mandag den 27. juli 2015

Sveriges krig mod kaffe

Krigen mod kaffe

For mange mennesker rundt om i verden begynder dagen med en kop kaffe. Dette var været tilfældet i århundreder men drikkens oprindelse er noget uklar. De første mennesker der drak kaffe var højst sandsynlig på Den Arabiske Halvø (moderne tiders Yemen) eller måske Afrikas Horn (Etiopien) og fra igen sandsynligvis det 14. århundrede.  Desværre var det ikke kotumen at lave optegnelser eller have opskriftsbøger på den tid i regionen. Men vi ved dog at europæerne første gang blev introduceret til kaffe i midt 15. tallet -- og at det som med så mange nye ting var drikken meget kontroversiel.

opmuntrede Pave Clement VIII til kaffedrikning i det 16. århundrede. Resultatet blev at kaffe blev spredt til områder, hvor katolicismen allerede befandt sig. Men der var mange nationer i Europa, hvor Pavens indflydelse blev betragtet med skepsis. For eksempel - Sverige. I Sverige var der en voldsom skat på kaffe- og tedrikning. Skatten blev indført i 1746. Skatten var så høj, at det førte til et sort marked og en hel undergrundsbevægelse med skoldhede koffeinindholdige nydende kunder. Som modtræk begyndte regeringen så at konfiskere krus og tallerkener - symbolerne på den ulovlige kaffedrikning - der selvfølgelig fik brugerne til at benytte mere raffinerede metoder.
I 1756 forbød Sverige så drikken helt. Det fungerede heller ikke. I 1766 ifølge the Pittsburg Press, blev forbuddet ophævet, dog blev der indført et voldsomt gebyr. I løbet af de næste cirka 50 år skulle Sverige på skift så forbyde drikken og beskatte den. Og så fandt kongen på en kreativ, ja nærmest sadistisk PR kampagne.

Gustav III var Sveriges konge fra 1771 til sin død i 1792, og han var absolut ikke fan af te- og kaffe. Han indså også at et forbud ikke var nok, derfor indledte han et eksperiment. Han havde to fanger i fængsel til dette brug. De var enæggede tvillinger og skulle egentlig henrettes (dømt for mord). Gustav III ændrede deres dom til livstidsfængsel, dog med en betingelse. I resten af deres liv skulle den  ene af dem drikke tre kander kaffe og den anden tre kander te. Gustav d. III regnede med at de begge ville blive syge (og dø) hurtigt, og dermed havde han bevist at virkningerne på sundheden fra katte og te var ganske dramatisk og opsigtsvækkende.

PR kampagnen blev en bragende fiasko. Det viste sig at de tre kander om dagen (og måske var de mindre end de 8 koppers kander vi har idag) måske var overdreven brug, men absolut ikke fatale.

Ifølge Wikipedia, levede brødrene længere end den første læge der administrerede doserne, og for den sags skyld også længere end Gustav d. III. (Jo, Gustav blev myrdet som 46 årig). Den tedrikkende fange døde som 83 årig. Den kaffedrikkende er selvfølgelig også død, men ingen kan bevidne det da ingen fra sent det 17. århundrede er i live, ikke sandt? Det betyder under alle omstændigheder at Hr. Kaffe levede så længe at ingen bekymrede som om at skrive ned da han døde.

Kaffe blev dog ikke lige med det samme lovlig i Sverige. Det var først i 1823, at landet ophævede forbuddet helt og aldeles. Drikken blev til gengæld voldsomt beskattet eller reguleret og det varede ved til 1951. Nu kan du købe en kop kaffe uden at bekymre dig om regeringens indblanding og nervøs for at dit kurs bliver inddraget eller du ender i fængsel.

Bonus Fakta: Dersom vi ikke havde kaffe ville vi heller ikke have film som Frozen, Big Hero 6, eller Tangled. Eller heller ikke den afdeling af Walt Disney Animation Studios, som producerede de tre film. Hvis du ser dem vil du bemærke navnet "Carlos Benavides." IMDB opregner ham som "medarbejder” i rollen som “kaffebrygger.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails