tirsdag den 18. december 2018

Gå lige hvis du kan - helt umuligt

Gå lige hvis du kan 

Her er et videnskabeligt eksperiment du kan lave derhjemme. Det lever ikke helt op til normerne for et ægte gennemprøvet eksperiment, men ganske tæt på.
Du skal bruge nogle få genstande: Et bind til at dække dine øjne, godt med plads, du skal have markeret en lige linje, og du skal bruge en ven for at sikre at du ikke kommer til skade.
Din opgave: Da du ikke kan se (bindet over øjnene) skal du forsøge at gå lige på linjen som du stilles på.
Det er næsten helt sikkert at det kan du ikke - ikke over en lidt længere distance.
Kan du ikke forsøge lige nu? Så¨se på billeder fra en video.


Du kan finde videoen her, og springe frem til det punkt som billedet viser. (En lille advarsel: Hvis du ser hele videoen, vil du høre en fyr bruge ordet “retarderet” for at skælde ud. Lad være med det).
Nu vil du se hvor manden bevæger sig hen. Her er så et andet billede.


Han er jo slet ikke i nærheden af stregen på vejen. Han er langt væk fra den, ikke sandt?
Og det gælder sådan set alle - vi kan bare ikke gå på en lige linje. Og vi viger blot ikke en smule ud til siden. Som LiveScience bemærker, "når mennesker mangler ydre referencepunkter så går det skævt.
Se det er ikke så godt hvis du er gået vild i ørkenen, da du så aldrig kan finde ud, som Wired  forklarer.
Godt eller dårligt, men besynderligt, ikke sandt? Det bliver endnu mere besynderligt, for videnskaben har ingen anelse om hvorfor det sker.
Forsker Jan Souman fra Max Planck Institute for Biological Cybernetics i Tübingen, Tyskland, har i årevis søgt efter mulige forklaringer. Han satte sig for med NPR at diskutere nogle af de teorier han afprøvede, og en efter en, fandt han beviser for at de sådan set ikke gjaldt. Højre- venstrehåndet? Niks begge grupper afveg fra stregen. Hjernehalvdel dominans? Niks - samme resultat. Benlængden? Niks - det samme ifølge New Scientist, ingen betydning. Souman og hans hold prøvede med sko med ekstra gummisåler - testpersonerne kunne stadig ikke holde retningen.
Souman formoder der ikke er en enkelt grund til dette fænomen, snarere en kombination af små omstændigheder. I en pressemeddelelse der omtaler hans resultater sagde Souman, “små tilfældige fejl med de forskellige sensor signaler der giver information om gangretningen kan gøre at en person opfatter at vedkommende går ligeud.” Hvis det er sådan så forvent ikke en indgående forklaring i den nærmeste tid.

Bonus fakta: Hvis du læser dette på en computer (modsat en telefon) så prøv at se din muse cursor - det er en pil. Men den peger ikke lige op - lidt opad og til venstre. Grunden til denne vinkel per StackExchange, var den lave opløsning på skærmene da man fandt på muse cursoren. Som det kan ses til højre “det at tegne en lige linje (venstre hjørne af pilen) og en 45 graders linje (højre hjørne af pilen) var lettere og langt mere genkendeligt end en cursor der stod helt lige.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar