik presset elevatordøren op og opdagede de befandt sig på 50. etage, men der var ingen åbning så de kunne komme ud. Foran dem var en betonvæg - ca 20 centimer tyk.

I begyndelsen forsøgte de sig med en lommekniv som en af dem havde med, men som Smithsonian beretter, skulle der ske flere uheld. “Og så - med kun denne ene chance - faldt kniven ud af Demczurs hænder lige ned i elevatorskakten dybt nede.” Men ikke alt håb var ude. En af dem så hans h squeegee --håndtaget - og det faldt dem ind at de kunne benytte det som en mejsel.

Langsomt, meget langsomt men dog sikkert fik de arbejdet på sagen. 45 minutter senere havde de fået banket skåret, sig hul gennem væggen, en åbning gav dem adgang til 50. etage. Da de kravlede ud af hullet gav brandmænd der var kommet til bygningen dem besked på at benytte trapperne så de kunne komme ud. Derpå som the LA Times fortalte, "hastede mændene ned at trappen i sikkerhed, før tårnet kollapsede.”

De overlevede alle seks.

Bonus faktat: Selv på helt almindelige dage kan vinduespudsning være et farligt, frygtindgydende job. Der kræves nemlig at man hænger udenfor vinduet der skal pudses. Hvordan er lønnen? Ikke særlig god - cikra  $26 i timen, ifølge en rapport fra 2012 i New York Times. (Uden overarbejde bliver det cirka $50,000 om året.) En frynsegode: Du kan måske lege med katte.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails