Fik Iran budskabet? Sendte Israel en advarsel?
Trods Ahmadinejad's barske tale, er der nogen i Teheran der tager Israels seneste luftbårne budskab alvorligt. De er bekymrede.
Imidlertid har andre mere pragmatiske personer blandt de konservative, såsom Majles's (Parlamentet) Formand Ali Larijani, udtrykt mere bekymring om den vedvarende tale fra Israel vedrørende en mulighed for et angreb. Samtidig med at han advarer Israel om, at Israel vil lide mere under konsekvenserne af et sådant angreb mod Iran, da har Larijani og de andre grund til at være bekymrede.
Irans seneste benægtelse af, at ville acceptere EU's fornyede foranstaltninger, der har til formål at standse uranberigelsesprogrammet, overbeviser stadig flere lande om, at Iran ikke er interesseret i nogen form for forhandling om dets atomprogram. Ahmadinejad's fortsatte og gentagne trusler mod Israel overbeviser flere og flere mennesker og politikere i Vesten om, at et atombevæbnet Iran ville være en alvorlig fare for stabiliteten i Mellemøsten.
I modsætning til Ahmadinejad har Larijani stor erfaring i udenrigstjenesten. Dette har gjort ham i stand til at forstå, at en sådan indstilling ville kunne retfærdiggøre et angreb mod hans land. Dette synspunkt er støttet af nogle af Irans nyhedsagenturer, såsom Tabnak, der har oversat, til Farsi, en artikel fra det israelske Haaretz, og efterfølgende har forsøgt alt, hvad de kan for at give den troværdighed ved at kalde Haaretz en troværdig avis. Dette er en forandring fra normen. Iransk presse betegner sædvanligvis Israels presse som Zionistisk propaganda.Bekymringer om hjemlige forhold er en af de største årsager bag Ahmadinejads fremturen i lovprisningen af atomprogrammet og hans trusler mod Israel. Gennem sådanne handlinger forsøger Ahmadinejad at fjerne opmærkomheden, hos den jævne befolkning, fra de økonomiske fortrædeligheder. I tilgift forsøger han at isolere reformisterne og pragmatikerne der ønsker bedre forbindelser med Vesten.
Dette er blevet en stadig mere tungtvejende bekymring da der er rapporter fra Iran om, at Ali Khatami vil deltage som kandidat til præsidentvalget i 2009. Han vil være en alvorlig konkurrent til Ahmadinjad. Sidst men ikke mindst er der spørgsmålet om olie. Ahmadinjad har lært sig et rigtig godt trick for at få olieprisen op gennem sine trusler, og således skabe flere indtægter for sin regering.
General von Clausewitz, den berømte Preussiske strateg er kendt for sit talemåde "krig er en fortsættelse af politik med andre midler." En sådan tankegang læres i alle de militære akademier over hele jorden.
Des mere Iran isolerer sig fra det internationale samfund og forsætter med at true Israel med udslettelse des mere gives næring til de som tror at Iran nuværende opførsel ikke har noget klart politiks formål. Det er kun militært. Således er krig den eneste mulighed. Dette er i særlig grad sandt når det drejer sig om Israel. Teheran's nylige udmeldinger mod Israel overbeviser flere israelere om, at den politiske realitet ved et atombevæbnet Iran er noget der ikke kan accepteres - og umuligt kan løses gennem dialog med nogen part. Skønt Jerusalem skal og må forsøge sit bedste med internationale forhandlinger med Iran, da skader det ikke at minde Ahmadinejad om, at det land, som han kalder en "bakterie " kan klare sine egne problemer.
At sende 100 fly i luften som forberedende øvelse i Middelhaver er en af måderne at vise det på.
Måske er Ahmadinejad fuldstændig ligeglad, men mange pragmatikere i Iran har lagt mærke til øvelserne, og en unødvendig krig med Israel, på grund af Ahmadinejad's hensynsløse tale, er noget de ønsker at undgå. Ahmadinejad har allerede fået Iran's økonomi lagt i ruiner. De ønsker ikke, at Iran's atomprogram også skal gøres til aske.
Den seneste luftbårne meddelelse fra Israel skal tages som et tegn på, at forholdet mellem Vesten og Iran har nået et kritisk punkt. Det er på tide at der indgås kompromisser ved en gennemforhandlet løsning, hvis det er muligt, der vil gøre det muligt for Iran at kunne fortsætte med at udvikle kerneenergi til civile formål, og for Vesten til leve i sikkerhed i vished om, at Iran ikke vil fremstille en atombombe.
http://pajamasmedia.com/blog/did-israel-sent-a-warning-to-iran-did-iran-get-the-message/
Meir Javedanfar is the co-author with Yossi Melman of The Nuclear Sphinx of Tehran - Mahmoud Ahmadinejad and the State of Iran. He runs Middle East Economic and Political Analysis (MEEPAS).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar