torsdag den 29. august 2013

Faren ved mammografi!

Faren ved mammografi

Theodore Dalrymple

Ingen ønsker at tale om de dødbringende konsekvenser ved fejldiagnose.

Livet er kompleks og mange enkle principper viser sig ved nærmere undersøgelse ikke at være så simple som man lige regnede med. For eksempel ved alle, eller mener at vide, at forebyggelse er bedre end helbredelse. Men er det altid således? Det er ofte meget vanskeligt at sige med sikkerhed.

Tre artikler i British Medical Journal behandler det omdiskuterede spørgsmål - mammografi, som jo har til formål at opdage brystcancer tidligt ud fra den formodning at jo tidligere man opdager den des bedre og mere effektiv behandling. Rådet til kvinder er derfor at blive scannet regelmæssigt.
Det forekommer at være helt ligetil og ganske almindelig sund fornuft, men faktisk er spørgsmålet om lyset der anvendes ved mammografi er selve lyset værd ret så uhyggeligt komplekst. For eksempel, hvis behandlingen af brystcancer er blevet langt langt bedre (og dødsraterne i Storbritannien er næsten halveret mellem 1990 og 2010 takket været en bedre behandling efter man hurtigt har konstateret sygdommen) så må antallet af fundne tilfælde ved mammografiundersøgelserne og for at redde et liv, bare stige.

Dette betyder til gengæld af gamle forsøg - og alle forsøg på at fastslå den langvarige effekt af mammografi må være gamle - ikke længere kan være relevante for den nuværende situation. Forsøg med mammografi er, som at forsøge at ramme et mål i bevægelse.

Hovedproblemet der har plaget mammografien er den falske positive: Diagnosen for cancer, hvor der faktisk ikke er nogen. For eksempel anslås det at omkring 70000 kvinder i Amerika får en falsk diagnose om året grundet mamografi, det vil sig halvdelen af de diagnisticerede.
Falske diagnoser giver ikke kun plads til psykologiske problemer, som stress og ængstelse; ifølge en af forfatteren i BMJ resulterer de i fysisk skade og ofte døden. Kvinder der bliver forkert diagnosticeret gennemgår unødvendig kirurgi, hvor der altid er nogen (dog statistisk lille) fra både fra indgrebet og fra bedøvelsen.

Vigtigere er, at flertallet af de som fejldiagnosticeres som havende cancer vil modtage strålebehandling, der i sig selv forårsager, eller i det mindste statistisk er forbundet med en overrepræsentation i dødsfald senere i livet ved lungecancer og hjertesygdomme. Igen ifølge denne forfatter, for hvert liv der reddes ved mammografi og opdagelsen af tidlig cancer er der mellem 1 til 3 dødsfald forårsaget af dens konsekvenser.

Det er derfor forsøg med mammografi der rapporter kun om dødstal ved brystcancer er utilstrækkelige og endog vildledende. Som behandlingen for brystcancer forbedres, bliver betænkeligheden ved mammografi blot stærkere: Medmindre mammografien selv forbedres i sin præcision.

Situationen bliver yderligere kompliceret af den kendsgerning at ikke alle er enige i disse statistikker. I den selvsamme udgave af bladet, kommer en anden ekspert til den konklusion at brystscreening er det hele værd, trods over-diagnosticeringen. Skaderne ved stråling falder da teknikkerne er blevet langt bedre. Ydermere er diagnosen blevet meget mere præcis og sofistikeret, og tillader at behandlingen skræddersyes til de forskellige former for cancer som kvinder lider af.

Et tredje dokument påpeger de etiske dilemma hos læger når de rådgiver deres patientet. Hvad bør de fortælle dem om mammografi? Hvis eksperter der har viet det meste af deres professionelle liv til at studere problemet ikke kan blive enige om kendsgerningerne, for eksempel om hvor stor skaderne forårsaget af over-diagnosticering er, hvilket håb er der så for den almindelige læge der kun overfladisk beskæftiger sig med problemet?

Chancerne er, af forskellige årsager, at han vil give råd om screening, for det er en grundlæggende sandhed at der er mere ‘glæde’ hos advokater der lever af sager om fejl over en fatal negativ end over 99 falske positive.  
Theodore Dalrymple, a physician, is a contributing editor of City Journal and the Dietrich Weismann Fellow at the Manhattan Institute. His new book is Second Opinion: A Doctor's Notes from the Inner City.

http://pjmedia.com/lifestyle/2013/02/02/how-a-mammogram-can-kill-you/?singlepage=true

Ingen kommentarer:

Send en kommentar