lørdag den 23. juli 2022

Flokmentalitet - hundyrene står bag

 Flokmentalitet - hunnerne står bag


Herunder er et billede af en flok afrikanske bøfler, der alle marcherer afsted, ja mod hvad? Uanset hvor de er på vej hen er en ting tydelig; de bevæger sig alle i samme retning. Hvis du har hørt udtrykket ‘flokmentalitet’ kan dette se ud til at være et godt eksempel - nogle få bøfler går andet sted hen, men det store flertal af resten følger blot lederen og aner sådan set ikke, hvorfor eller hvor de er på vej hen.

Det er næsten sandt når det gælder det der foregår på billedet, men sådan begyndte det ikke. Bøflerne satte blot ikke sådan helt tilfældigt i gang i den retning den første valgte. Højst sandsynligt har de ‘stemt’ om hvor de skulle hen. 

Nuvel køerne gjorde. 

 

I årevis har en forsker ved navn Herbert Prins observeret vanerne hos  afrikanske bøffelhjorde, især i regionen ved Lake Manyara i Tanzania. (Her et kort.)  Prins bemærkede at bøflerne kom vidt omkring. En anden forsker David Sloan Wilson støttede op om observationerne i en artikel Efter to år med betragtninger beskrev Wilson det som en “hverdagsaktivitet.” Prins lagde mærke til der skete mere end han oprindeligt troede. Bøflerne vågnede ikke efter en lille lur - de talte med hinanden i en eller anden form af tegnsprog. Prins forklarede: 

Nogle bøffelkøer rejser sig, vandrer lidt rundt og lægger sig igen. Først tolkede jeg det som “de strækker benene,” men en dag bemærkede jeg at køerne indtog en særlig holdning efter at have gået lidt omkring og derpå lægge sig igen. Det synes som om de kiggede i en bestemt retning og holdt hovedet højere end i normal hvileposition, men dog lavere end hvis de var vagtsomme....Denne rejsen sig, se sig omkring og læggen sig opførsel påvirker ikke flokken som et hele. Derpå cirka kl.1800 kommer der en pludselig energi i flokken....Kort tid efter begynder alle i hjorden at vandre. Det spændende er, at de begynder at vandre, til en start uafhængigt af hinanden i samme retning.


I løbet af sekunder får de dyr der påbegyndte disse bevægelser følgeskab af andre, der kommer bevægelse i dele af flokken, og efter 3-5 minutter er hele flokken af hundreder af dyr i bevægelse som fulgte de en leder. Det giver indtryk af at de ved hvor de er på vej hen, en retning åbenbart taget af gruppen, 



Prins konkluderede at denne “strækken sig” var et eksempel på dyr der opfører sig demokratisk - bøflerne stemmer om hvor de skal hen næste gang. Men ikke alle i bøffelflokken får lov at stemme. Som Wilson forklarer; "Kun voksne hundyr stemmer, og det uanset deres rangorden i flokken.” Tyrene, ser det ud til, følger blot med, uanset hvad ‘damerne’ beslutter. Og de vælger ikke en leder, “der er intet bevis på et individuelt lederskab” snarere er dagens beslutning om hvor der skal græsses bestemt ud fra dagens flertal. 


Dette fænomen med bøfler der 'stemmer' er ikke kun lokaliseret hos afrikanske bøfler. I 2015 fortalte Scientific American om lignende opførsel hos europæiske bøfler i det sydlige Frankrig: 


Hvis de vil græsse på en eng, har de hovederne mod engen. Hvis de først vil slukke tørsten vender de sig mod et vandhul. Så foretager en bøffel det første skridt, Hvis denne bevæger sig i den retning de fleste i flokken foretrækker så følger gruppen med. Hvis den første der bevæger sig vælger en mindre populær retning er det kun få der følger med og gruppen deles kortvarigt op. Enhver kan indlede en bevægelse, dog er det typisk køer der udgør de fleste i følgegruppen. Den der indleder og får flest ‘stemmer’ vinder og ender med at være flokkens leder. 


Således, selvom det kan se ud til at de fleste af dyrene blot følger den retning nogle få sætter, så er masserne ikke helt uden indflydelse på, hvor de skal drage hen. For selvom de måske ikke fik deres vilje den dag, så giver en ny dag et nyt valg.


Bonus fact: Staten Wyomings flag - ses her har en amerikansk bøffel som del af designet. På flaget der benyttes i dag står bøflen med hovedet mod flagstangen. Men det har ikke altid været således. Det oprindelige flag kan ses her og havde bøflens hoved den anden vej, indtil en Wyoming borger, Grace Raymond Hebard, påpegede at dyr, herunder bøfler plejer at have hovedet mod vinden, og således skal have hovedet mod flagstangen.  Wyoming's flagregulativ angiver ikke specifikt bøflens hovedretning, så flagproducenterne antog Hebards forklaring og lod nu flaget være den officielle version.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails