mandag den 23. juli 2018

Tyskland, Nord Stream rørledningen, Trump og Putin

Tyskland, Nord Stream rørledningen, Trump og Putin

På NATO morgenmadsmødet i Bruxelles, fremlagde Trump, råt for usødet, sin ikke særlig venlige mening om alliancen. Han gjorde det klart for NATO Generalsekretær Jens Stoltenberg, at de allierede ikke bruger nok på forsvaret og pegede specifikt på Tysklands kansler Angela Merkell for dennes aftale om en Nord Stream 2 gasrørledning med Rusland.
Billedresultat for nord stream 2
Som svar på Trumps kritik af Nord Stream 2. gjorde Stoltenberg opmærksom på, at selv under Den Kolde Krig var der handel mellem Rusland og europæiske lande, bag Jerntæppet.
Trump modargumenterede med at handel og energi er forskellige ting - og det er sandt. Handelspartnere kan nemlig skiftes ud, det er vanskeligere med de som forsyner et land med energi - som Rusland, der har infrastrukturen til at klare en stor efterspørgsel og kan influere priserne. .
Rusland forsvarer intenst landets position som Europas største naturgasleverandør. For at sikre denne dominans, og lukrative stilling, er det delvist grunden til at  Ruslands væbnede styrker har interveneret i GeorgienUkraine, og Syrien i det sidste årti.
Men Rusland benytter også sine ressourcer som politisk balancestang mod lande der er afhængige af dem. Kreml har i perioder lukket for gas til Ukraine prisen har været problemet, og det har givet nærmest panik i Europa. 40% af russisk gas til Europa flyder gennem Ukraine før det leveres til andre markeder i Europa. 
EU har ført an i bestræbelser på at få forhandlet og afsluttet de utallige uoverensstemmelser om prissætning mellem Ukraine og Rusland for at lade naturgas flyde til resten af kontinentet. Kreml vil snart være i stand til at straffe Ukraine ved at tilbageholde gas uden at true Ruslands profitable markeder i EU – specifikt Tyskland, Ruslands størst køber.
For fire år siden indførte EU og NATO økonomiske sanktioner mod Rusland for at have indtaget Krim fra Ukraine og EU lovede at tage yderligere skridt for at begrænse sin afhængighed af russisk naturgas.Rusland forsynede Tyskland med op til  50-75% af naturgas i 2017, og Nord Stream 2 vil blot gøre denne procentdel endnu større. 
Ukraine er ikke medlem af EU eller NATO, og uden Tyskland til at stå i spidsen for EU’s forsøg på at mægle i konflikten mellem Ukrine og Rusland, vil Ukraines position svækkes dramatisk. Men de østeuropiske lande i EU er afhængige af rørledningerne i Ukraine og argumenterer også for at Nord Stream 2 vil gøre det muligt for Rusland at isolere hele Østeuropa, uden de kommer til at berøre de rigere EU medlemmer mod vest.  

Under efterforskning er også den noget tvivlsomme rolle Tysklands tidligere kansler Gerhard Schroeder spillede i hele historien om rørledningen. I hans morgensmads lektion skiftede Trump midlertidigt sin kritik fra Merkel til netop Schroeder.
Schroeder er Putins cnære ven og var en stærk støtte for det oprindelige Nord Stream projekt. I dagene inden hans overdrog stillingen til Merkel efter at have tabt valget i 2005, underskrev han Nord Stream aftalen.  I løbet af nogle uger blev han så formand for Nord Streams konsortium og aktiekommission. 
Schroeder har ‘sprunget’ rundt som bestyrelsesmedlem af adskillige virksomheder med forbindelse til Rusland, indtil han landede som formand for Rosneft og Nord Stream 2 projektet. Rosneft er Rusland største olievirksomhed og lige for tiden er det underlagt sanktioner fra Vesten.
En tidligere tysk kansler implementerer nu en russisk rørledningsaftale samtidig med han står i spidsen for en russisk virksomhed underlagt sanktioner-. Den nuværende tyske kansler nedtoner betydningen af projektet, trods det hun indførte sanktioner for fire år siden.    
Dette har helt og aldeles gjort billedet af en fælles EU institutionel front mod Rusland til grin. Tyskland ses ofte som lederen af EU og Schroeders medvirken i Nord Stream har vist at institutionens mest vitale medlemmer gør hvad der passer i deres kram. 
Barack Obama var imod Nord Stream 2 projektet, samtidig har EU præsidenten Donald Tusk også kritiseret dens udvikling. Trump er på lignende vis således retfærdiggjort ved at udstille sin offentlige foragt mod den, selvom det ærgrer en nær allieret.

Nord Stream 2 vil i sidste ende give Rusland mere vægt og magt over Europa, trods EUs løfter om at have flere naturgasdleverandører. Tyskland vil få mest ud af ikke at være afhængig af forsyningsruterne gennem Ukraine, men projektet vil ikke reducere Ruslands gasforsynings overvægt til Tyskland på nogen måde.
Rørledningen vil yderligere opsplitte de europæiske land og neddæmpe ønsket om at handle sammen om sensitive problemer. Næste gang Rusland lukker af for gas til Ukraine, vil Tyskland muligvis ikke blive så berørt, og vil derfor være mindre tilbøjelig til at handle.
Tyskland har skubbet på for barskere handlinger over for Rusland i de seneste år samtidig med man konstant forsøger få garanti fra U.S. Dog fortsætter Tyskland med at udbygge sine økonomiske og geopolitiske relation med Rusland gennem en multi-millard-doller rørledning.
Hvis Nord Stream 2 fortsætter vil det drastisk forværre Europas mulighed for samlet at stå op imod Rusland store strategi om at opsplitte kontinentet. Tysklands ledere kan ikke blive ved med blot at afvise dette, uanset hvor meget de gerne vil.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails