fredag den 6. november 2020

Øen der sejlede i sikkerhed

Øen der sejlede i sikkerhed
Java Havet -- her et kort -- er et havområde mellem Java og Borneo i Indonesien. Hjemsted for mange øer med vildtvoksende jungle, som bare dukker op af havet, som på billedet herunder.
Og i februar 1942 var det også stedet for en af de strøste japanske sejre til havs i 2. Verdenskrig.

Slaget om Java Havet var kortvarigt men ret så afgørende. Den Kejserlige Japanske Flåde sænkede 5 allierede krigsskibe og slog flere end 2000 allierede søfolk ihjel. Japan mistede kun cirka 40 mand. Sejren hjalp Japan til at fastholde fodfæstet over regionen øer i de næste mange måneder.
De Allieredes tab i Java Havet var så betragteligt at overkommandoen beordrede alle skibe i nabolaget til at trække sig tilbage til Australien.
Det viste sig desværre særdeles vanskeligt for fire at de tilbageværende hollandske skibe. Kvartetten kom under voldsom japansk beskydning de følgende dage. 3 af de fire kom ikke ud af området.
Den fjerde en minestryger ved navn HNLMS Abraham Crijnssen, overlevede, men syntes dog dødsdømt. Crijnssen var som hjælpeskib med en specifik opgave ganske enkelt ikke egnet til krigsførelse i åbent hav. Skibet var langsomt, det var ikke særlig godt armeret og det var let for de japanske bombemaskiner at finde det når de fløj over havoverfladen.
  
Men besætningen på 45 mand gav ikke op. Ude af stand til at klare de to første problemer, gik de i gang med den sidste. Og som du kan se på billedet - eller mere præcist - lykkedes det for dem. Se på billedet igen.
Kan du se det ligner et stykke kyst ved en større landmasse?
Det er ikke nogen ø. Det er Crijnssen, dog nu med masser af camouflage, for at udgå at blive fundet blev det en del af landskabet.
War History Online forklarer: "For at udføre det nærmest umulige  - at gøre et skib til et geografisk element,- standsede den 45 mand store besætning ved den nærmeste ø, og begyndte at skære så meget af vegetationen som muligt ned.”
Det blev til en masse træer, der så kom til at dække så meget af skibet som muligt. Resten - og det var ikke meget- malede de så det lignede klipper, græs, rødder, jord. Oppe fra luften og en vis afstand lignede Crijnssen nu en af de mange små stykker land i og rundt om i Java Havet.
Et problem var der dog endnu. Øer flytter sig ikke. Men det blev let løst, som Business Insider bemærker: "besætningen regnede med at det bedste de kunne gøre for at overbevise Aksemagterne om at de i sandhed var en ø, var ikke at bevæge sig i dagtimerne.” Det fungerede.
Den 20. marts, cirka en måned efter Slaget om Java Havet ankom Crijnssen til Vestaustralien, i sikkerhed og god stand. Det var det første Allierede skib der blev en ø, og også det sidste der undslap.
Bonus fakta: Den store ø sydligst i Java Havet er Java. Skønt det kun er på størrelse med North Carolina, bor der flere end 150 millioner på øen - og hvis man skulle tro den berømte opdagelsesrejsende Marco Polo, boede der også nogle enhjørninger der. I sine skriverier bemærker Polo at på øen “er der vilde elefanter og adskillige enhjørninger der næsten er ligeså store.”
Enhjørninger, findes ikke. Så hvad er det Polo nævner? Han fortsætter. “De har pels som en bøffel, fødder som en elefant, og et horn i midten af panden, der er sort og meget tykt.” Det han beskriver er næsehorn, et dyr han aldrig før havde set.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar