Forskning: Psykiatriske diagnoser er ubrugelige i behandlingen
John Anderer
LIVERPOOL, England — Ikke to mennesker er nøjagtig ens. Derfor er forsøg på at placere unikke individers mentale sundhedsudfordriger i pæne kategorier ikke noget der kan bruges. Det er den påstand der kommer fra the United Kingdom og som helt sikkert vil skabe tumult i visse psykologers forestillingsverden.
Flere og flere mennesker bliver diagnosticeret som havende mentale sygdomme, flere end nogensinde før. Mange faktorer kan være årsag til denne øgning: Mange mennesker lægger skylden på de sociale mediers popularitet, og for megen tid foran en skærm, men det er også værd at overveje at i dagens verden er flere mennesker villige til at indrømme at de har mentale udfordringer, Uanset årsagen, mener man i det store og hele at en psykiatrisk diagnose er første skridt mod helbredelse.
Det er derfor ny forskning udført ved the University of Liverpool har fået øjenbrynene til at løfte sig, da den konkluderer at psykiatriske diagnoser er “videnskabelig set meningsløse” og værdiløse som redskaber til præcis identifikation og behandling af mentalt uro på individuelt plan.
Forskerne benyttede en detaljeret analyse over fem af de vigtigste kapitler i the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Heath Disorders (DSM). The DSM betragtes som den definitive guide for alle mentale helbredstilstande og deres symptomer. De fem kapitler der blev analyseret var: Bipolaritet, schizofreni, depressive tilstande, angsttilstande og traume-relaterede tilstande.
Forskerne kom frem til et antal bekymrende konklusioner. Først og fremmest vurderer forskningens skribenter at der er en betragtelig andel af overlappende symptomer mellem tilstandsdiagnoserne, trods den kendsgerning af hver diagnose benytter forskellige beslutningsgrundregler. I tilgift ignorerer disse diagnoser fuldstændig den rolle et traume eller andre unikke skadelige hændelser en person kan komme ud for i livet.
Det måske mest bekymrende er at forskerne siger at disse diagnoser fortæller os så at sige ingenting om den individuelle patient og hvilke behandlinger de kunne have brug for. Der konkluderes at denne tilgang til at sætte diagnoser på er et “kunstfærdigt kategorisk system.”
“Selvom de diagnostiske etiketter skaber en illusion af en forklaring er de videnskabeligt set meningsløse og kan skabe stigma og fordomme. Jeg håber disse konklusioner vil opmuntre de professionelle i mentale sygdomme til at overveje andre forklaringer på mental tilstande, såsom trauma og andre livsbetingede svære omstændigheder,” forklarer den førende forsker Dr. Kate Allsopp i en pressemddelelse.
Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det traditionelle diagnose system der benyttes i dag et der forkert formoder at alle mentale foruroligende tilstand er forårsaget af en uorden og man stoler alt for meget på subjektive forestillinger om hvad der anses som “normalt.”
“Måske er det på tide at vi holder inde med at lade som om at etiketter der forekommer at være lægeligt begrundet sådan set ikke bidrager til vor forståelse af de komplekse årsager til humane kriser eller hvilken slags hjælp vi behøver når vi er i en krise” kommenterer professor John Read.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar