onsdag den 19. april 2017

Holde styr på udviklingen til skade for hvem? Uber lukker i Danmark

Regulere fremtiden - Uber og det fastlåste

Regeringer lader som om de er selve årsagen til fremgang. Og så kvæler man innovationen.
Vi ved regeringer udmærket er klar over at nye teknologier er vigtige. Militæret investerer i robotter og politiet benytter laser til fartkontrol. Men når vi andre benytter os af robotter eller droner så kommer regeringen i omdrejninger med at indføre regler før tingene “kommer ud af kontrol.”
Når det er vanskeligt at være innovativ i USA, så sker innovationen andre steder. Japanerne har allerede fuldautomatiserede hoteller. På Henn-na (eller “skøre”) Hotel, er receptionisten en robot - udformet som en dinosaur, hvilket er populært hos børnene. Andre robotter bærer din bagage og andre igen bringer dig til dit værelse.
Dette kunne lyde som noget der er virkelig dyrt, men robothotellet er billigere end andre nærliggende hoteller - delvist fordi der er meget få ansatte.
Dette alarmerer politikerne der frygter forandring. Når der sker en innovation forudser eksperterne massiv arbejdsløshed. De reagerer på det de ser. Færre receptionister på hotellerne. Militærrobottervil erstatte soldater, og selvkørende biler vil eliminere chaufførjobbene. Ofte vedtager politikerne regler for at standse denne “job ødelæggelse.”
Regulating the Future
Men jo mere effektivt vi kan udføre tingene des mere menneskelig energi kan benyttes på de ‘ikke sete’ opgaver vi ikke har tænkt på endnu, men som ville være rare at få udført, og disse nye jobs vil skabe nye muligheder.
Hvis vi smadrede enhver maskine der udførte ting som mennesker også kan gøre, så ville vi stadig bo i huler og jage vilde dyr med spyd. Hver gang der er en ny opfindelse, mister nogle deres jobs, og der følger så en periode hvor der justeres.
Men vi kommer dog langt videre.
Tror du ikke på at det hele retter sig op? Husk at for 200 år siden arbejdede 90% af befolkningen i landbruget. Nu er det færre end 2%. Men det betyder da ikke at 90% af befolkningen ikke har arbejde, vel?
“Vi så bilen erstatte hestene, og trækvognene, men vi beklager os da ikke over den udvikling, gør vi,” siger Max Borders, forfatter til  “Superwealth.”
“Grovsmedene tilbage i tiden måtte finde ud af at lave noget andet,” observerer Borders. “De fandt alle nye jobs. Økonomien udviklede sig positivt. Det er et stadigt udviklende økosystem.”
Der er nogle der ikke ønsker det skal udvikle sig. Taxichauffører og deres fagforeninger kræver at regeringen beskytter deres jobs mod konkurrence ved at lægge begrænsninger på services som Uber.
Men hvis regeringen træder til for at beskytte jobs, ville vi hænge på de jobs der fandtes tilbage i industriens tid, millioner af karetmagere og alle de mange landbrug.
Jeg mener det ville være langt bedre at hylde alle de nye metoder til at gøre tingene på - og opfinderne og de foretagsomme der bliver ved med at finde på. Det giver os nemlig valgmuligheder der er “bedre, hurtigere, billigere og sejere.” siger Borders.
Men i dag gør Amerikas stadig større selvreguleirng det ofte langt vanskeligere at skabe nye ting. Uber tilbyder helt klart bedre og mere sikker service, men for at lykkes skulle man kæmpe mod protester og brud på regeringens regler.
“Det var juridisk set meget betænkeligt,” siger Borders, “men folk gjorde det alligevel.” Uber trivedes udelukkende kun fordi man blev populær og rig før politikerne og regulatorerne lagde mærke til det. Da de så gjorde det havde Uber millioner af kunder og milliarder af dollars, så de virkelig kunne gå til modangreb. Billedresultat for uber lukker og slukker
I New York City, besejrede Uber min anti-fremgangs borgmester ved at sige til kunderne. Har du ventet for længe på en bil? Det er politikernes fejl.
Vi klarer os bedre fordi Uber vandt, men kampene fortsætter. Nogle lufthavne har for nylig forbudt Uber for at beskytte deres taximonopoler.
Uber er så heldig stillet at deres vigtigste innovation blot er en app til mobiltelefoner. Man behøver ikke få regeringens tilladelse til at skabe den.
Mere traditionelle opfindere der ønsker at bygge store synlige ting, som f.eks. et atomkraftværk en kemisk fabrik eller skabe et livreddende medikament bliver imidlertid ofte knust at nutidens ‘byzantinske’ regler - knust før de kan gøre vore liv bedre.
Når det sker, kommer vi måske aldrig til at vide hvad det er for gode ting vi kunne have haft. “Fremtiden er fuld af overraskelser, fuld af forbløffende ting, der nærmest falder ned fra himlen,” siger Borders. “Vi kan næppe fatte det i dag.”
Det vil være langt lettere at forestille sig det hvis regeringen blot holder sig langt bort.
http://humanevents.com/2016/03/02/regulating-the-future/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar