søndag den 10. juli 2022

Er du nervøs - bliv ven med en ged

 Kan du ikke slappe af? - send en ged!



Alle der kender heste ved at de kan blive nervøse. Hvis man nu gerne vil forvandle en dyr nervøs fuldblodshest til en prisvindende væddeløbshest er det et problem. Det er vanskeligt at optræne en overfølsom hest - og farligt for den ridende. Der er muligvis farmakologiske løsninger på problemet, men med dem følger der bivirkninger. Det viser sig, at med lidt selskab kan koden knækkes og løses.


Ligesom med mennesker der synes af slappe en smule af når de leger med hunde så beroliges heste når de sættes sammen med andre. Miniatureæsler, ponyer selv grise kan bruges, men det er geder der er bedst for heste. Sådan har det altid været-  Bette Gabriel, en hestetræner ved en hestevæddeløbsbane i Illinois fortalte the Chicago Tribune at “den praksis at have en ged i stalden hos en nervøs hest, har eksisteret længe, måske lige så lang tid man har haft væddeløbsheste.” Og ifølge Gabriel har der været tilfælde “hvor en hest er blevet så knyttet til dens gedeven, at denne må bringes med til de løb hesten deltager i.” 


Men ulig vore relationer med vore hunde og katte er det ikke sådan at geden er hestens ‘kæledyr.’ Geden optræder mere som pædagog for den nervøse hest. “De fleste af disse geder og heste udvikler et livslangt venskab,” ifølge the Tribune, hvor geden optræder som en slags støttepædagog, der træder til når hesten er ved at blive nervøs.

Der er endda nogle geder der ikke knytter sig til en enkelt hest, men snarere ser ud til at lede efter en der har brug for hjælp. Ved Churchill Downs, ifølge the Courier-Journal, er der en ged ved navn Roxanne der gør præcis det: “Roxanne er godt til at snue sig frem, til heste der skal løbe på dagen, og fordeler sin rolige væremåde i hele stalden.."


Men selvom denne historie om hest-geder som par har været kendt længe i hestevæddeløbskredse, så er grunden kun noget man kan gætte sig til. Ifølge the New York Times (hvorfra fotoet er) “er det ikke klart hvorfor så mange heste især har geder som ´venner.´


Bonus fakta: Geder har det ligesom mennesker (dog ikke i samme udstrækning), de holder af glade mennesker. Ifølge en undersøgelse fra 2019 kan geder med stor sandsynlighed skelne mellem glade menneskeansigter og ikke så glade, og vil hellere nærme sig de glade.


Phys.org forklarer: "billeder af glade ansigter gav større interaktion hos gederne der så på billederne og udforskede dem med deres snuder. Det var især tilfældet når de glade ansigter blev placeret til højre i forsøgsområdet og det lader formode at gederne bruger deres venstre hjernehalvdel i positiv ledelsesopfattelse."

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails