Da U.S. Air Force bombede Montana
Hvis du tjente i U.S. Armed Forces tidligt 1944 er der en ganske god chance for at du befandt dig i udlandet. 2. Verdenskrig var i fuld udvikling, og Amerika kæmpede både i Europa og i Stillehavsregionen. Men den 21. marts 1944, havde militæret et andet mål. Selve Amerika.
Man bombede byen Miles City, Montana.
Miles City befinder sig i det sydøstlige del af staten og ifølge folkeoptælling 1940 og 1950 havde byen mellem 7500 og 9000 indbyggere i det årti. Nogle få kilometer nord for dette lille samfund er Yellowstone River, en vigtig vandvej i området. Den var et godt sted for en militærbase i det amerikanske grænseland sent det 18. århundrede. Med tiden forsvandt behovet for en befæstning, men folk blev tilbage. Miles City blev senere en handelsby for ranchers i området - byen havde masser af åbent land i nærheden og floden gav rigeligt med vand til kvæghjordene.
Men nærheden af Yellowstone River blev en udfordring. Under særlig hårde vintre. ville store dele af floden fryse til. Kæmpe isklumper der brød op skabtes på flodens overflade, isen pakkede, og lukkede den til. I marts 1944 kom der en advarsel på den lokale avis forside. Isen var nu blevet til en dæmning, og oversvømmelser var i fuld gang og Miles City lå i farezonen. Det var en katastrofe.
Problemet kunne først løses ved kraftigt tøvejr, men det kunne beboerne i Miles City ikke vente på. Cirka 300 familier stod for at blive hjemløse i løbet af få timer og være ude i kulden og flere ville komme til. Så byens styre gjorde det eneste de kunne komme på - bede militæret om hjælp.
Specifikt ønskede man at the Air Force skulle bombe floden.
Som Associated Press fortalte, sendte the Air Force en bombemaskine -- en B-17 Flying Fortress -- til assistance for Miles City. Bombemaskinen medførte seksten 250 punds bomber (sådan set relativt små bomber) og fik lov til at kaste dem. Efter et par prøveflyvninger blev alle bomber kastet, ramte ismasserne i floden. Hvordan eksplosionerne så ud er uklart, men det må have været voldsomt. For eksempel nævner en kilde at “sekunder efter eksploderede en enorm mængde is, mudder og vand op af den frosne Yellowstone River."
En ting er sikkert: Planen fungerede. Ifølge the AP, "vand og bombeknust is flød ned af the Yellowstone River [. . .] få øjeblikke efter bombeeksplosionerne.” Isblokaden opløstes og Miles City var i sikkerhed igen.
Bonus fakta: Is der klumper sig sammen er ikke det samme som isbjerge - isskruningen er alt for lille. Men hvad sker der når den del af isbjerget der er udsat for luften smelter og den største del der befinder sig under vandet ikke smelter? Ja, så vælter isbjerget. Og så kan det forekomme at være blåt. som her.
Som Planet SEED forklarer, "har isen i gletscheren været under et enormt tryk i umindelige tider. Sammenpresningen presser luft og overflader der kan reflektere ud. “Resultatet er at når lys rammer isbjerget, så afvises det ikke længere. Som i vand, jo længere (rød eller grøn) de synlige bølgelængder af lys absorberes des mere bliver isen blå eller blåliggrøn.”
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar