søndag den 21. juni 2015

Etiopien og jøderne - og en Exodus

Exodus fra Etiopien


De flestes vurderinger går ud på at der er sådan cirka 14 millioner jøder rundt om i verden. De fleste lever i USA eller Israel, cirka 12 millioner. Ingen andre lande har ifølge denne opgørelse, i nærheden af en million. Hvis du klikker på linket og scroller meget mere, vil du se at der bor, anslået, 100 jøder i Etiopien. Det antal var engang meget, meget større.
100
0.00011101734%


Midt 17. tallet rejste en europæisk opdagelsesrejsende, James Bruce fra Skotland til Afrikas Horn. Da han kom til nutidens Etiopien fandt Bruce en befolkningsgruppe, dengang anslået til cirka 10000 der fulgte jødiske traditioner og overholdt mange af de helligdage og love som jøder typisk observerer. Denne gruppe kendt som Beta Israel, strækker sig helt tilbage til det 4. århundrede, om ikke før, og nogle mener de er efterkommerne at den forsvundne bibelske stamme Dan.

Selvom Beta Israel undertiden blev forfulgt på grund af deres tro, holdt befolkningstallet sig på cirka 15000 til 25000 indtil 1974. Det år overtog en Sovjet støttet militærjunta, kendt som Derg,  kontrollen over Etiopien. Dergs leder Mengistu Haile Mariam, var absolut ikke venlig stemt over for Etiopiens jøder, og straks efter magtovertagelsen slog han mange ihjel, hebraisk måtte ikke studere, og til tider blev al udøvelse af jødedommen helt forbudt..

I løbet af det næste årti forsøgte Israel, USA og en hidtil uset alliance af allierede (i særlig grad Sudan) at få ført Beta Israel ud af Etiopien og til Israel.

Det første forsøg, Operation Moses, strakte sig fra november 1984 til januar 1985, og det lykkedes at evakuere cirka 7000 jøder. Selvom det var en succes var der cirka 2/3’dele af Beta Israel tilbage og i mange tilfælde blev børn skilt fra deres forældre. Israel holdt øje med andre muligheder for få resten af Israel Beta ud, og i maj 1991, kom der endelig en mulighed. Oprørsstyrker styrtede Mariams regime og den 2. maj 1991, flygtede diktatoren endelig til Zimbabwe.

Selvom det nye styre i Etiopien kan have været venlig stemt overfor Beta Israel var der næppe ægte garantier, og helt sikkert bekymringer, med tanke på de politiske spændinger i regionen. Israel, med hjælp af USA, under George H.W.Bush’s administration handlede hurtigt med Operation Solomon.

Samlet blev 34 jumbojets indsat til en række non-stop flyvninger mellem Etiopien og Israel i løbet af 36 timer, omkring den 24. maj 1991. Mange af flyene fik sæderne fjernet for at gøre plads til flere flygtninge, som det kan ses på billedet (flere billeder her). En flyvning havde hele 1087 mennesker med - og udover det et dusin børn der ikke stod på den officielle opgørelse. Fem, børn blev født under flyrejserne og på et tidspunkt, var der hele 12 fly i luften samtidig.

I løbet af de 36 timer blev næsten hele Beta Israel - rundt regnet 14500 mennesker - evakueret fra Etiopien. Trods den kendsgerning at mange af de som kom med via Operation Solomon efterlod så at sige alle deres ejendele var flertallet af Beta Israel gruppen lettet over at kunne emigrere til et nyt hjem. Som en immigrant fortalte the New York Times, "Det var en dejlig flyvetur. Vi havde ikke vores tøj med, vi havde ingenting med, men vi er glade for at være her.”


Bonus Fakta: Hvis du læser om historien i Etiopien så er dateringen forkert. Det er fordi Etiopien benytter en kalender med 13 måneder, der selvom den har omkring 365 dage, stadig ikke er i overensstemelsem med de mere almindeligt benyttede kalendere rundt om i verden. Den første dag i et nyt år i Etiopien kalender er typisk 11. september, skønt den undertiden indtræffer den 12. september på grund af skudår. Ydermere mener den etiopiske kalender at det år vi befinder os i er år 2008, på grund af en anden fortolkning af Jesu himmelfart.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails