torsdag den 11. april 2013

En teori om glemsomhed

En glemsom teori   


De fleste af os har været ude for det. Man har en liste med opgaver der skal gøres og man går rundt hjemme eller på arbejdet og forsøger at udføre dem. Den første opgave er let - tømme affaldsspanden eller gå i gang med et brev. Man får det gjort og hurtigt videre til næste opgave, men da du går ud af værelset, så kan du bare ikke huske hvad de andre opgaver var. Selvom du forsøger er du blank.
 

Det har intet med at blive ældre eller en mangel på vitiaminer og kosttiskud at gøre. Der er en meget mere sandsynlig synder: Døråbningen du netop gik ud af.

November 2011 offentliggjorde et hold forskere ved University of Notre Dame i South Bend, Indiana, et studium der antydede at det at gå ind og ud af værelser kan forårsage at din korttidshukommelse svigter. Deres teori:

Vore hjerner lægger emner i vor korttidshukommelse og lægger dem ind i virtuelle ‘lejligheder,’ med de forskellige ideer i forskellige områder  meget ligesom et hus eller kontor har forskellige rum. Når vi krydser gennem døråbninger i den fysiske verden, da gennemgår vor mentale verden også det som professor i psykologi og chefforsker Gabriel Radvansky kalder en “begivenheds grænse” - en handling, der med hans ord, “adskiller aktivitetsperioder og lægger dem i arkivet.” Når din krop forlader værelset, da forlader dit sind også din “opgaveliste” i rummet.

Desværre kan man ikke bare returnere til værelset og samle denne virtuelle “opgaveliste” op. I et af eksperimenterne Radvansky og holdet bag udførte blev hans forsøgspersoner bedt om at gå fra værelse til værelse blot for at ende, hvor de begyndte.

Hele forskningen, offentliggjort i Quarterly Journal of Experimental Psychology, kan læses her.

Bonus fakata: Legenden går om at guldfisk har meget kort hukommelse - måske ikke mere et et par sekunder. Men det viser sig ikke at være sandt. I 2004 trænede Mythbuster en guldfisk til at overvinde en undervands forhindringsbane; guldfisken var i stand til at udføre opgaven en måned senere.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar