torsdag den 22. december 2022

Da Amerika reddede Iran

 

Da Amerika reddede Iran


Stephen Brown

Det fandt sted for ca 100 år siden og i en periode af historien de fleste har glemt. 


Det skete under trængslerne som følge af 1. Verdenskrig at Iran, et militært svagt land kun kunne se hjælpeløst til da tyrkiske og russiske hære bekæmpede hinanden på Irans territorium, efterladende et spor af ødelæggelse og titusinder af flygtninge. Hungersnød og sygdom tog sin store del af disse stakkels krigsofres liv. 


Men ind i denne enorme humanitære katastrofe trådte, uden tøven, America’s Near East Relief organization, måske den største amerikanske humanitære organisation der har eksisteret.


Man satte i værk at være ansvarlig for at redde mindst en million liv i det krigshærgede Nære Orienten i Syrien, Iran Kaukasus i Rusland og Grækenland, især børn.


På et tidspunkt sørgede Near Relief for at brødføde og give lægehjælp til 132000 forældreløse. Nu til dags er der næppe nogen der kender Near East Relief navnet og den store hjælp man ydede.


The Near East Relief indledte sit virke i september 1915, da et telegram landede i the United states fra Amerikas ambassadør til Grækenland, Henry Morgenthau, om det tyrkiske folkedrab mod armenierne. I telegrammet opfordrede han til at oprette en komite for at redde armenierne.  


“Ødelæggelsen af den armenske race er hurtigt undervejs,” fastslog Morgenthau.

.

Morgenthau’s blev derpå overgivet James L. Barton, Foreign secretary of the American Board of Commissioners for Foreign Missions, der gav Cleveland H. Dodge opgaven med at skabe en komite for den armenske krise. Dodge var personlig ven af præsident Woodrow Wilson. 


Under ledelse af Dodge, Barton og Samuel Dutton med Henry Morgenthau, blev the Near East Relief grundlagt først som the Armenian Relief Committee, og så the American Committee for Armenian and Syrian Relief. Den blev indarbejdet i en Kongreslov i august 1919 som the Near East Relief.


Tidligere præsident William Taft blev omtalt i denne Kongreslov som koordinerende officer. The Near East Relief modtog altid væsentlig præsidentiel støtte. 


Taft blev omtalt i en New Orleans avisartikel, hvor han kom med en Juleappel for Near East Relief. Wilson gav regeringsmidler og fødevarer til organisationen og beordrede hæren og flåden til at samarbejde med Near East Relief. Flåden stillede skibe til rådighed. Præsident Coolidge og Hoover gjorde det samme og præsident Coolidge skrev introduktionen til Story of the Near East Relief (1915-1930): An Interpretation, en gribende fremragende fortælling om denne utrolige organisation og dets arbejde. Senere præsident Franklin Roosevelt blev var også med på listen over støtter. 


Hvad motiverede de ti mænd der grundlagde komiteen, de var hvide og de fleste med anglo-amerikansk baggrund (undtagen rabbi Nathan Wise) til at handle så hurtigt på vegne af folk de knap vidste eksisterede før krigen? Jo, deres kristne fromhed.


“Armenierne har ingen der taler for deres sag og det kun et sprøgsmål om tid hvornår Kristendommens stemme skal hæves,” fastslog grundlægger af Near East Relief, James Barton.


Disse mænd tog deres kristne tro så alvorligt at de endog sang kristne salmer ved møder i Executive Committee. De fleste forblev medlemmer til 1930 og sikrede dermed kontinuiteten. Tre døde mens de var i komiteen. 


Grundlæggerne havde først ingen ide om omfanget af problemet de stod overfor. Først besluttede at rejse $100,000 dog mente nogle at det var for stor en sum. The Near East Relief fortsatte med at rejse midler op til $91,000,000, en gigantisk sum i 1920’erne. 


I nutiden er det ubegribeligt at forestille sig den nationale anstrengelse som blev gjort af amerikanerne for at rejse midler til the Near East Relief. Det så ud til at alle og enhver organisation i nationen deltog, særlig religiøse. Søndagsskoler rejste en million dollars. Børn donerede deres daglige mælkeration. Drenge- og Pigespejderne hjalp utroligt meget. Fagforeninger, the Rockefeller Foundation, og kvindeorganisationer donerede allesammen, sammen med mange andre. 


Chefen for the National Women’s Organization var hele tiden med i bestyrelsen af komiteen.


Underafdelinger af the Near East Relief blev oprettet i hver stat, herunder Honolulu og the District of Columbia, ofte med guvernøren som formand.


https://cms.frontpagemag.com/fpm/2020/02/when-america-saved-iran-stephen-brown


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails