lørdag den 14. december 2013

Aber, skrivemaskiner og Shakespeares samlede værker

Seks aber og en måned

   

Sæt tilstrækkeligt mange aber, giv dem nok tid, og ligeså mange skrivemaskiner - det skal være uendeligt meget af hver - ifølge teorien - og de vil vil helst sikkert ende med William Shakespeares samlede værker.

Det er en matematisk teori, og ikke en bogstavelig, der kan hjælpe med til at forklare uendeligheden.

Det er med til at illustrere, hvor vanskeligt det er at forstå konceptetn - det uendelige - da antallet af aber og skrivemaskiner næsten altid er sat til cirka 1000 af hver. (Dog får de skrivemaskinebrugende aber “nok tid” til at skrive, selvfølgelig med mindre de arbejder for

Historien stammer tilbage fra 1913 da en fransk matematiker ved navn Emile Borel skrev en artikel med titlen Mécanique Statistique et Irréversibilité og med tiden er den føjet til de større kataloger. Det er naturligvis umuligt at bevise teorien - for der er nemlig slet ikke et uendeligt antal aber og skrivemaskiner.

Det har dog ikke forhindret nogen i at forsøge.

Et eksperiment - mere præcist, et kunstprojekt - fandt sted ved Paington Zoo i Devon, England i 2003. Projektet blev støttet af  Arts Council England, og udført at en gruppe kunststuderende fra University of Plymouth, derfor har det absolut ingen videnskabelig værdi, hvilket er udmærket fordi de havde slet ikke særlig mange aber og skrivemaskiner til rådighed.

Man satte en computer -- og kun een - ind i et bur med makaka-aber, seks stykker i forskellig aldre. Computeren (altså ingen skrivemaskiner, men mon ikke det går) var forbundet med en monitor så observanterne kunne se, hvad aberne foretog sig med deres nye teknik. Holdet gav den halv dusin makaka-aber en måned til at skabe poesi om Julius Cæsars død eller et ungt pars trængsler i stridende familier.

Det klarede aberne ikke. Som BBC fortalte “lykkedes det kun makaka-aberne fra Sulawesi delvist at ødelægge maskinen, de benyttede den som toilet, og det bogstav som blev mest benyttet var “s”. (Måske begyndte de blot med poetens efternavn).

Samlet fik de ‘skabt’ fem tekstsider - fuldstændig uforståeligt, selvfølgelig,  når man tager i betragtning at “S” blev benyttet så ofte - det fremkom ved at “førerhannen begyndte at hamre på keyboardet med en sten” ifølge Wikipedia. Der dukkede ingen Shakespeare frem. Aberne kunne ikke engang præstere en sætning.

Wired har et billedserie (der er dog kun to) af aberne ved computeren, de kan ses her. Tak for at billederne ikke viser computeren benyttet som toilet.

Bonus Fact: Makaka-aber er måske ikke talentfulde skribenter, men de er dog anvendelige som tjenere. Spørg blot Kaoru Otsuka, ejerne af Kayabukiya Tavern, en skabebar ikke langt fra Tokyo. Otsuka har sine to aber ‘ansat’ Yatchan og Fukucahn der serverer varme håndklæder og forskellige drikkevarer, som det kan ses her i denne BBC report.


Dyrene får dog kun lov til at arbejde 2 timer om dagen for ikke at krænke dyrerettighederne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar