torsdag den 10. februar 2022

Hvorfor Athju ved nysen?

 Hvorfor siger vi Atjhu ved nysen? 


Vi nyser alle. Ofte kan vi ikke kontrollere et nys - en “halv-autonom, voldsom udstøden af luft fra lungerne gennem næsen og munden.” som Wikipedia så antiseptisk beskriver det. Af en eller anden grund fornemmer vor krop, at der er behov for at udslynge slim fra næsehulen. Men det ved du nok allerede - for vi nyser alle.


Men ikke os alle med et Atjuu.


Med nys følger en lyd - “Athju” på dansk. “Achoo” på engelske “hatschi” på tysk, “hakshon” på japansk - udforsk selv listen. Ordet vi bruger for lyden er onomatopoietisk - det efterligner den lyd vi forbinder med selve nyset. Engelsktalende mener at nyselyden er som “achoo” og derfor er achoo det ord vi forbinder med nyselyden. 

 

Undtagelse: Nok noget bagvendt. I virkeligheden er den lyd vi laver når vi nyser - altså lyden vi ikke kan kontrollere - ganske minimal. Men da vi mener at et nys bør lyde som et Atjuu” så er det den lyd vi laver når vi nyser. Svært at følge med? Lad os gå i dybden.


I 2013, skrev den delvist døve journalist Swinbourne et langt blogindlæg om lyden af nysen. Hvis det virker mærkeligt at en delvist døv journalist er interesseret i det så er der dog en grund til Swinbourne’s interesse. Han hører nok til at kunne fornemme, med hans egne ord, “en tydelig forskel i den måde forskellige mennesker nyser.” Og igen med hans egne ord “at hørende har tendens til at benytte Atju lyden, men det har ikke hørende ikke.”


Sagt på anden vis, så er “atjhu” ikke noget der er ‘bygget’ ind i selve handlingen. Det at bruge ord for et nys  og vores svar som “prosit” (må det gavne dig) eller på engelsk bless you” – er kulturelt betingede vaner som vi med tiden har indført, per the BBC. 


Lyden er altså ikke ‘medfødt’ det er noget vi med tiden tilegner os. Popular Science forklarer: “Nys laver ikke nogen lyde som et menneske ikke kan kontrollere, men vi kan lave om på lyden, afhængig af hvad vi anser som socialt passende.” 


Døve kan ikke høre lyden af et nys, og får således ikke tilegnet sig denne “kulturelle vane.” Igen ifølger the BBC, “tænker døve, især de som benytter tegnsprog, ikke over at føje et ord til for “athju.” Eller som Swinbourne udtrykker det, “hos hørende når de fornemmer nu kommer der et nys, så sender deres hjerne et advarselsbudskab ud der går ud på PAS PÅ, JEG SKAL NYSE.’ På et splitsekund føjes aaaaa “atjuu.”


Når det er sagt så kan vi muligvis ikke kontrollere hvordan vore nys lyder, eller styre lyden helt bevidst - så fortvivl ikke hvis du har et mærkeligt eller højt ATJUHHHH.

Bonus fakta: Nogle mennesker — cirka 25% af befolkningen - får nysetrang når de ser et skarpt lys. Officielt kaldes det  “fotisk nyserefleks ” men kaldes ofte  “Autosomal Dominant Compelling Helioopthalmic Outburst Syndrome.” Eller med andre ord - øgenavnet — “ACHOO Syndromet

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails