mandag den 10. juli 2023

Forlæns, baglæns prøven ingen rigtig bestod

 


Forlæns baglæns prøven

Stav backwards, forlæns.

Det kan være et snydespørgsmål. Hvis du læser det i normal syntaks ender du med instruksen om at stave ordet “backwards” forlæns og du vil give svaret “b-a-c-k-w-a-r-d-s.”  Men på grund af kommaet kunne man ganske fornuftigt læse ordren med en omvendt syntaks. I det tilfælde vil instruksen være at stave ordet “forwards” backwards, resulterende i “s-d-r-a-w-r-o-f.” Begge svar er sådan set korrekte - eller ukorrekte. 

I de fleste tilfælde er reaktionen på ovennævnte paragraf, at man tager to hovedpinepiller og siger, "Rend mig?” Trods alt er der meget få grunde til hvorfor ens svar på et sådant spørgsmål skulle have nogen vægt. Men hvis du var afrikansk-amerikaner der boede i Louisiana i 1964 så var det af stor betydning om du svarede rigtigt - ellers kunne du ikke få lov at stemme. Og mange skulle besvare et sådant spørgsmål, og mange flere spørgsmål før de fik udleveret en stemmeseddel. 

Den 30. marts 1870 godkendte, Hamilton Fish, the U.S. Secretary of State, den 15th Amendment til Constitution.. Tilføjelsen fastslår, i hovedparten, at “retten hos borgere i the United States til at stemme, kan ikke nægtes eller lægges begrænsninger på med baggrund i race, hudfarve eller tidligere tjenestestilling. “ (slave) Kort sagt, man indførte det for at staterne ikke kunne hindre afrikansk-amerikanske mænd (kvinder havde endnu ikke stemmeret) i at stemme, i det mindste ikke direkte. 

Men indtil Kongressen vedtog the Voting Rights Act of 1965, fandt mange  U.S. stater (især i Syden) indirekte måder til at ignorer sortes stemmer.

En af måderne? Læsetests. Staterne administrrede testene, der helt klart var lavet for at holde uuddannede mænd borte fra stemmeurnerne, men den oplagte grund var at beregnet på at gøre det vanskeligt for afrikansk-amerikanere at opnå stemmeret, uanset deres eventulle uddannelse. .Denne prøve fra 1964, Louisiana er et godt eksempel. 

Man kan se hele testen her (via Slate), der bestod at 30 spørgsmål. Nogle med ikke klare instruktioner, som eksemplet med backwards/forwards. (#20 på skemaet). Nogle få som spørgsmål 15, (skriv ordet ‘noise’ bagfra og placer en prik over det som ville være det andet bogstav hvis det var skrevet forfra”) er vanskelig at regne ud og tager masser af tid blot at læse og forstå. Andre igen har helt bevidst beregnet på at snyde læseren som spørgsmål 25, herunder.







(Hvis du ikke opdager snydeforsøget, så læs hvert af ordene i trekanten langsomt. Begynd med det sidste ord og arbejd dig baglæns - det kan hjælpe).

Testene måtte kun taget 10 minutter. Det er 20 sekunder per spørgsmål. Hvis du fik blot et svar forkert så betød det du ikke bestod, og således ikke kunne stemme. Hensigten blev opfyldt næsten alle fejlede prøven. 

Men prøven var ikke beregnet på alle - hvis man kunne ‘bevise man havde fifth grade uddannelse” (ofte de facto begrænset til hvide) skulle man slet ikke tage prøven. For det andet som Slate påpeger, “de hvide der stod for registreringen (af vælgerne) ville være de ultimative  dommere om svarene var besvaret korrekt” eller om man havde overskredet de ti minutter. I praksis betød det intet om eksaminanden skrev “b-a-c-k-w-a-r-d-s” eller “s-d-r-a-w-r-o-f” intet - det som havde betydning var hudfarven på den som tog prøven. 



Bonus fakta: Næsten alle U:S: valgkredse benytter et valgsystem kaldet "first-past-the-post,” hvor kandidaten med de fleste stemmer vinder, selvom vedkommende ikke har et flertal af stemmer. Louisiana er en bemærkelsesværdig undtagelse. I større valg (f.eks. til guvernør) har Louisiana et primær valg - alle kandidaterne uanset parti er med i første valgrunde. Hvis ingen af kandidaterne får et flertal at stemmerne, står de to med flest stemmer, igen uanset parti, overfor hinanden i anden valgrunde.

Dette kan føre til besynderligheder, som det var tilfældet i 1983. Buddy Roemer førte med 33% af stemmerne i første runde som guvernør, og den siddende Edwin Edwards fik 28%- Edwards trak sig, og overlod dermed automatisk jobbet som guvernør til Roemer - trods den kendsgerning at Edwards ikke havde formået at overbevise to tredjedele af vælgerne om at de skulle stemme på ham.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails