tirsdag den 9. marts 2021

Hvorfor man ikke kan komme op til faklen på Frihedsstatuen - en eksplosion i 1916

Hvorfor man ikke kan komme op til faklen på Frihedsstatuen
The Statue of Liberty har tårnet sig op over New York Harbor siden 28. oktober 1886. Skulpturens højeste punkt er en fakkel der holdes i Lady Libertys udstrakte højre arm. Fra jorden til faklen - og dette omfatter podiet er der 93 meter.
Hvis man besøger Statuen i dag kan man gå op ad en trappe til toppen af piedestalen, derpå en meget smal snæver vindeltrappe der fører op til kronen, hvis man vil derop. Så kan man ikke komme længere, medmindre du bryder loven og er dum.
Oprindeligt var det ikke sådan. Der var, er, også en meget snæver trappe der fører op til faklen, og når man har vredet sig gennem denne kommer man til et observatorium lige inden den 24 karat guldbelagte flamme. Men besøgende - ingen adgang.
Årsagen? Der er en masse teorier, men den sande drejer sig om et ofte glemt angreb på Amerika - et der fandt sted for mere end 100 år siden.
I de første to år af 1. Verdenskrig var the United States neutral, og holdt sig således ude af det præsident Woodrow Wilson så som et problem for Europa. Neutralitet betød dog ikke at the U.S. helt afskar sig fra Europa. Amerika blev ved med at handle med Europa - som altid.
Men da briterne blokerede de tyske havne i 1915 blev det meget vanskeligt for de amerikanske købmænd at handle med deres tyske kunder - det er trods alt det en blokade går ud på.
Købmænd, og især de der handler med ammunition blev ved at sælge deres varer, men fordi De Allierede ikke havde adgang til amerikanske havne og vice versa blev Amerika en de facto leverandør til Storbritannien og dets allierede.
Tyskland svarede igen ved at lede efter andre smutveje for denne ensidige forsyningslinje. Og det viste sig at infrastrukturen i the United States havde nogle markante svage punkter. En af dem var den menneskeskabte ø i New York Harbor kaldet “Black Tom Island.” Black Tom var en klippe skibe alt for ofte bankede ind i sent i 1880’erne. For at hindre disse uheld skabte de lokale myndigheder en landopfyldning og området blev så til en 25 acre stor ø. Black Tom øen var et storartet sted at oplagre eksplosiver - forbundet til New Jersey kysten ved en lille jernbane men dog stadig anvendelig for fragtskibe. Og måske vigtigst så langt fra land, at hvis noget gik galt ville eksplosionerne fra den oplagrede ammunition sandsynligvis ikke skade særlig mange.
Den 30. juli 1916 kl. 02.00 - gik det så galt. Tyske agenter udførte sabotage på Black Tom Island og sprængte ammunitionslagre. Wikipedia beskriver omfanget::
Fragmenter fra eksplosionen fløj langt omkring, nogle landede ved the Statue of Liberty og nogle i et klokketårn ved The Jersey Journal bygningen på Journal Square cirka et par kilometer borte - uret gik i stå kl. 2.12. Billedresultat for black tom island new york
Eksplosionen svarede til et jordskælv på mellem 5.0 og 5,5 på Richter skalaen og man kunne mærke det så langt borte som Philadelphia. Vinduer smadredes helt op til 40 kilometer væk, herunder tusinder på Lower Manhattan. Nogle vinduer på Times Sqare smadredes. De farvede glas i St. Patrick’s Church blev ødelagt. Ydermuren på Jersey City’s Rådhus slog revner og the Brooklyn Bridge skælvede. Mennesker så langt væk som i Maryland blev vækket - de troede det var et jordskælv.
Angrebet kostede fire menneskeliv og sårede hundreder, et relativt heldigt udfald når man ser på skadernes omfang.
Skaderne på Frihedsgudinden løb op i mere end 2 millioner dollars - ganske beskedent. Men det beløb er kun for det som kunne repareres ikke alt kunne nemlig. Højre arm på Statuen blev ramt af trykbølgerne fra eksplosionen og det viste sig umuligt at udbedre dem. Resultatet er, at trappen til Frihedsgudindens højre arm - og op til faklen - blev bedømt for usikker til regelmæssig brug.
Lige siden er adgangen til faklen blevet holdt lukket for offentligheden.

Bonus fakta: Under reparationsarbejdet på Frihedsgudinden i 1982 opdagede arbejderne at den højre arm havde endnu et problem - den var placeret cirka 18 tommer fra, hvor den burde være. Det var ikke eneste problem - hovedet var placeret to fod fra centrum ifølge Edward Cohen, en rådgivende ingeniør (via the New York Times). Reparationsmandskabet var i stand til at klare disse problemer under en renovering der tog fire år. Trappen til faklen gjorde man ikke noget ved.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails