mandag den 9. december 2024

Grisen der skal ligne Dannebrog

 Grisen der skal ligne Dannebrog 


Billedet herunder er af en gris, som jo er et meget almindeligt dyr i landbrug over hele verden. Per Statista, var der flere end 750 millioner grise på jorden i april 2022. Så du kender grisen. Men denne er noget anderledes. Som du kan se er den rød med et kraftigt vertikalt hvidt bånd på forreste halvdel. Det er sjældent - meget sjældent. Denne art af gris, officielt kaldet  "Husum Red Pied”  er så sjælden at man  i 1984-86 mente per Wikipedia,  “betragtes som udryddet.”

Og sandsynligvis burde den slet ikke have eksisteret, hvis ikke for preusserne.

Kongedømmet Preussen eksisterede fra 1701-1918, og var forløberen for Tyskland. Som det var almindeligt i Europa i de årtier var krig og udvidelse en del af Preussens store plan. Under første halvdel af det 18. århundrede gjorde såvel Preussen som Danmark krav på det brede landområde der forbinder halvøen Jylland med Tyskland - dette kendes som Schleswig–Holstein spørgsmålet -- og i 1848 udbrød der en krig mellem de to lande om problemet. I februar 1864 kom den anden Schleswigske krig der varede til oktober. Her overtog Preussen landområdet - hvilket var til stor fortrydelse for de mennesker der boede der og som betragtede sig som danskere. 

Preusserne ønskede ingen støtte til Danmark inden for landets grænser, således forbyder man det danske flag. For de dansksindede landmænd i Nordfrisien, en af regionerne, nu under preussisk kontrol blev det ikke set på med milde øjne  (her et kort.) De ønskede at vise troskab mod landet mod nord trods preussernes regler. De blev kreative som Mental Floss forklarer:

Gennem et dygtigt avlsarbejde forsøgte de dansksindede landmænd at skabe en ny griseart der forsøgte at ligne deres fædrelands elskede flag. Det var ikke så svært endda. Det danske flag er ret enkelt en rød baggrund med et hvidt kors - så det eneste grisen havde brug for var rød pels og en eller to hvide fremtrædende bælter. 


Grisene - kaldet Protestschwein, eller “danske protestgrise” fik ikke megen succes i Danmark. I dag er Nordfrisien en del af Tyskland. Men moderne tiders tyskere værdsætter dyrets historiske betydning af. Som Livestock of the World bemærker, "støtter den tyske forbundsstat Schleswig-Holstein bevarelsen af racen grundet dens kulturværdi,” og i dag er der cirka 140 Danske Protest grise rundt om i verden, flertallet lever i tyske zoologiske haver. 


Bonus fakta: Danmarks flag har opnået berømmelse på andre måder end at være forbundet med en fremavlet griseart.  Ifølge eksperterne ved Guinness World Records, holder Dannebrog stadig titlen som “det ældste benyttede nationale flag,” gående tilbage til 1625.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar