lørdag den 29. januar 2011

Ud med bøgerne

Slut på bøgerne

Overlad det til rektorerne på byens skoler - de stovte-varmhjertede heroiske personer der dagligt bekæmper uvidenhedens og kynismens styrker - at fremkomme med en løsningsmodel for trængslerne for vor offentlige uddannelse. Javist, jeg skrev - løse. Ligesom der findes en applikation til det formål. Hvem ville dog have troet det ville være let at lave skolebibliotekerne om til kaffebarer?

Ved første øjekast kan det forekomme at være en smart beslutning sådan rent forretningsmæssigt -- rydde ud i alt det gammeldags inventar. Biblioteker, og det må du indrømme, er berygtede pengeslugere. Bøger med stift bind? Kunne ligeså godt være udstyret som et lager med ridepiske, altså håbløst gammeldags.

Men hvorfor dog standse med biblioteket? Med sådan lidt opfindsom tænkning så kan vi virkelig forbedre bundlinjen. Gymnasiet for eksempel, ville være det helt perfekte sted for et bilreservedels varehus. Pløj den fodboldbane op, og så lucerne. Hvad så om rektor James McSwain's ide lyder lige så forstyrret som en Marx Brothers film:

PROF. WAGSTAFF: I morgen begynder vi at rive gymnasiet ned.
HORRIFIED PROFESSORS: Men, Professor, hvor skal de studerende så sove?
PROF. WAGSTAFF: Hvor de altid sover. I klasseværelset.
En klassekammerat fra gymnasiet havde en lignede ide, da han forsøgte at forvandle hr. Beine's kemilokale til et amfetaminlaboratorium. Jeg mistede forbindelsen med ham efter han blev bortvist, og derpå fængslet, men han var helt klart forud for sin tid.

Med tiden lyser virkeligheden dog så meget op, og man indser at dette er et skolebibliotek vi taler om, og ligesom museerne og den amerikanske bilindustri, så var det ikke meningen det skulle give overskud. De studerende forventes det heller ikke af at de lærer noget der kan anvendes i praksis, såsom at så og høste kontanter.

Måske er det slet ikke så ringe en ide at holde de studerende oppe med store doser af kaffein, medmindre man virkelig hader lærerne, som en masse mennesker gør, fordi lærerne har fri om sommeren, mens resten af os er lænket til vore skriveborde året rundt. Udover det hvad var så pointen med igennem de sidste tyve år at bedøve millioner af studerende med Ritalin, hvis du blot vil tillade dem at modvirke deres medicin med en anden stimulant?

For nu at være helt retfærdig så erstattede rektoren biblioteksbøgerne med 35 nye laptop computers. Det er altså 35 computere til 3000 elever, hvilket altså må give masser af muligheder for lærerige øjeblikke. Dagens lektion. At deles om. Nuvel ikke sådan rigtig dele, da det er en praktisk foretagelse for de fleste af jer vil aldrig komme i nærheden af disse laptops. Dagens opdaterede lektion: Klare sig uden....Åh, glem det. Dræb blot ikke hinanden i stedet.


Hvad skal så de 2965 studerende uden laptops gøre? Jovist nogle kan opdatere deres Facebook status på deres Blackberrys. Men vi taler altså her om en stor skole i byen, og administrationen vil ikke få tilladelse til at købe 35 Blackberrys før de er holdt op med at smide alle reagensglassene og bunsenbrænderne ud.

Det er ikke helt klart, men ideen her synes at være at man kan narre de studerende til at gå ind på biblioteket, blot man kalder dette noget anden -- en kaffebar f.eks. - og derpå snyde de studerende endnu mere ved smide alle bøgerne ud, afskedige bibliotekarerne og virkelig lave det om til en kaffebar. Hallo, hvor vi har narret de unger. Sikke nogle fjolser!

Eller kunne det være at de studerende simpelthen ikke længere læser noget som helst undtagen, hvis det er på en skærm og man kan skubbe det rundt med en finger? Dette forklarer uden tvivl den pludselige popularitet blandt teenagere for tykke russiske romaner som ebooks, og er sandsynligvis derfor min 17-årige søn og hans tidligere ikke belæste venner tilbringer timer som klistret til deres iPhones. De fleste voksne formoder de skriver til deres kærester, men i virkeligheden fordyber de sig i Brødrene Karamazov og Anna Karenina, og at tommelfingerlegen er deres måde at skrive indsigtsfulde noter i margenen på.

Eller måske er hele ideen at de studerende betragter bøger som useje, men ikke endnu har forbundet dem med computere, da man på laptops kan spille Grand Theft Auto, eller se videoer med katte der spiller bordtennis. (Prøv om du kan få en bog til det). Derfor skal alt på en laptop være sejt, selv hjemmearbejde med matematik. Ja, nu må vi se hvor længe det holder.

Indtil jeg læste denne historie havde jeg meget lidt håb for vore byers skoler. Nu kan jeg se at vi bliver frelst af innovative, markedsorienterede administratorer der benytter den nyeste og dyreste teknologi.

Så kom i gang og få revet de bygninger ned. Vi har åbenbart ikke brug for dem.




http://spectator.org/archives/2010/12/09/book-ends

Ingen kommentarer:

Send en kommentar