onsdag den 13. oktober 2010

Krige begyndes om efteråret

Kanonerne i august - nu igen

Der må være noget med sensommeren der gør visse lande krigeriske. Den 1. Verdenskrig begyndte i august 1914 og 2. Verdenskrig begyndte 1. september 1939. I september 1806 erklærede Preussen og Rusland krig mod Napoleon. Gennem hele Middelalderen, blev krige påbegyndt om efteråret, som den berømte krig mellem England og Frankrig, der sluttede med slaget ved Agincourt i 1415 (se Shakespears Henrik d. 5.) Er det blot et tilfælde eller er der en historisk grund til dette?



Hære rejser på deres maver, og det vidste Napoleon udmærket. Man skal sørge for at der er tilstrækkeligt med mad til tropperne - medmindre der er tale om en sand hær i laser og pjalter, der stjæler mad fra de bønder de passerer. Af denne grund er de flest krige påbegyndt om efteråret, efter høsten er kommet i hus.

Andre historiske grunde kunne være, at der var brug for mændene til at plante eller høste, og derfor var de ikke tilrådighed for militæret. Man kan ikke både høste og føre krig. Men der er altid formodningen hos den angribende at de hurtigt kan vinde krigen - og ikke behøver bekymre sig om den næste høst. Selvfølgelig er det dog sjældent sket.

Efteråret var en god tid at påbegynde en krig, som Hitler og Napoleon åbenbart mente. De havde nogle gode hære og de regnede med at hurtighed ville få deres fjender til at overgive sig. Det virkede fint i et stykke tid, men denne holdning var dog ikke holdbar. Da tyskerne invaderede Rusland, så det ud til de havde glemt det der skete med Napoleon da han gjorde det samme i 1806. At begynde om efteråret er en ting, men at fortsætte i en langtrukken vinter er noget helt andet - og Rusland har frygtelige lange vintre. Oveni har Rusland knap med mad - selv efter en god høst - fordi deres landbrug er notorisk tilbagestående. Men de er vant til det, det var franskmændene og tyskerne ikke.

Selvom Henrik d. 5, Napoleons og Hitlers besværligheder ikke længere er vore, er mønsteret med krige sent om sommeren/efteråret stadig i brug i mindre udviklede områder. Al Quedas angreb den 9/11 mod os var i håbet om at det ville blive begyndelsen på en global konflikt, som de mente ville mobilisere al fjendskaben i den muslimske verden. (De tog fejl).

Men blot ved at se aviserne hurtigt igennem kan vi se andre potentielle Kanoner i August lurer. Nordkorea truer USA og Sydkorea ved at ville igen svare med atomvåben, hvis vi fortsætter med at anklage dem for at torpedere et fredeligt sydkoreansk skib og slå alle ombord ihjel. De hævder det helt utroværdige; at Sydkorea torpederede sig selv. Er det 'Musen der brølede,' når de mener de kan sende et a-våben mod os uden vi svarer igen?



Nordkoreas bedste ven, Mahmood Ahmadinejad, Irans rapkæftede præsident, truer også med dystre repressalier mod USA, hvis vi stander nogen af deres skibe iflg. FN sanktionsprogrammet. Er de virkelig beredte på at udfordre os uden at bekymre sig om konsekvenerne? Har de ikke nok problemer hjemme?

Og den tredje bedste ven, Venezuelas Hugo Chavez har raslet med sablen mod naboen Colombia, der har klaget til FN og Organisationen af Amerikanske Stater over at Venezuela hjælper og støtter et kriminelt forbryderkartel langs den colombianske grænse. Det ser helt sikkert ud til at det vil kunne antænde den første intra-latin-amerikanske krig i over et århundrede, selvom det ser ud til de er ved at komme overens. Selvfølgelig truer Chavez med at skære ned på salg af olie til USA, hvis de bliver angrebet (man kunne spørge hvad Chavez vil gøre for penge, hvis de tilbageholder olien. Æde den selv?) Hvad har disse tre kammesjukker til fælles? De er alle små af vækst, pralende, uforskammede og krigeriske. De er også alle bedragere. Og iflg. den seneste analyse er de alle tabere.

Og med de mindre udviklede lande, så hold øje med fødevareforsyningen og vurder høsten. Vær også helt klar over hvilket spil taberne har gang i - det psykologiske spil rettet mod deres egen befolkning - og os, hvis vi er tåbelige nok til at tro dem. Såret stolthed går forud for et fald.

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Dr. Laina Farhat-Holzman is an historian, lecturer, and author who also writes for the Santa Cruz Sentinel. You may contact her at Lfarhat102@aol.com or http://www.globalthink.net/.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar