Grønne kartoffel chips
Engang
imellem - dog nu meget færre gange end før år tilbage - når man åbner
en pose kartoffelchips kan man se en der ikke ligner de andre. Den er
grønlig - især i omkredsen - som på billedet. Man kan godt spise den.
Muligvis.
Kartoffelknoldene
vokser under jorden og er beskyttet mod sollyset - plejer at være
sådan. Undertiden kan dele af en knold komme over jorden og de sektioner
bliver grønne af klorofyl. Det sker kun ved naturligt lys. De fleste
grønne kartofler kommer ikke ud i butikkerne - heller ikke de knitrende
aluposer - af forskellige grunde, og hvem har dog også lyst til at spise
grønne kartofler?
Når
det er sagt, så kan der lejlighedsvis ske det at en grønfarvet
kartoffel ender i en chispfabrik og der kan så smutte en skive med i en
pose chips. (Det sker meget sjældent)
Hvis du spoler frem til 2,50 vil du høre kameraer der benyttes til at finde og kassere chips med fejl.
Klorofyl er ikke giftigt og uskadeligt, men som mental floss påpeger
“i processen når en kartoffel bliver grøn ....så er forholdene også til
stedet for at den kan skabe mere af giften kaldet solanin.” Solanin i
tilstrækkeligt store mængder er ikke godt for dig -- det kan forårsage
“opkastning, diarre, hovedpine og endog lamme centralnervesystemet,
iflg. Snopes.
Vær dog ikke alt for bekymret. Man skulle spise cirka tyve+ grønne kartofler om dagen for at blive syg.
En mellemstørrelse kartoffel giver 36 chips, ifølge videon; det er
sikkert at sige at hvis du spiste 720 kartoffelchips om dagen, så bliver
du dårlig, selvom der ingen grønne er blandt dem. Hvis du derfor
‘møder’ en grøn kartoffel så skal du nok klare den.
På den anden side skal du ikke spise de grønne spirer eller blade fra kartoffelplanten. Som Straight Dope berettede
-- en historie der nok er apokryfisk, men meget fortællende - “under 2.
Verdenskrig brød nogle flygtninge ind i et tomt hus og fandt en mængde
af gamle spirede kartofler i kælderen. Selve kartoflerne var for tørre
til at spise, så flygtningen lavede suppe af spirerne - og blev meget
syge.”
Bonus fakata: Har du undret dig over at når du åbner en pose chips så er der ekstra plads, der kunne godt være chips i posen? Det er ikke fordi de ønsker at snyde dig. Den ekstra plads er for at få varen til at smage bedre.. Soms About.com forklarer, så er tomrummet ikke som den luft vi indånder - der er nemlig ingen ilt. Chips udsat for ilt vil begynde af blive bløde, derfor injicerer der nitrogen i posen der tillader chipsene af bevæge sig uden at gå i stykker og uden de bliver dårlige.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar