Vi kommer alle til at sulte ihjel - igen
Ifølge udkastet til en ny United Nations IPCC report, "Climate Change and Land," befinder verdens lande og vandressourcer sig i alvorlig tilstand. IPCC’s rapport er skabt af 108 ekspertet fra 52 lande, udnævnt af regeringer, observerende organisationer, og medlemmer af IPCC.
(Jeg erindrer ikke at have modtaget en invitation, trods min omfattende interesse i energiforbrug og fødevareøkonomi - hvorfor ikke?)
“Eksperterne” insisterer på at ørkener bliver større, at ekstrem vejr ødelægger afgrøder, og 10% af Jordens befolkning allerede mangler mad. Snart vil menneskeheden som et hele mangle føde, millioner vil sulte og nationer vil blive kastet ud i kaos når befolkningerne går i færd med krigsførelse og massemigration i søgen efter mad.
FN klimaeksperterne har spillet denne grammofonplade så ofte at den nu lyder elendigt - som at lytte til "Blowin' in the Wind" 140 gange til.
Ulig Malthus, der mente masse hungersnød var uundgåeligt (og at den kunne “løse” problemet med overbefolkning, dog med en ubegribelig omkostning som følge) synes IPCC eksperterne at have en mere ‘blid’ venligere løsning: Lad alle Jordens ressourcer og industrier komme under kontrol af verdens klimakommissærer. Indkald eksperter til at regulere brug af jord, fødevaredistribution og energi produktion. Opgiv vor frihed til at leve som vi ønsker, rejse som vi ønsker, og spise som vi ønsker, og eksperterne vil frelse.
Man kan brødføde ti gange så mange mennesker med kornprodukter som med kød skabt ved brug af korn, så at blive veganer synes at være aldeles udmærket for eksperterne. Men hvem skal så holde øje med at det indføres og med hvilke midler? Og hvad med friheden hos de som tvinges til at spise broccoli i stedet for en bøf?
Det virkelige problem, mener jeg er, at IPCC, der er et ikke valgt panel af teoretikere synes at være ude at trit med almindelige borgere. Et panel bestående af almindelige Joe’er ville klare det bedre i repræsentationen af menneskeheden som et hele.
Eksperterne kan meget vel mene at menneskeheden bare kan gå bort fra kødforbruget - vupti problemet løst, men sådan ser de fleste ikke på det. Kødforbrug især i udviklingslandene bliver stadig større, fordi befolkningerne ser kødet som en luksusvare. Kinesernes forbrug af kød pr. indbygger er øget fra 5 kilogram i 1961 til cirka 55 kilogram i dag. En ting er at eksperterne selv nægter at spise svinekoteletter, men har de virkelig ret til at påbyde milliarder andre at undgå kød?
Opsummeringerapporten fra IPCC udgivet den 08.07. fastslår at en global mangel på mad kan være årsag til massemigration fra fattigere lande til rigere. En New York Times artikel om rapporten lader formode at den seneste immigration fra Centralamerika til USA i dag kan være igangsat af fødevaremangel der igen skyldes global opvarmning. Jovist fattigdom er helt sikkert årsag til megen illegal immigration til USA, men at mene at det er global opvarmning der er hovedårsagen er at strække argumentet for langt.
Årsagen er faktisk Amerikas antikverede immigrationslove, love som Democrats nægter at gøre noget ved da masse immigrationen passer fint i deres planer om politisk kontrol baseret på rigtig mange flere Hispanic stemmer. Illegale bestormer vore grænser, fordi Democrats opmuntrer dem til det.
FN rapporter kæder den formodede fødevarekrise sammen med global opvarmning, som man hævder skader topjorden, vandforsyninger og udbyttet af afgrøderne. Virkeligheden er det modsatte. Varmere temperaturer, hvis de stiger, vil udvide området for afgrøder i tempererede regioner. Kæmpe regioner i Canada, Alaska og Rusland vil kunne bruges til landbrugsafgrøder. Endog Grønland ville med tiden igen være “Grøn” som det var under en varmeperiode da øen blev koloniseret af nordmænd i det 10. århundrede. Højere niveauer af CO2 vil give planter flere vækststoffer, føre til større udbytte i afgrøderne.
IPCC som hævder at global opvarmning underminerer fødevareproduktionen er ikke støttet af de nuværende kendsgerninger. Ifølge the British Geographer, er verdens landbrugsproduktion siden 1961 øget med 240% og i en hastighed hurtigere end verdens befolkningstal øges, og der er ikke tegn på at hastigheden sænkes. Pålidelige data indsamlet fra andre kilder viser også en hurtig stigning i den globale produktion af fødevarer siden 1960. I løbet af perioden, hvor global opvarmning formodes at decimere land til landbrugsformål ved tørke, oversvømmelser og storme er det samlede areal til landbrugsproduktion vokset fra 4.38 milliader hektarer (1960) til 4,87 milliader hektarer, og intet årti med tegn på nulvækst. Dog hævder IPCC at den globale opvarmning accellerede siden 1990 gør at der bliver mindre landsegnede jordstykker. Det er ikke sandt. Og hvor efterlader det så bøffen?
Det bagvedliggende tema i alle tidligere IPCC rapporter synes at være at et globalt system skal sættes i værk for at regulere brug af fossile energikilder for at dæmpe opvarmningen. Nu føjer IPCC så landbrug til de menneskelige aktiviteter der skal reguleres for at undgå katastrofen.
I sidste ende sker det at enhver menneskelig aktivitet, herunder selve eksistensen af menneskene - en større kilde til CO2 og metanudledninger - vil skulle reguleres og begrænses for at nå eksperternes målsætning. Hvis det er nødvendigt at forbyde burgere for at redde Jorden, hvad ellers har IPCC så i skuffen til os?
Nuvel vi må vente og se, da IPCC planlægger flere rapporter, herunder en om hvordan verdenshavene har det. Vi kan forvente flere overskrifter om miljømæssige katastrofer og flere ideer til en verdensomspændende regering.
Den afgørende kendsgerning i dette års opdatering om den globale ‘katastrofe’ er at menneskeheden længes mere efter frihed end luksusmad. IPCC burde ikke sige at Du og Jeg skal begrænses i hvad vi vælger at spise og drikke. Hvis det så “stresser landet” eller frigiver mere metan i luften fint. Hvis landbrugsjorden så faktisk bliver “stresset” som IPCC hævder, vil priserne på kød øges til niveau der gør at kød ikke er noget det meste af Jordens befolkning har råd til. Så er det tilbage til ris og bønner, og det lang tid før vi ender ved masse hungersnød, globale konflikter eller Planetens forfald.
Den bedste metode til at opdage denne rationelle pris på kød og andre luksusvarer er via det frie marked - ikke gennem panel eksperters udgydelser.
Løsningerne er - spis hvad du lyster, og vær lykkelig. Jeg er selv vegetar - af helbredsmæssige årsager. Jeg kan spekulere på hvor mange klima “eksperter” der mødes i Geneve til deres dyre konference har sluttet sig til mig.
Jeffrey Folks is the author of many books and articles on American culture including Heartland of the Imagination (2011).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar