Han kom til magten ved at beskylde sin forgænger for at sende tropper til Irak. Den nye leder lovede omfattende reform af sundhedsvæsenet, og at ville bringe sit lands velfærdssikkerhedsnet på line med Vesteuropas. Men den globale finansielle krise kom og hindrede ham i denne chance for at opnår storhed. Tvunget af omstændigheder begyndte han, alt for sen,t at efterligne sin forgængers politik, for blot at overleve.
Vi taler selvfølgelig om Spaniens Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Da premierminister Jose Luis Rodriguez Zapatero fik magten for 7 år siden, gik han hans Socialistisk Arbejder Parti i gang med at gøre velfærdsstaten Spanien bedre. Målet var at udligne - eller endog overgå de rigelige sociale beskyttelser der længe har været reglen hos Spaniens vesteuropæiske naboer.
Loyal overfor sine socialistiske principper og ridende på en økonomisk positiv bølge, øgede Zapatero minimumslønnen og udvidede sundhedsforsikringen så den dækker alt fra forkølelser til kønsskifteoperationer. Unge voksne får huslejetilskud der bliver kaldt "emancipations" penge. Mødre for 3500 dollars for en fødsel, spædbørn får gratis vuggestuer og de ældre vinde stipendier til at kunne betale for dagplejen.
Med en U.S. lignende boligboble der sprængte, og krisen i 2008 der som en tsunami rasende fra Wall Street til Plaza de Espana, har Zapateros hovedbekymring i hans anden valgperiode været at skære ned på regeringens forbrug for at bevare Spaniens kreditværdighed. Socialismens ikon har netop afsluttet en pagt med fagforeningerne og virksomhedsledere om at fastfryse pensioner, øge tilbagetrækningsalderen fra 65 til 67 år, rette ind på fagforeningerns forhandlingsmuligheder, skære ned på embedsmænd løn med 5% - herunder sin egen - og suspendere barnefødsel bonusen. Alternativet, advarede han er fallit.
I ord lovede den spanske premierminister dem Hotel Ritz og gav dem et motel. Nu står Zapatero overfor en revolte fra sin vrede venstrefløj, fra millioner at socialisttroende og ungdommen - mange af dem uden beskæftigelse - der blev lovet noget uden at skulle yde, og nu føler sig forrådte. BBC siger at titusinder af protesterende har besat Puerta del Sol Pladsen, de fleste af dem unge mennesker der er "frustrerede over at 45% af undgommen er uden arbejde." Deres krav: Afslut den finansielle krise nu!
De kræver jobs, bedre leveforhold, et mere retfærdigt demokratisk system og at den socialistiske regerings stramme planer ændres."De vil efterlade os uden offentlig sundhedshjælp, uden offentlig uddannelse, halvdelen af ungdommen er arbejdsløs, de har øget tilbagetrækningsalderen,"sagde en protesterende Natividad Garcia."Dette er et gennemført angreb på hvor lille vor velfærdsstat er."
De dårlige nyheder er at Spaniens har Europa rekord i arbejdsløshed. De gode nyheder er at det er Sydeuropas økonomiske stormagt. Hvis tingene går dårligt i Spanien gælder det andre steder også. Det er slemt i Spanien.
Pensionerede Luis Cases siger at i hans hjemby Valencia ser det ud til at 95% er uden arbejde.“Blandt de mennesker jeg kender er 95% uden arbejde," sagde han. "Det er rigtig slemt for de unge - og de gamle."Cases om hvad han mener om den officielle arbejdsløstal på 21,3%.“Nej, sludder! Nej, nej, nej, den er meget større," sagde han. "Det er meget, meget vanskeligt. Der er ingen penge. De nge vil gerne giftes, have børn og et hjem. Men hvor er pengene."
Før Dominique Strauss-Kahn blev arresteret i New York, var han på vej til samtaler med ledere i Europa om der skulle ydes eller ikke ydes endnu en hjælp til Grækenland for at undgå at landet økonomisk går fallit. "Med Grækenland effektivt udelukket fra internationale kapitalmarkeder, havde Strauss-Kahn været en stærk fortaler for at kaste endnu en livline til landet for at hindre økonomisk kollaps. Det var Grækenlands sidste chance.
Men selvom deres fortaler havde været på fri fod, og fik gennemført endnu en finansiel redningsplan, så var der ingen garanti for at Grækenland ikke med tiden vil kollapse og overgå til social uro. Forholdene er så elendige at unge mennesker forlader Athen og drager ud i landområderne, hvor den besnærende udsigter til havebrug, kyllinger og svin giver formodninger om mad på bordet. De de som ikke er så heldige er der blot et sævrt liv i Athen.
Athen hjemstedet for næsten halvdelen af de 11 millioner grækere, er tegnene på strenge tider - og fattigdom - til stede alle vegne: Hos de hjemløse og sultne der fouragerer gennem lossepladserne sent om aftenen; hos de pengemanglende pensionister der på markederne samler kasseret frugt og grøntsager; i butikkerne der nu er barrikaderet og hos de tusinder af almindelige grækere der nu ikke længere har råd til gå ud at spise, eller blot regelmæssigt få kød.
Mange protesterende påstår, at de strenge tider har gjort det hele værre - utvivlsomt sandt da de har langt færre penge at bruge. Grækenland, ifølge nogle observatører, ligner en film spillet baglæns. Det er billedet på et land der går fra det moderne 21. århundrede til et der ligner. Dogpatch. (tegneserie - i DK bedre kendt som Li'lAbner, om en fjerntliggende landsby beboet af bondeknolde, en landsby der nærmest var gået i stå). Hvad der er endnu værre er at Li'lAbner ser ud til at være noget permanent.
“I fortiden indgød fremtiden altid håb for grækerne, men nu er det frygt," sagde Nikos Filis, redaktør af venstrefløjsavisen Avgi. "Indtil denne uge mente folk, at med alle de ting som var blevet indført, ville krisen være ovre på et årstid eller to. Nu med udsigten til endnu mere strenge tider om mere behov for hjælp, kan de ikke se en afslutning på det hele."
Nordeuropæerne kan også have fået nok - af sydeuropæerne. Angela Merkel “anklagede effektfuld grækerne, spanierne og portugiserne for at nyde for megen ferie og trække sig tilbage for unge." Nogle observatører påpegede at Tysklands økonomiske optur "ikke er faldet ned fra Himlen," men kun opnået gennem at skære ned på velfærden, øge tilbagetrækningsalderen og ved at være sparsommelig. Pladder siger andre. Få bare afsluttet den økonomiske krise.
Zapateros problemer er en forsmag på den skæbne der venter en venstrefløjspolitiker der lover at sænke oceanerne, og øge prisen på benzin. Oveni i sultens smerte er vreden over bedraget. Efter i årevis at have fortalt at man kan få penge ved at yde ingenting, og gratis dit og dat, da kan man ikke slippe af sted med at forklare at det hele blot var en spøg, og hør nu her drenge -- i har vel humor?
Når de får at vide at deres penge er værdiløse, deres uddannelser ligeledes, og deres udsigter til at få et job er lig nul, da er tilbøjeligheden til at tage det hele i stiv arm langt borte. Så få dog afsluttet den økonomiske krise med det samme. Ellers vil den revolutionære ungdom gribe magten og trykke tilstrækkeligt med penge så det hele passer igen. Det kan de gøre, det ved du: Kald det blot Statsobligationsudstedelse.
http://pajamasmedia.com/richardfernandez/2011/05/20/esperanza-y-cambio/
Ingen kommentarer:
Send en kommentar