torsdag den 3. juli 2014

Reddet af telefonen 1908

Redning gennem telefonen i 1908


Byen Folsom, New Mexico er ikke opkaldt efter det fængsel der gjorde byen berømt ved Johnny Cash sangen. Det er nærmest slet ikke en by - befolkningstaller i år 2000 var sølle 75 personer, og i 2010 var det tal faldet til 60. På Wikipedia  bemærkes at den ofte anses som en spøgelsesby uden nogen skole - børn bliver kørt med bus til en anden by cirka 12 kilometer borte - og i byens centrum er der ingen butikker. Det eneste bemærkelsesværdige er Folsom Museum, der har åbent hele ugen, men fra Memorial Day til Labor Day.

Men for cirka 100 år siden var Folsom en meget mere vigtig by med et befolkningstal i nærheden af 1000. Området var frodigt til landbrug og blev et rancher samfund. Det ændrede sig alt sammen sommeren 1908. En begivenhed der sendte Folsom ud i den ultimative nedtur - og gjorde en kvinde ved navn Sally Rooke til en heltinde.

I 1905 var Rooke først i 60’erne og boede i Iowa, men var på en tur til New Mexico for at besøge en ven. Hun fandt at klimaet var bedre for hende og hendes livsstil,  så hun flyttede derned. Hun bosatte sig i Folsom, hvor hun snart fik arbejde som den lokale telefonistinde. Folsoms vækst som by var gået i stå, da tørkeperioder havde gjort området uanvendeligt til landbrug, derfor vendte mange af de lokale sig til kvægbrug og blev.

Den 27. august 1908 ændrede det sig. En voldsom storm ramte byen med blot få timers forvarsel, hvilket førte til tragiske resultater. Ifølge Folsom Museum’s website, ringede en kvinde ved navn Mrs. Owen og som boede 12 kilometer nord for Folsom til telefoncentralen og advarede om stormen. To timer senere var Folsom ramt af lyn, troden og regn. Gaderne og bygningerne blev oversvømmet. 18 mennesker døde.

Der ville have været flere dødsfald om ikke for Ms. Rooke. Da først fru Owens besked var kommet til centralen begyndte Rooke at ringe til alle de husholdninger der havde telefon for at advare dem om stormen. Mange handlede derefter og søgte ly på højtliggende steder, satte sig på husspær eller søgte ly på lofterne. Under hele stormen vedblev Rooke med at ringe rundt for at advare og sørge for at folk kunne finde hinanden. Hun gav ikke op før hun var sikker på at nu kunne hun ikke gøre mere. Da stormen var på sit højeste ramte et lyn telefonsystemet og Sally Rooke døde af det.

Mrs Rooke blev begravet uden navns nævnelse, men 18 år senere ærede byen hende med et monument over hendes heltedåd da hun blev ved telefonen for at redde andres liv.

Bonus Fakta: Folsom oversvømmelsen var en tragedie, men den førte også til en af de største arkæologiske opdagelser i amerikansk historie. Efter vandet havde trukket sig tilbage opdagede en mand ved navn George McJunkin resterne af en gigantisk bison - en art uddød for lang tid siden - i en nærliggende hule. Inden i fossilets skelet var et stenredskab, helt klart lavet af mennesker. Opdagelsen var den første del af bevis på, at der har levet mennesker i Nordamerika samtidig med gigantbisonen - 7000 år før man ellers mente.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar