fredag den 17. maj 2013

Ser du det samme som jeg?

Ser du det samme som jeg?       


Billedet her -- ja af pilen - er faktisk i dette tilfælde et synsbedrag.


I 1889 udførte den tyske sociolog Franz Carl Müller-Lyer følgende test: Se på pilen foroven og sæt et mærke midt på den horisontale linje. Uden undtagelse mente hans forsøgspersoner at midten var mere til højre end det egentlig var. De stiliserede pilespidser mente Müller-Lyer var årsag til illusionen om at linjen var længere til højre end den virkelig er.
   

I årenes løb er den den mest almindelige version af illusionen blevet modificeret til at være som her foroven. To ekstra rækker af streger er indkapslet af pile, en med pilen pegende udaf, den anden med pilene indad. Den første udgave forekommer kortere end den sidste. Men som det kan ses herunder er alle tre streger lige lange.

   

Vi er ikke klar over hvad årsagen er. Den mest accepterede forklaring er at vore hjerner opfatter en tredje dimension - dybde, som det kan ses på dette billede - og det tages med i betragtning når længde vurderes. Uanset hvad så er chancerne for, at når du læser disse sætninger da vil du se “illusionen” og der er brug for de røde streger for at du kan blive overbevist om at stregerne er lige lange. Men det er ikke alle der falder for dette visuelle trick.

Nogle kulturer falder ikke for dette.

I 1963 besluttede nogle forskere at afprøve Muller-Lyer illusionen blandt mennesker i sub-Sahara Afrika. Mens illusionen fungerer, uden fejl. blandt amerikanere og europæere (og sydafrikanere af europæisk oprindel) som blev testet, så undrede man sig over om det samme var tilfældet med mennesker fra mindre udviklede samfund. Det var det ikke. Som rapporteret af Smithsonian Magazine, viste forskerne de samme billeder til buskmænd fra forskellige stammer i Angola og Elfenbenskysten. Mange af dem kunne slet ikke se illusionen og var i stand til helt “korrekt” at se at stregerne var af samme længde.

Hvorfor dette er tilfældet ved man ikke, men det giver dog knuder til den ellers almindeligt accepterede teori om hvorfor illusioner forekommer. En frisk forskning med fokus på en computermodel der efterlignede den visuelle opførsel hos de som blev snydt af Muller-Lyer illusionem fandt at computeren også blev narret. Imidlertid var computeren ikke udsat for nogen tredimensionel modeller, hvilket lader formode at den almindelige forklaring som omtalt ikke er korrekt.

Bonus fakata: I året 756, kæmpede Kinas Tang og Yan Dynastier i slaget ved Yongqiu.  Tang Dynastiet vandt slaget (og selvom man led store tab skulle man også vinde krigen kendt som An Shi Oprøret) og som det genfortælles med tabet at kun 500 mod Yans 20000.

En taktik hos Tang Dynastiet i denne triumf var at benytte mannequiner, der blev sænket ned fra murene på borgene. Yan bueskytter skød mod disse dukker, usikre på om de var ægte eller falske. Ved at gøre det brugte Yan styrkerne ikke kun deres ammunition men forsynede også Tang med pile til deres soldater når dukkerne blev hejst op igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar