Red fiskene! Bor i havet
Det har nærmest været en evangelisk sandhed blandt Californiens velstående og magtfulde miljøforkæmpere, at det at bore i havet efter olie er et angreb på Moder Gaia. Trods eksistensen af oliedepoter ude i havet der bugner af olie, der igen ville kunne generere milliarder i skatteafkast, har det at foretage nye boringer på havet været forbudt i årevis. Det hele stammer tilbage fra olielækagen i 1969, der førte til at strandene blev svinet til, og den efterfølgende redningsindsats for at redde fugle der var smurt ind i fedtet oliesubstans.
Men i de årtier der er gået siden, er teknologien bag boringer i den grad forbedret, og udover det viser det sig at naturen udmærket kan komme sig fra oliespild, og det langt hurtigere og fuldstændigt end man ellers forventede. Trods alt lækkes der olie, af helt naturlige årsager i havet, fra undersøiske depoter, og der er biologiske mekanismer til stede der kan lindre skaden uden de sofistikerede modforanstaltninger der er blevet udviklet. Se blot på den ganske bemærkelsesværdige naturlige gendannelse af Prudhoe Bay efter Exxon Valdez ulykken.
.
Nu er der nyheder om at olieboreplatforme til havs fremmer og hjælper marinelivet. Ret så markant endda. En Johah Goldberg skriver på Townhall:
Sig aldrig at Moder Naturen ikke kan begribe ironi. Ny forskning af videnskabsforskere ved Occidental College og University of California i Santa Barbara har afsløret at olieboreplatformene der findes langs Californiens kyster er ganske enkelt særdeles glimrende for livet i havet.
I forskningen der har fundet sted i løbet af en periode på 15 år, fandt forskerne at økosystemer der skabes om kunstige boreplatforme er vært for 1000% flere fisk og andet havdyreliv end naturlige habitater som rev og kystnære områder. Boreplatformene i Californien overgår endog de så berømte rige økosystemer som koralrevene i Fransk Polynesien.
Det er videnskab! Er de grønne er ved at være videnskabsfornægtere?
Ifølge Jeremy Claisse, den som har stået bag teksten i undersøgelsen, så er grunden til at platformene i særlig grad er gavnlige for dyrelivet det at de faktisk er så høje. En skyskraber fra havbunden til overfladen udgør åbenbart mulighed for et meget rigt økosystem. Den kendsgerning at det er en olieboreplatform er selvfølgelig irrelevant.
Claisse, ‘ønsker selvfølgelig at hans forskning skal benyttes til at retfærddigøre flere vindmøller på havet. Men vindmøller hakker selvfølgelig også trækfuglene i småstykker, herunder truede arter som den amerikanske ørn. Når det så ikke blæser er de nytteløse. God gammeldags olie og gas er imidlertid altid til at stole på.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar