lørdag den 27. juni 2015

Gulerødder giver ikke bedre syn - myten forklares

Om at se bedre - gulerødder?

Myten: Gulerødder kan virkelig forbedre dit syn. Som de fleste andre myter er der en smule videnskab bag denne næsten usande myte som din bedstemor måske har bildt dig ind. I dette tilfælde er ‘synderen’ vitamin A. Vitamin A hjælper med til at give et godt syn og gulerødder indeholder en masse A vitamin -- 100 gram svarer til 104% af det som anbefales om dagen. Men A vitamin forbedrer ikke dit syn, og i modsætning til legenden hjælper det dig ikke til et bedre nattesyn. Ganske let at forstå, ikke sandt? En ekstrapolering der bare gik for vidt.


Sandheden: Myten stammer fra en pudsig misinformationskampagne fra 2. Verdenskrig.


Sent i 1930’erne lige da 2. Verdenskrig begyndte frygtede United Kingdom at Tyskland var ved at udvikle “dødsstråler” der ville kunne smelte et fly fra jorden. Da man undersøgte sandsynligheden for at et sådant våben kunne skabes, fandt UK forskerne ud af at et sådant ‘Dommedags’ våben ikke eksisterede. Men teorierne var sat i gang. Man blev dog inspireret til at finde en metode til at opspore (men ikke sætte ild til) fly når de nærmere sig. Storbritannien blev derfor førende i verden med radarteknologi.


Selvom det ikke var en ‘dødsstråle’ så var radar ganske kraftfuld. Tyske piloter va rpå bombetogter over Storbritannien, mange fandt sted om natten. Men radarteknologien gav Royal Air Force mulighed for at skyde de tyske fly ned i stort antal - langt flere end de tyske taktikere mente var muligt. Derfor gik tyskerne i gang med at søge efter grunden, for at neutralisere den og selv benytte den. Briterne gav dem en: Gulerødder.


RAF fortalte aviserne at nogle piloter var bedre skytter om natten end om dagen. Historien gik ud på at det som gav dem denne særlige egenskab, var at de natflyvende toppiloter spiste ekstra mange gulerødder for at forbedre deres nattesyn. under


Tyskerne blev narret -- og det blev mange britiske borgere også. United Kingdom indførte mørklægning for at gøre det sværere for tyske piloter at finde målene på deres natlige togter. Dette betød at britiske civile måtte finde rundt på gaderne med kun ganske svagt lys. Den britiske regering gik i færd med en “Doktor Gulerod” kampagne (som reklamen) for at opmuntre til øget forbrug, og grøntsagen kom ikke under rationering. Britiske borgere begyndte at dyrke gulerødder i håb om at forbedre deres nattesyn under mørklægningen, og dermed fik ‘nummeret’ yderligere troværdighed.

Bonus fakta: Trods det at man faldt for det britiske fupnummer udviklede det tyske militær brugen af infrarød teknologi for at forbedre nattesynet. Ved 2. Verdenskrigs afslutning havde nogle få dusin tyske tanks infrarødt søgeudstyr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar