mandag den 23. maj 2016

Masserenes revolte og nutidens politik

Massernes mytteri




Den spanske filosof Jose Ortega y Gasset  skrev mange fremragende bøger for han døde i 1955, men hans mest berømte er stadig  aktuel næsten et århundrede efter den blev skrevet i 1928.

Titlen er Massernes Revolte, og den beskriver på elegant spansk et langvarigt mønster i menneskets væremåde begyndende med Renæssancen i Europa og kulminerende med civilisationen i tiden efter 1. Verdenskrig - nemlig den gradvise og uhindrede magtovertagelse af masserne da disse væltede de oldgamle institutioner med feudalt og imperialistisk styre.

Det som gør Massernes Revolte så bemærkelsesværdig er den nærmest profetiske fortælling om totalitarismen fremkomst - fascismen og kommunismen. Ortega forudsagde i 1928, hvordan Hitlers nazisme og Stalins kommunisme ville få magt, og de konsekvenser der fulgte med, og det altså et godt stykke tid for de totalitære tilstande der medførte ti millioner af døde og på voldsomste og mest voldelige vis smadrede livet for hundreder af flere millioner.  

Trods sine profetiske glimrende syn havde Ortega dog sine intellektuelle blokeringer, og de har ført til at hans ry som en universelt hyldet person er falmet i moderne tankegang. Han var for eksempel, en mand af aristokratiet med mange af det 19. århundredes fordomme om kvinder og menneskelige forhold. I dagens politisk korrekte verden kan nogle af hans kommentarer forekomme arkaiske og tonedøve. Han var også i stor grad Eurofil, der på en aller anden vis (selv så sent som 1928) ikke opfattede USA som den øjeblikkelige verdensmagt og civiliserende kraft som snart skulle vise sig.

Ortega argumenterede for, kort fortalt, at masserne i menneskeheden der så længe var blevet behersket af feudale herrer, konger, kejsere og diktatorer var ved at få den ægte magt i verden mens de gradvist fik styrtet autoritære institutioner. Han sagde at denne “revolte” antog to former. Den første var “indirekte” magt i form af repræsentativt demokrati. Den anden var “direkte” magt hvor samfundene handlede gennem totalitær aktion, ofte ved vold, uden lov, uden lovgivning og enighed, og uden at nogen blev draget til ansvar. Det var hans profetiske gøren opmærksom på sidstnævnte, der viste sig første gang i Tyskland, Italien, og Sovjetunionen, der bekymrede ham. I årtiet der fulgte der fulgte efter udgivelsen af Massernes Revolte, blev hans betænkeligheder alt for frygteligt tydeliggjort og ubegribeligt sand.  

Nu i 2016, er ‘fænomenet’ med massernes “forstyrrelse” blevet meget mere åbenbart og er kommet til Amerika - ikke i den patologiske form af nogen “direkte aktion” bevægelse, men i form af den “indirekte aktion” ved mytterier mod de etablerede hos begge politiske partier.


De venstreorienterede medier og det politiske etablissement mente i et stykke tid at dette mytteri var begrænset til den konservative side, da “outsideren” Donald Trump pludselig dukkede op, og nu ganske tydeligt har vundet nomineringen som Republikanernes præsidentkandidat og knækkede den “politiske korrekthed” og de etableredes magt i processen. Men denne ‘mytteristemning’ er nu erstattet af Demokraternes eget mytteri i skikkelse af “outsideren” Bernie Sanders og den bølge af populisme han rider på.

Hvor derimod hr. Trumps modstandere i nomineringen trak sig fra feltet i kølvandet på hans opsigtsvækkende sejre i primærvalgene, har hr. Sanders nægtet at trække sig, og det selv om odds for hans nominering matematisk er mod ham. Ikke kun har han ikke villet trække sig, men han har vundet en imponerende række af primærvalg og det selv efter “racet” var dømt forbi af medierne af den politiske klasse, herunder for nylig en sejr i Oregon og nærmest uafgjort i Kentucky. urealisti

Hans handlinger beregnet på at flytte Demokraterne til venstre vil åbenbart blive rigtig udstillet ved Demokraternes nationale konvent i Philadelphia om to måneder. Før dette, vil primærvalget i Californien indtræffe - i juni måned. Dette primærvalg vil sende et rigtig stort antal delegerede til konventet.

Trumps modstandere har ikke været inaktive, men deres bestræbelser kommer helt sikker for sent, og vil sandsynligvis ikke ændre udfaldet af GOP konventet i Cleveland.

Valget 2016 i USA er både en opfyldelse af Ortegas indsigt i den langvarige fremkomst af ‘masserne’ og en kritik af hans ængstelse for styrken og varigheden af repræsentativt demokrati.

Det er så let at forklare historie når den er sket. Men før den sker så er der næsten altid overraskelser.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar