tirsdag den 5. september 2023

Få nu sluttet krigen mod stoffer

Få nu sluttet Krigen Mod Stoffer

Trods forbundsmyndighedernes og staternes udgifter for milliarder af dollars om året, trods hårde fængselsdomme og hyppige forfatningstridige raids mod private hjem er Krigen Mod Stoffer en fiasko.
Siden denne nytteløs krig begyndte er antallet af stofmisbrugere i USA vokset frem for faldet, og forbruget af stoffer er øget sammen med narkokartellernes profitter. 
Amerikas sydlige grænse er blevet et meget farligt område som et resultat af Krigen, og Mexico er en stat i opløsning, fordi velhavende, svært bevæbnede narkokarteller har råd til at kæmpe i det land og bestikke (eller myrde) landets embedsmænd.  
Ud fra enhver uvildig målestok er Krigen Mod Stoffer en katastrofal fiasko. Det er på tide at få afsluttet dette vanvid - NU.  
Krigen begyndte i 1970 da præsident Nixon erklærede den, og Kongressen vedtog lovgivning der forbød stoffer (selv relativt harmløse som marihuana). Kongressen fik ikke engang ændret Forfatningen (som da den forbød alkoholiske drikke under Forbudstiden) man ignorerede blot de stramme grænser Forfatningen indeholder.
Billedresultat for prohibition in the us
Siden da har forbunds- og statsmyndighederne arresteret og retsforfulgt alle de har kunnet fange, som har været i besiddelse af, har dyrket, brugt eller solgt stoffer. Det betyder intet lige til i dag at ingen er død af at have indtaget marihuana, mens tusinder af mennesker dør hvert år som resultat af alkoholmisbrug og rygning af tobak. Ydermere skader alkoholikerne og tobaksafhængige ikke kun sig selv, men alle i deres omgangskreds.
Selv i 1980’erne var der tydelige tegn på at den afstraffende politik var forfejlet. Ikke desto mindre fik politikerne i Washington ikke afsluttet Krigen - de forøgede indsatsen.
De ignorerede læren af Forbudstiden da forbudet mod alkohol fik destillerierne til at gå under jorden, og man altså ikke fik elimineret alkohol fra det private marked. Værre var det at alkohol blev monopoliseret af bander, herunder Mafiaen, og gjorde Al Capone til en meget rig mand. 
Disse bander terroriserede voksne på gaderne hver dag, og skyderier fra biler var almindeligt. Det samme dystre resultat kunne ses hvert eneste sted, hvor man har forsøgt sig med forbud mod alkohol (eller stoffer). Rusland under Gorbacov som eks. Al Capone var imod den 21. Amendment (der fik afsluttet Forbudet) fordi den åbnede op for en legalisering af alkohol, og således skabte den utallige lovlige, lovholdende konkurrenter til ham. Capone kom i fængsel i 1932, før Forbudstiden afsluttedes, men den endelige afslutning formindskede ganske så radikalt hans årlige Mafia indkomst.
Hvad er resultaterne af Krigen Mod Stoffer?
En million uskyldige amerikanere sidder nu i fængsel udelukkende, fordi de er blevet pågrebet i at opbevare, købe eller sælge stoffer. En million mennesker der ikke har skadet nogen andre. Amerikanske fængsler er overfyldte - derved.
Skatteyder dollars og de begrænsede ressourcer hos politiet spildes på at arrestere mennesker der muligvis har skadet sig selv, men ingen andre. Man burde hellere jagte virkelig farlige forbrydere. 
Amerikas grænse mod syd er farlig og de facto under narkokartellers styre, der er tilstede i hundreder af amerikanske byer, selv NYC, Chicago, Tacoma, og Anchorage.
Narkobander har store årlige indtægter, og de har råd til at købe dødbringende våben, bestikke embedsmænd og bygge palævillaer til deres ledere. Denne indkomst er ikke beskattet.
Samtidig bliver amerikanere der ønsker at købe stoffer til rekreationsbrug (eller måske lægehjælp) tvunget til at købe dem af disse bander frem for på apotekerne. Disse narkokarteller forsyner også forbryderorganisationer med våben, og kan udmærket sælge dem til terrorister. 
I løbet af de sidste tyve år har nogle få stater, som Californien, legaliseret medicinsk marihuana og kommet med forslag om at legalisere dyrkning til det formål. Regeringsembedsmænd og betjente der er opsatte på at beskytte deres oppustede bureaukrati og budgetter sammen med deres politiske særrettigheder har været imod disse initiativer.
Af og til er disse politiske tiltag blevet vedtaget af vælgerne, somme tider ikke. Når og hvor de dukker op til en afstemning har regeringsembedsmænd sagt, at de ville se bort fra resultatet (altså folkets dom) og alligevel holde sig til forbundsregeringens love om stoffer.
Det var tilfældet med 2010 Proposition #19 i Californien.  Statens borgere fremlagde et forslag om at legalisere marihuana (i det mindste til lægelige formål) til en folkeafstemning. På arrogant vis lovede politikerne i Washington at ignorere resultatet før sådanne afstemninger i det hele taget blev foretaget, og har sagt fra over for etablerede politikere ført an af George Schultz (en mand der ikke burde endog vove på at tale offentligt) og Arnold Schwarzenegger i Californien talte imod forslagene. De, som alle andre venstreorienterede, mener at regeringen bør bestemme.  Proposition #19 faldt. Heldigvis har Arizona vedtaget et lignende forslag, Proposition #203.
Hvad så om Krigen Mod Stoffer indstilles og stoffer bliver lovlige?
Antallet af fængslede i USA ville øjeblikkeligt falde betragteligt med en million og således fjerne det argument som verdens diktatorer bruger mod USA om at fængselsraten i USA er alt, alt for høj. 
Billedresultat for war on drugs
Udgifterne til fængslerne ville ligeledes falde betragteligt.  Nu ville der være celler nok til de ægte farlige forbrydere, frem for til mennesker der muligvis skader sig selv, men ingen andre. 
De årlige udgifter hos forbundsmyndighederne ville kunne indskrænkes med mindst 44 milliarder dollars, og hvis handel med stoffer blev beskattet ville det årlige afkast til forbundsmyndigheder øges med 33 milliarder dollars. Staternes skattekister kunne på lignende vis blive fyldt og udgifterne falde. 
Narkobander ville miste deres indkomstkilde og ville blive hindret i at købe våben, bestikke embedsmænd med store penge, og i at myrde folk. De ville blive hindret i at terrorisere mennesker på gaderne, rejsende ved Amerikas grænser eller landet Mexico.
Politiets ressourcer kunne anvendes på bedre prioriteter (f.eks. bekæmpelse af farlige kriminelle) og domstolenes arbejdsbyrde ville blive betragteligt reduceret.
Virkeligt syge mennesker der har brug for marihuana (der er et udmærket lægemiddel) ville være i stand til at købe eller selv dyrke det på lovlig vis, efter lægernes forskrifter, og unge der ønsker at bruge det til rekreative formål kunne så også gøre det. De ville så ikke være ængstelige for over nidkære politibetjente og de straffe der gør disse anstændige mennesker til forbrydere.
Endelig, ville størrelsen, omfanget,  budgettet og indsatserne hos forbundsregeringen blive betragteligt nedsat. Det er også grunden til at politikerne og bureaukraterne er imod legalisering af stoffer. De ønsker ikke at opleve forbundsregeringen og dens indsatser reduceret. De er netop ‘afhængige’ at det, og en afhængighed af regeringen er langt farliger end afhængighed af stoffer. De er sådan set bedøvende ligeglade med om det amerikanske folk har en sund livsstil eller ikke (og det er sådan set heller ikke deres opgave). De ønsker blot at mikrostyre amerikanerne og deres levevis.
Det er på tide at få afsluttet Krigen Mod Stoffer. Det er ikke en konservativ politik, dens resultater er dystre og elendige, den er ekstrem omkostningstung, og den har gjort Amerikas narkoproblem værre, ikke bedre.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails