søndag den 29. januar 2023

Storbandende papegøjer et problem

 Storbandende papegøjer et problem

Her er så et billede af en afrikansk gråpapegøje - en Jaco. (Psittacus erithacus).


Hvis du synes den stirrer på dig med mishag, er det nok ikke rigtigt, da fuglens blik ikke afspejler dens sindstilstand. Papegøjer og andre fugle har følelser, men slet ikke så komplicerede som hos mennesker og de aner faktisk ikke, hvordan de kan give udtryk for deres afsky ved at stirre på os. På lignende er de i stand til at gentage lyde de hører - de efteraber (papegøjer) ord de sådan set ikke forstår. .

Men de værdsætter når vi mennesker reagerer på deres nonsens. Og i et tilfælde, for nogle år siden viste det sig at være et problem for en Zoo i UK. 

Papegøjen er en af fem der, så sent som september 2020 boede i Lincolnshire Wildlife Park. I begyndelsen blev kvintetten  af gråpapegøjer Billy , Eric, Tyson, Jade, og Elsie -- sat i samme bur sammen med 200 andre gråpapegøjer der befandt sig i parken. Men disse 5 var ikke som de andre. Billy, Eric, Tyson, Jade, og Elise havde nemlig en grum vane, tilegnet hos deres tidligere ejer, som the Associated Press rapporterede, havde fuglene en forkærlighed for “dårligt sprogbrug” og per CBS News, "ville de ikke holde inde med at storbande foran de besøgende.." 

Papegøjer taler mest i ‘private omgivelser’ og holder inde med det når de er udendørs fortalte Steve Nichols the AP. ZOO vidste af fuglene brugte grimt sprog, men forventede at de ville holde inde med det når var udendørs. Uheldigvis var det ikke tilfældet her. Af og til lod en af de fem et ‘ord’ falde og så begyndte udfordringen.   

Da de jo er papegøjer vidste fuglen uden tvivl ikke havde den sagde - men de vidste at når det sagde det kom der en reaktion fra publikum der betragtede dem. Den reaktion gav ‘brændstof’ til endnu flere bandeord. Nichols  forklarede situationen til BBC:

Papegøjerne “bander for at få en reaktion eller et svar,” så hvis folk ser chokeret ud eller ler, bliver fuglen opmuntret til at gøre mere af det samme, sagde han.


"Med de fem, den ene sværgede, den anden ville lo, og så fortsatte det,” sagde han. 


Kun få klagede over den gentagne strøm af bandeord fra nogle få gråpapegøjer - det er jo nærmest uskadeligt - men forstå at Zoo ønskede at få stoppet banderiet. Klager var ikke til at undgå, små børn besøger Zoo og det var kun et spørgsmål om tid før en vred forælder gik til Nochols og beskyldte Zoo for at lære en treårig grumme bandeord. F.eks det der lyder som ‘ship’ men ikke er det.’


Vigtigere er det at papegøjer lærer af hinanden og Nichols frygtede at de fem i bandebanden kunne skabe en epidemi af grumt sprogbrug i papegøjesamfundet. Som han sagde til BBC, “hvis de lærer hinanden dårligt sprog, og vi ender med 250 storbandende fugle, så ved jeg ikke hvad vi skal gøre."


Så trist nok, for de som ønsker at høre et kor af bandende fugle blev fuglene i Zoo skilt fra hinanden. De fem lever hver for sig i forskellige afdelinger af parken, og således kan de ikke ‘inspirere’ hinanden. 


 Bonus fakta: Andrew Jackson, USA’s syvende præsident havde en papegøje, der som de nævnte holdt af at bande. Og da Jackson døde viste det sig at være et problem. Papegøjen var med til Jacksons begravelse og opførte sig ikke anstændigt, som the University of Virginia forklarer: "fortællinger lader formode at papegøjen, opildnet af folkemængden ved Jacksons begravelse i 1845 indledte en tirade af profane ord under overværelse af de sørgende.” Det fortælles at man ikke formåede at få papegøjen til at slappe af, og den måtte fjernes fra ceremonien.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails