lørdag den 6. april 2013

Rosenkål - historien

Kålforurenet

   


Rosenkål er små knopper fra en kåltype der ligner miniaturekål. De kan spises, men hvis du er som millioner ar børn rundt om i verden, så er du måske ikke lige med på den ide. Det er der en grund til.


Rosenkål indeholder et kemisk stof der giver en reaktion fra vore smagsløg på vor tunge der identificerer bitterhed. Og som  Popular Science bemærker, så mister vi nogle smagløg når vi bliver ældre. Men børn har hele spektrut af bitterhedssmagsløgene. Ydermere argumenterer PopSci for at børns aversion mod bitre fødevarer ikke skyldes stædighed, men måske evolutionen - de overvældende smagssignaler signalerer, måske, en gift i den mad der spises. (Det kan også være sandt: Hvis man spiser for meget kål, har din krop svært ved at optage jod.)
 


Men hvad så med os voksne der stadig ikke kan lide rosenkål? Hvad er vor undskyldning? Det viser sig, at det kan være genetisk.


Som meddelt af BBC har en typisk person “25 bitterhedsreceptorer” på deres tunger. Men nogle mennesker -- “grundet deres genetiske sammensætning” - som udtrykt af Dr. Lisa Methven, professor i mad og ernæring og som BBC citerer - har flere. Dr. Methven anslår at disse mennesker er super-sensitive overfor bitre fødevarer -- “de oplever bitterhed op til 60% højere end nogen med gennemsnits smagsløg.” Forståeligt at disse personer ikke kan udstå rosenkål.


Men der er en bagside. Som rapporteret af the Telegraph, har nogle mennesker en genetisk mutation der fuldstændig blokerer bitterhed. Og den mutation er slet ikke sjælden. The Telegraph anslår det til cirka 50% af verdens befolkning, men DNA analysen 23andMe siger at cirka 25% ifølge egen bedømmelse er ‘smagsblind’ overfor bitre smage. Derfor spiser nogle mennesker med stor glæde rosenkål - fordi de ikke kan smage deres bitterhed..  



Bonus fakata: Rosenkål er ikke de eneste i det felt. Cilantro (eller koriander) en urt, fremkalder forskellige reaktioner hos forskellige mennesker på baggrund af den spisendes genetiske sammensætning. Men i dette tilfælde er det ikke smagsløgene der forårsager problemet - det er næsen. Som NPR fortæller, er en lille men dog betragtelig gruppe af mennesker i stand til at opfange duften der udsendes af et organisk stof i urten (umættede aldehyder) der får koriander til at smage som sæbe.


Friske korianderblader også kaldet kinesisk persille eller cilantro.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar