mandag den 8. februar 2021

Abrahm Lincoln oprettede Secret Service dagen før han blev myrdet

Abraham Lincoln skabte The Secret Service dagen før han blev skudt

                                                                                                                                                                                                                            
Den 14. april 1865 blev Abraham Lincoln skudt i Ford’s Theater, Washington D.C. Han døde næste morgen.
Den 14. april 1865 nåede Lincoln også at underskrive lovgivning der oprettede Secret Service - bureauet til overholdelse af loven, og hvis hovedopgave var at forsvare præsidenten mod mordforsøg, såsom det der ramte Lincoln samme aften.
Var det dårlig timing af Lincoln? Måske havde han ESP? Faktisk ikke - snarere er det blot en besynderlig historisk tilfældighed. Nu, hvor vi hovedsageligt tænker på Secret Service som noget der skal beskytte præsidenten, så var det ikke den oprindelige hensigt.
Tidligt i 1850’erne var cirka en tredjedel af de amerikanske penge falske. Løsningen var en der kunne ligne nutidens tilgang til at møde større problemer - oprette en kommission. 
På opfordring af Skatteminister Hugh McCulloch, var det præcis det Lincoln gjorde. Løsningen var at oprette en håndhævelses division (på den tid var der intet FBI),  “Secret Service of Division of the Department of the Treasury.”   Den afdeling var kun få timer gammel da John Wilkes Booths på så tragisk vis skød præsidenten.
Secret Service udførte først og fremmest deres pålagte pligter for Finansministeriet i de næste 35 år. Da mordet på Lincoln igangsatte en diskussion om behovet for en permanent sikkerhedsafdeling til præsidenten, så blev dette behov ikke opfyldt i årtier. I den mellemliggende periode blev både James A. Garfield (1881) og William McKinley (1901) myrdet.
Sidste mord forårsagede at Kongressen arbejdede frem mod en løsning, og helt uformelt blev Præsidentens sikkerhed, en opgave som Secret Service stod for begyndende med McKinleys efterfølger, Theodore Roosevelt.
Dog omfatter Secret Services opgaver stadig “efterforskninger i forbrydelser mod den finansielle infrastruktur i United States.
Bonus fakata:  Under Den Amerikanske Revolution havde daværende general Washington en sikkerhedsafdeling der rejste med ham og som blev kaldt  “Command-in-Chief’s Guard.”  Den blev opløst i 1783 efter krigen. Men ikke uden masser af kontrovers. En af de ‘ansatte’ Thomas Hickey, blev afsløret i falskmøntneri (hvilket sammenfald!) og fængslet. I fængslet tilstod han overfor en anden indsat at han planlagde at hoppe af til briterne. Han blev henrettet juni 1776.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails