lørdag den 15. december 2012

Egyptens økonomi presser Jordan

Jordan’s Kong Abdullah truer med at lukke Egyptens økonomi


David P. Goldman
                       
Idet han talte ved et privat møde i denne uge advarede Jordans kong Abdullah om han havde “handelsmuligheder” at benytte mod Det Muslimske Broderskab som han afviste som en “ny ekstremistisk alliance” i den arabiske verden,.

Nyhedssitet AI-Monitor oversætter i dag en rapport fra al-Hayat der citerer kilder fra mødet. “Den jordanske monark havde en del kritik af Egyptens præsident Mohammed Morsi, der kommer fra Det Muslimske Broderskab,” skrev al-Hayat. “Kongen tilføjede at det egyptiske lederskab havde ‘marginaliseret den jordanske rolle under de israelske/palæstinensiske forhandlinger for at standse den seneste agression i Gaza Striben.”

Det Muslimske Broderskab har som mål Jordans monarki som den næste dominobrik der skal falde efter Egypten. Ved mødet den 10. december beskyldte Kong Abdullah Egypten for økonomisk sabotage.

Kongen sagde at “Jordan led alvorlig skade som et resultat af de hyppige afbrydelser af egyptisk naturgas, der koster statskassen cirka 5 milliarder jordanske dinarer (7,4 milliarder dollars)” og understregede at afbrydelsen af gassen “er den virkelige årsag bag den økonomiske krise der plager landet.” 
               
Rørledningen til Jordan - Israel fra Egypten
Ifølge tidligere indgåede aftaler med de egyptiske myndigheder plejede Jordan at importere 80% af sit behov for gas til produktion af elektricitet, hvilket svarer til et dagligt forbrug af 6,8 millioner kubikmeter i importeret gas. Imidlertid er rørledningen der leveret gassen til Jordan og Israel efterfølgende blevet målet for hyppige bombninger.

Den Jordanske monark advarede om at hans land ville gengælde:

Kong Abdullah II sagde, at “Amman har handelsmuligheder, hvormed man kan sende klare budskaber til Cairo, herunder den kendsgerning at 500000 egyptere arbejder i Jordan. Ydermere er kongedømmet den eneste passage for egyptiske grøntsager der eksporteres til Irak, og for titusinder af egyptere der arbejder i Gulfstaterne og benytter Nuwieba-Aqaba rejseruten til deres rejser.”
 
Færge ved Nuwieba-Aqaba.

...Andre officielle kilder nævner arrestation af tusinder af egyptiske arbejdere der har brudt reglerne for deres ophold i de sidste uger, ligesom deportation af cirka 1900 af dem til Egypten ifølge Jordans arbejdsminister Nidal Qatamin. Han sagde hans land ikke har noget imod de egyptiske arbejdere ved at fremhæve at deportations beslutningerne er resultatet af “krænkelser af de sædvanlige procedurer og anvendte love.” Bemærkelsesværdigt ifølge de officielle kilder er det at af de 500000 egyptere der arbejder i Jordan da har anslået 320000 brudt reglerne for deres ophold.

Det er usandsynligt at Jordan ville gå imod Egypten uden stærk støtte fra Saudiarabien. Yderligere 1,7 millioner egyptere arbejder i Saudiarabien og eksta 500000 i Kuwait. Den egyptiske diaspora er sådan set det der holder Egyptens økonomi oppe. De penge arbejderne sender hjem svarede til 18 milliarder dollars i 2010, ifølge Verdensbanken, eller næsten halvdelen af Egyptense 36 milliarder dollars handelsunderskud. Udvisningen af egyptiske arbejdere fra arabiske monarkier ville have en katastrofal virkning på Egyptens økonomi. To millioner egyptere arbejde i Libyen før borgerkrigen, men mange flygtede ud af landet tidligere i år. 
 

Som tingene er nu var præsident Morsi tvunget til at forsinke forhandlingerne om et foreslået lån til 4,8 milliard dollars fra Internaional Monetary Fund, efter at have forkastet en foreslået skatteforhøjelse som IMF havde som betingelse for lånepakken. Med et regeringsunderskud på 11% af BNP og et handelsunderskud på 16% af BNP må og skal Egypten skære ned på udgifterne for at overleve finansielt. Ingen egyptisk regering synes dog i stand til at overtale halvdelen af befolkningen der der lever for mindre end 2 dollars om dagen til at acceptere sparsommelighed.

http://pjmedia.com/spengler/2012/12/13/jordans-king-abdullah-threatens-to-shut-down-egypts-economy/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar