HOLLÆNDERE SIGER NEJ TIL POLITISK KORREKTHED OG VINDER
Her fornylig (artiklen er fra 2014) arresterede politiet i Gouda, Holland op til 90 mennesker der protesterer mod “Sorte Pete” som del af en traditionel gadeleg for børn her op til jul.
Normalt forbinder vi ikke en Julemandsfejring med arrestationer af politiet, så dette kræver en forklaring.
Sorte Pete (Zwarte Piet på hollandsk) er en person med sort ansigt i hollandsk og belgisk folklore. Han er en klovnemedhjælper til St. Nikolas (Sinterklaas) i afleveringen af gaver til børn.
I Holland varer Sinterklaas festivalen i ugevis og kulminerer på Sankt Nikolas dag den 5. december og begynder med at St. Nikolas ankommer til en hollandsk by med båd, med hundreder af glade Zwarte Piets, og børn morer sig og giver dem godter.
Det er vældig morsomt og til glæde for hollænderne, og anses af såvel børn som voksne som et højdepunkt på året.
I år var det så middelalderbyen Gouda der igangsatte festlighederne den 15. november med en direkte udsendelse på det hollandske nationale TV
Tusinder af forældre og børn samledes på byens markedsplads.
Traditionelt er deltagerne -- mændene, kvinderne, børnene - og også skuespillerne, der portrætterer Zwarte Piets der går af borde fra skibene, hvide personer med sortmalede ansigter, hår der stritter, gyldne øreringe, store røde læber og farverigt middelalderlige kostumer.
Det er dette der i et stykke tid har været emnet for nævenyttige angreb fra selvbestaltede “anti-racisme” aktivister. De hævder at Zwarte Piet er en racistisk stereotypi, en tilbagevenden til kolonitiden i et nu mangfoldigt multikulturelt Holland, et land der skal være tolerant over for alt, undtagen, som det ser ud nu, sin fortid, kultur, traditioner og identitet.
Venstreorienterede politikere går ind for at Zwarte Piet forbydes.
Kritikken har polariseret hollænderne. Det overvældende flertal af nationen ønsker at Zwarte Piet stadig skal være her, som det plejer, som det ses af en meningsundersøgelse hvor flere end 90% af hollænderne forkaster ideen om at Zwarte Piet er racistisk og de vil derfor ikke lægge hindringer.
Over 2 millioner mennesker - i et land med samlet cirka 17 millioner sjæle - underskrev en Facebook tilkendegivelse sidst år, hvor de gik ind for at Zwarte Piet skal der ikke laves om på.
Samtidig er Facebook siden "Hollands Sorte Pete tradition er racisme” vokset til ‘hele’ 198 “likes,” og Facebook siden "Pietitie" til støtte for Pete har 2,012,438 "Likes". Den siger: “Lad ikke Hollands smukkeste tradition forsvinde.” Facebook siden er lige nu Hollands mest populære.
Hollænderne siger at Zwarte Piet blot er harmløs underholdning, en del af deres kultur der nu er under angreb fra udefrakommende. Som en hollænder Marco udtrykker det: “Sådan fejrer jeg det, således også min bedstemor, og bedstefar og forældre, jeg mener ikke det er racistisk.”
Hollands anti-immigration, anti-Islam, Frihedsparti, anført af en af de mest populære politikere i Europa, Geert Wilders, har fremlagt forslag til lov der vil stadfæste Zwarte Piets hudfarve i loven. De ønsker at beskytte Pete og med ham hollandsk kultur, der trues med at “blive skadet fra højere sted.” Belgien har en lignende tradition og står over for lignende problemer.
Den selverklærede menneskerettighedsaktvist Maria Hengeveld, der for Afrika er et Land hjemmesiden påstod: “Generelt set anses angreb mod Zwarte Piet som angreb mod det at være hollænder (hvide) og truer børns (hvides) ret til på jovial vis at fejre deres “kulturarv.” Hun gik videre med at påpege at politikerne, lovgiverne og de store virksomheder “er følsomme over for offentlighedens følelser” vedrørende emnet. For eksempel afstod Hollands største supermarkedskæde Albert Heijn, at indfri sit løfte om at forbyde Zwarte Piet fra butikkerne efter en enorm folkelig protest.
Selv Hollands premierminister Mark Rutte, der vel kan indse faren ved ikke at please sine vælgere har givet støtte til Zwarte Piet. Forsøg på indblanding fra FN er blevet afvist:
[Facebook] siden der fik over en million Likes på blot en dag, efter et brev fra FN’s Menneskerettighedsråd der gav meddelelse om en undersøgelse og advarede hollænderne om at Zwarte Piet er en “racistisk stereotype.”
Marc Jacobs, en belgisk Unesco repræsentant fra FN’s Kulturorganisation, har benægtet at jamaicaneren der underskrev brevet havde myndighed til det.
"Hun er blot en konsulent der misbrugte FN’s navn for at føre sin egen dagsorden frem i medierne. Alt det postyr hun har forårsaget med sit brev er intet andet end et dårligt træk i spillet fra pressionsgrupper i Nederlandene,” sagde han til Algemeen Dagblad.
Brevet skrevet på officielt brevpapir fra FN’s højkommissær for menneskerettigheder, blev sendt til den hollandske regering, og gav udtryk for bekymringer over traditionen og anklager myndighederne for ikke at reagere på klager over racemæssig diskrimination.
Verene Shepherd, der sagde hun var forkvinde for en FN undersøgelse om Sinterklaas festivalen tidligere på ugen opfordrede hollænderne til at forbyde Zwarte Piet.
Den højeste administrative domstol i Nederlandene, Statsrådet, afviste afgørelsen ved en laverestående domstol der havde kaldt Zwarte Piet “en negativ stereotype,” der “krænker den europæiske traktat om menneskerettigheder.”
Hollænderne har udvist en bemærkelsesværdig evne til modstand og beslutsomhed. Deres sejr over forsøgene på at få proppet politisk korrekthed ned i halsen viser hvad et forenet, beslutsomt land kan gøre.
Alt dette er separate manifestationer på en bevægelse mod de invaderende der forsøger at påtvinge deres levevis og viljer på de koloniserede europæere.
Tilbage i Gouda blev festivalen plaget af uro. De demonstrerende blev ikke i “burene” (eller de dertil udpegede demonstrationsområder”).
Et forsøg på at ‘blødgøre’ “antiracisterne” med introduktionen af Petes med ansigter i forskellige farver (gul, brunstribet og hvid) formildede ikke de demonstrerende.
Det hollandske politi blev tvunget til at foretage dusinvis af arrestationer af protesterende, fordi de førte demonstrationen videre til centrum i Middelalderbyen, hvor festivalen fandt sted i stedet for at blive på de udpegede områder uden for Goudas markedsplads. Da de blev bedt om at forlade pladsen nægtede de og politiet arresterede dem.
Deltagere i protestmarchen mod Zwarte Piet
Nogle børn blev ‘fanget’ i problemerne og Goudas borgmester Milo Schoenmaker sagde at atmosfæren havde været “elendig.” “Det er en skam at voksne udefra følte behov for at demonstrere blandt børn ved afslutningen af processionen,” fortalte han det nationale nyhedsbureau ANP.
Holland’s premierminister Mark Rutte støttede den kontroversielle ceremoni: “Alle kan debattere Zwarte Piets farve. Men vi burde ikke ødelægge et barns fest på denne måde,” fortalte til til NOS.
“Zwarte Piet er sort,” sagde han. “Det kan vi ikke rigtig lave om på.”
Godt sagt. Burde tradition og national folklore og værdier ikke respekteres en smule mere, og minoriteternes overfølsomhed, de er trods alt uinviterede gæster i Holland der behandles med stor generøsitet, noget mindre? Hvorfor skulle hollænderne, ligesom resten af hvide i Vesten være de eneste for skal ofre noget af deres identitet?
Enza Ferreri is an Italian-born, London-based Philosophy graduate, author and journalist. She has been a London correspondent for several Italian magazines and newspapers, including Panorama, L’Espresso, La Repubblica. She is on the Executive Council of the UK’s party Liberty GB.