torsdag den 9. juli 2020

Islamiske slavemarkeder blomstrer ved ny teknologi på nettet

Islamiske slavemarkeder blomstrer ved ny teknologi på nettet

Det er foregået i årevis. FN siger man bekæmper moderne slaveri og internationale embedsfolk må enten være korrupte eller inkompetente for der sker intet. BBC har fundet islamiske slavemarkeder på Instagram og ved andre applikationer.
En hemmelig efterforskning af BBC News Arabic afslørede at husassistenter købes og sælges illegalt online, og at markedet er i stor vækst, takket været nye teknologier.
Regn det blot ud: Det er hvide der bliver bedt om at “give erstatning” for slaveriet i det 18. århundrede mens man vender det blinde øje til slaveriet i det 21. århundrede.
Nogle af transaktionerne udføres på Instagram, ejet af  Facebook, beskeder fremmes via hashtags og algoritmer, og salg forhandles gennem private beskeder. 
Tusinder af kvinder købes og sælges som husassistenter eller til andet arbejde. 
Andre beskeder igen leveres ved godkendte applikationer og tilbydes af Google Play og Apple App Store, og på e-commerce platform websites.
"Det de har gang i er at promovere et online slavemarked," sagde Urmila Bhoola, UN Special Rapporteur om Contemporary Forms of Slavery.
"Hvis Google, Apple, Facebook eller andre virksomheder er værter for applikationer som disse, så skal de stå til regnskab.”
Efter at være blevet gjort opmærksom på dette har Facebook sagt man har forbudt et af de omtalte hashtags. Google og Apple sagde de arbejder med applikations udviklere for at hindre ulovlige aktiviteter.
Imidlertid har the BBC fundet at der stadig er mange relaterede lister der er aktive på Instagram og andre apps er også tilgængelige gennem Apple og Google.
Slavemarked
Ni ud af ti af Kuwaits husholdninger har en husarbejder - de kommer fra nogle af de fattigste regioner i verden. 
Idet man lod som om man var et par der netop var ankommet i Kuwait interviewede BBC Arab infiltrations teamet 57 applikationsbrugere og besøgte flere end et dusin mennesker der forsøgte at sælge dem husarbejdere gennem en populær applikation kaldet "4Sale".
Næsten alle sælgere gik ind for at konfiskere kvindernes pas, låse dem inde i huset, nægte dem at forlade huset og kun meget lidt adgang, eller slet ingen til en telefon.
"4Sale" applikationen gjorde det muligt at filtrere ved race, med forskellige prisgrupper man anbefaler ifølge kategorierne.
"Afrikansk arbejder, ren og smilende," nævner en af annoncerne.
En anden: "Nepaleser der tør bede om en fridag.”
Når undercover holdet talte med sælgerne hørte de ofte racistiske kommentarer. “Inderne er de mest beskidte,” sagde en af dem i beskrivelsen af en kvinde til salg.
Menneskerettigheds krænkelser? Medier er ikke interesseret. Man har jo besluttet at Islam er en kærlighedens religion.
 Billedresultat for modern slavery in the gulf
BBC holdet blev opmuntret af brugerne af applikationen, der opførte sig som var de “ejere” af disse kvinder, og kunne nægte dem grundlæggende menneskerettigheder, såsom at give dem “en dag eller minut eller sekund” på en helligdag.
En mand, politibetjent, der forsøgte at komme af med sin slave sagde: “Tro mig, hun er meget sød, hun ler og har et smilende ansigt. Selv hvis du vækker hende kl. 5.00 om morgenen, beklager hun sig ikke.”
Han forklarede BBC holdet, hvordan husarbejdere blev benyttet som en handelsvare.
"Du finder en der vil købe en rabatkupon for 600 KD ($2,000) og sælge den for 1,000 KD ($3,300)," nævner han.
Han gav forslag til BBC holdet om, hvordan man skulle behandle hende: “Giv hende ikke passet. Du er hendes Godfather. Hvorfor give hende hendes pas?”
I et tilfælde blev BBC holdet tilbudt en 16 årig pige.
Fatou er offer for slavehandel og fra Guinea i Vestafrika og var husarbejder i Kuwait i seks måneder da BBC fandt hende. Kuwaits love angiver at husarbejdere skal være over 21 år.
Hendes arbejdsgivers salgsargument inkluderede den kendsgerning, at hun ikke havde givet Fatou en helligdag, at hendes pas og telefon var taget fra hende og at hun ikke fik lov til at forlade huset alene - hvilket er ulovligt i Kuwait.
Authorisation af slave sponsor
"Dette er det endegyldige eksempel på moderne slaveri” sagde Urmila Bhoola. "Her ser vi et barn solgt og byttet som var det et vare.”
De fleste steder i Gulfen bringes “husarbejderne” ind i landet ved “agenturer” og derpå registreres de officielt hos regeringen.
Potentielle "arbejdsgivere" betaler gebyrer til agenturerne og bliver så “officiel sponsor” for husarbejderen.
I det såkaldte Kafala-system, kan en husarbejder ikke søge nyt job eller forlade landet uden tilladelse af hendes sponsor. 
I 2015 vedtog Kuwait love for at hjælpe husarbejderne. Men lovene var ikke populære hos alle.
Over hele den arabiske verden
Online slavemarked er ikke kun i Kuwait, men over hele den arabiske verden. .
For at beskytte ‘billedet’ af islam drukner medierne og de større internationale organisationer problemet ved at pege fingre af nogen lande i Asien, hvor man omtaler hvordan arbejderne dèr arbejder som “en slags moderne slaver.” Dette tillader dem at hjælpe den arabiske verden til at redde ansigt af grunde der er vanskelige at forstå, da venstrefløjen generelt set hævder at forsvare menneskerettigheder. 
I Saudiarabien viste undersøgelsen, at hundreder af kvinder blev solgt på “Haraj” endnu en populær applikation. Der var hundreder flere på Instagram der tilhører Facebook.
BBC holdet rejste til Guinea for at forsøge at få kontakt med Fatous familie, pigen de havde opdaget var til salg i Kuwait.
Hvert år er der hundreder af kvinder som bliver ofre for sort slavehandel fra Guinea til Gulfen.
Fatou blev fundet af myndighederne i Kuwait og bragt til et regerings modtagelses center for husarbejdere. To dage senere blev hun deporteret tilbage til Guinea, fordi hun var mindreårig. Hun fortalte BBC om hendes erfaring med at arbejde i tre hjem i løbet af de ni måneder hun var i Kuwait. “De råbte ad mig, og kaldte mig et dyr. Det sårer mig, det gjorde mig ked af det, men jeg kunne intet gøre ved det.”
Hun er tilbage i skole i Conakry, hvor BBC besøgte hende.
“Mit liv er bedre nu. Jeg er jo netop kommet tilbage fra slaveri.”
Da BBC spurgte Kuwaits regering erklærede man at “være i krig mod denne opførsel” og insisterede på at applikationerne ville blive “alvorligt efterforsket.”
Til dato er der ikke taget nogen betydende indgreb mod platformene. 
Der var ikke indledt juridiske processer mod de kvinder der forsøgte at sælge Fatou.
Siden BBC holdet kontaktede Silicon Valley applikationer og virksomheder om resultaterne af deres undersøgelse har “4Sale” fjernet "domestic workers" sektionen fra platformen.
Facebook sagde man havde forbudt det arabiske hashtag "خادمات للتنازل#" - der oversat betyder “Husassistenter.”
"Vi vil fortsætte med at arbejde sammen med myndighederne, ekspert organisationer for at forhindre denne opførsel på vore platforme,” føjede en Facebook talsmand til.
Applikationen i Saudiarabien “Haraj” er stadig aktiv.
Google sagde man var “alvorligt bekymret over disse beskyldninger.” “Vi bad BBC give ekstra oplysninger, detaljer så vi kunne udføre en dybdegående efterforskning,” føjede han til. “Vi vil sikre at udviklerne af applikationerne benytter de nødvendige beskyttelsesforanstaltninger for at hindre individer i at udføre denne form for aktivitet på deres platforme.”
Apple har fastslået at det er “strengt forbudt” at fremme menneskehandel og udnyttelse af børn i applikationer på deres marked. “Applikationsudviklere er ansvarlige for at kontrollere bruger genereret indhold på deres platforme,” siger han. “Vi arbejder med udviklere for at tage hurtig, korrigerende handling når vi finder problemer, og i ekstreme tilfælde fjerner vi applikationen. Vi arbejder også med udviklere for at rapportere om enhver ulovlighed til de lokale myndigheder.”
Imidlertid fortsætter, Apple og Google med at distribuere “4Sale” og “Haraj” applikationerne med den begrundelse at deres hovedformål er at sælge lovlige varer og services.
“4Sale” kan meget vel have gjort noget ved problemet, men på nuværende tidspunkt er der hundreder af husarbejdere der stadig ‘tilbydes’ på “Haraj,” Instagram og andre applikationer som BBC har set.
PUBLISHED BY CHRISTIAN LARNET ON 2 NOVEMBER 2019
Reproduction authorized with the following mention: © Christian Larnet for Dreuz.info. Translated with the help of DeepL.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar